A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 26. rész: Rend és rendszer – szélsőségek kerülése

 

„Az vagy amit megeszel” szól az elhíresült buddhista mondás. Ez a mondás teljesen igaz, de az életünk minden megnyilvánulására igaz, nemcsak az étkezési szokásainkra. Az életünk minden motívuma minket jellemez. Amilyen a környezetünk vagy amilyen a viselkedésünk az a belső lelkiállapotunk tárgyi világunkban való tükröződése. Minél szélsőségesebb az életünk annál komolyabb lelki sebek terhelik a lelkünket (erről bővebben itt olvashatsz: klikk).  Az életünkben lévő rendetlenséget a fegyelmezetlen elménk okozza, amely pedig eddigi életünk tapasztalatából kialakult bevésődött programok szerint működik. (Erről egy érdekes írást itt is találsz: klikk). Szóval, ha belül rendetlenség van, akkor a körülöttünk lévő világ is rendetlen. Mivel a világ hat a lelkünkre, ezért a boldogsághoz vezető út egyik módszere az, hogy a környezetünkben és az életvitelünkben rakunk rendet tudatosan és ha ebben kitartóak vagyunk, akkor ez részlegesen vagy teljesen átprogramozza az elménket. Mondani egyébként könnyű, azonban kitartóan végig csinálni óriási akaraterőt igényel. Ahhoz, hogy átprogramozódjék az elméd és ezáltal fejlődjék, kitartó és tartós változást kell előidézni a környezetben. Mai írásomban erre szeretnék pár példát felhozni, mely mélyítheti önismereted és egyben segíthet a helyes út megtalálásában. Fontos elmondanom már most az elején, hogy az egod azonnal kifogásokat fog keresni, hogy ezek közül bármelyik nem igaz rád. De kérlek ne dőlj be neki! Az egod a boldogtalanságod okozója, ő a lelked parazitája. (Részleteiben ezt itt értheted meg: klikk1, klikk2, klikk3). Mögé kell látnod ahhoz, hogy változtatni tudj!!! De most nézzük meg az „átprogramozás” néhány lehetséges területét:

1.      Rend: Nézd meg a szobád, a lakásod, a munkahelyed azon részét, ahol te dolgozol. Nézd meg az íróasztalod, a konyhád, a fürdőszobád! Nézd meg a kerted az autód, a cipőd, a ruhád. Nézd meg, hogy ezek mennyire tiszták, rendezettek, mennyire vannak rendbe tartva. Amilyenek ezek a közvetlen környezetedet jellemző helyek és tárgyak, olyan a lelked állapota is. (Természetesen, ha más tart rendet körülötted, de Te rumlis vagy, akkor nem érvényes, amit itt írok). A tiszta és békés lélek csak tiszta és rendezett környezetben érzi jól magát! Ha a környezeted nem tiszta, akkor a lelked nem békés vagy nem tiszta. De biztos, hogy valami nincs rendben vele. Ugyanakkor, ha a környezetedet rendbe teszed és ezt tartósan fenntartod, akkor az segíthet abban, hogy a lelked, elméd is rendezettebbé váljék. Természetesen a rend és tisztaság mániások világára nem igaz, amit itt leírtam. Ők a ló túloldalán vannak. Nekik a lazítás segíthet abba, hogy lelkük a gyógyulás irányába mozduljon.

2.      Rendszer: Vizsgáld meg kérlek a hétköznapjaid! Mennyire van rendszer az életedben? Ugyanakkor kelsz minden nap és ugyanakkor fekszel? Ugyanakkor eszel minden nap?  Ugyanakkor kezded a munkád és ugyanakkor fejezed be? A békés és tiszta lélek csak rendszerben érzi jól magát. Nem véletlen, hogy a buddhista szerzetesek is szigorú időrend szerint élnek. Ha össze-vissza változik a napi időrended, akkor a lelkedben is munkál valami, ami békétlen, rendezetlen vagy zavart. Szóval itt az idő elkezdeni rendet tenni. Az életviteled tartós megváltoztatása segíthet abban, hogy fokozódjék a belső békéd és harmóniád.  Ehhez stabil időrend kell az életedbe, ami rendszerességet hoz és ezáltal fegyelmezi az elméd.

3.      Rendezett emberi kapcsolatok: Az emberi kapcsolataink is jellemeznek minket, ezért érdemes azokat is górcső alá venni. Mennyire érzelmesek és mélyek a kapcsolataid? Akiket szeretsz, azokkal milyen a viszonyod? Sok ellenséged van? Vannak, akik nem szeretnek, esetleg utálnak? Az emberek mennyire értenek meg téged? Van családod? Ha van, akkor mennyire egészséges és teljes a család és annak lelki élete? Vannak barátaid? Ha vannak akkor velük mennyire mély és harmonikus a viszonyod?  Az emberek segítőkészek veled, vagy ellenségesek? A fontos emberi kapcsolataid mennyire tartósak? A felszínes kapcsolataid vannak rendben, vagy a mélyek?

A békés, tiszta és harmonikus lélek elfogadó és szeretetteljes. Ezért az ilyen lelkületű embereket mély és harmonikus emberi kapcsolatok jellemzik. Ha a Te életed nem ilyen, akkor az egy jelzőfény, ami arra utal, hogy a lelkedben vannak problémák. Az emberi kapcsolataink rendbetétele, mélyítése, harmonizálása segíthet abban, hogy elménk átprogramozódjék a bizalmatlan és ellenséges programjaiból a bizalom és az elfogadás világa felé.

A külső világunk megváltoztatása nagyon nehéz! Mert a tudatalattinkban működő programok nagyon erősen hatnak ránk és játszmákkal (bővebben: klikk1, klikk2) és egyéb módokon az ego minden esetben vissza akar minket terelni a régi kerékvágásba. Szóval a környezetünk és szokásaink megváltoztatásának módszere sajnos önmagában nem szokott elég lenni. Ez csak része lehet a változtatási vágyunk módszereinek. Ez mellé érdemes más módszereket is választanod. Erről bővebben itt találsz egy érdekes írást: klikk, illetve jelen rovat összes eddigi írása egy-egy módszert ad a kezedbe, melyek segítségével kezedbe veheted a sorsod és változtathatsz életed kedvezőtlen részein.

Kívánok sok erőt és kitartást ehhez a csodálatos belső munkához!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések