A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 24. rész: Hogyan tudsz kilépni a komfortzónádból?

 

Az előző írásom a stresszt említette a boldogság egyik kiemelt gátjának (bővebben: klikk). Ugyanakkor a mai írás egy hasonlóan komoly gátló tényezőről szól, ez pedig nem más, mint a komfort zóna. A komfortzónával kapcsolatos önismereti kérdésekről már írtam Neked. Ha esteleg elkerülte a figyelmed, akkor érdemes elolvasnod mielőtt ezt folytatod: klikk.

Mi az oka annak, hogy a komfort zóna népbetegséggé vált a nyugati „modern” társadalmakban? A válasz egyszerű: a vágyak rövidtávú kielégítése. Szinte mindenki a vágyainak a rövidtávú kielégítésére törekszik. Inkább megelégedünk ma egy silányabb kielégüléssel, mint hogy tegyünk kitartóan és tartósan azért, hogy később magasabb szintre jussunk. Például szeretnénk jól kinézni, de mégis nap mint nap apró kalóriafeleslegek elfogyasztásával szép lassan elhízunk. Szeretnénk jól kinézni, de mégsem tudjuk rávenni magunkat, hogy napi sporttal tegyünk ellene. Inkább silányabb vágyakkal elégítjük ki magunkat (evés, tespedés a tv előtt, stb…), mint hogy erőt vegyünk magunkon egy távlati magasabb szintű célért. A kérdés az, hogy ezt miért tesszük? A válasz ebben az esetben is egyszerű: félünk a fájdalomtó (vagy más nehézségtől)l. El akarjuk kerülni a testi vagy lelki megpróbáltatásokat.

A buddhisták pont fordítva gondolkodnak, mint mi. Ők úgy gondolják, hogy ha kapnak egy nehéz feladatot az Élettől, akkor azt nem véletlenül kapják. Ők szembenéznek a nehézségekkel, mert tudják, hogy az a lelki fejlődésüket szolgálja. Ezzel szemben a nyugati kultúra mindenáron el kívánja kerülni a fájdalmat, a nehézséget. Ez miatt lelki (és ennek hatására természetesen testi) tespedtségbe süllyedünk.

Pedig a magasabb szintű boldogság pont az mögött a fájdalom mögött van, ami elől menekülünk nap mint nap. A megoldás tehát az, hogy szembenézünk a fájdalommal. Ez az egyetlen módja annak, hogy boldogabbak legyünk és fejlődjünk tovább. Ehhez kell a bátorság és a lelkierő. A legtöbb emberben egyik sincs meg. Hiszen apró silány azonnali vágykielégítésekkel építjük le a vágyat, ami a lelkierőt és a bátorsághoz szükséges lendületet adja. Így félünk megtenni amit olyan jó lenne, és ha elég bátrak is lennénk lelkierő hiányosnak éreznénk magunkat és kibúvókat keresnénk önmagunk előtt.

A megoldás abban rejlik, ha a fájdalomra (vagy bármi más nehézségre, ami elől menekülsz) barátként tekintesz. A fájdalom a segítő társ, ami által jobb lesz. Erre jó példa a kemény testedzés, ahol az izomfájdalomra és a teljes kimerülésre barátként tekint a sportoló. Mert tudja, hogy ezáltal ér el jobb eredményt és ezáltal jut közelebb magasabb rendű céljához. Ez ugyanígy működik minden lelki és testi fejlődési esetben. Ha vágysz egy társra, aki szexuális értelemben olyannak fogad el, amilyen vagy. Ugyanakkor nap mint nap silány pornó nézéssel elégíted ki vágyadat, akkor nap mint nap távolabb kerülsz ahhoz, hogy elérd, amit akarsz. Hiszen, a kellő pillanatban, amikor szembe jön majd az a lány (vagy fiú) akitől földbe gyökerezik a lábad és hevesebben dobog a szíved, hagyni fogod elsétálni magad mellett anélkül, hogy bármit tennél. Számos példát lehetne még hozni a rövidtávú silány vágykielégítésre és annak életünkre gyakorolt káros hatásaira. A gond az, hogy az egész gazdasági világ erre akar felhívni téged! Az azonnali hedonizmusra. Mindent azonnal akarj és vegyél el (persze azokból a szolgáltatásokból melyeket a gazdasági rendszer ad a számodra). A mögöttes gazdasági érdek egyértelmű, mégis hagyjuk, hogy kimossák az agyunkat és lelkileg megfáradt emberként kövessük a rossz rendszert. Pedig az azonnali vágykielégítés lassan apránként hozza el a boldogtalanságot az életedbe.

Szóval első lépésként kérlek nézz önmagadba! Gondold végig, hogy mely területeken éled az életed komfortzóna határokon belül! Nekem például a mindent átitató önzetlen szeretet és a kontroll elvesztésétől való félelem területén vannak még mindig erős komfort zóna határaim. Jelenleg is ezek lebontásán dolgozom. Nem könnyű feladat. De a komfort zónából való kilépés sosem könnyű. Második lépésként tárd fel magadban, hogy mi az a fájdalom vagy egyéb kellemetlenség, amitől félsz. Esetemben a kiszolgáltatottságtól való félelem ez az érzés, ami mindkét terület gyökere. Ha ez is megvan, akkor jöhet a szembenézés. Amikor az Élet hozza azokat az élethelyzeteket, ahol a komfort zóna határaiból való kilépés lehetősége fennáll, akkor mond el magadnak, hogy az adott fájdalom (vagy bármely más nehézség) a Te barátod. Ő a segítőd. Ő az, ami egy boldogabb helyre vezet. Negyedik lépésként pedig tedd meg azt, ami elől eddig a komfort zónádba menekültél. Hidd el, utána boldogabb, mélyebben felszabadult és örömtelibb leszel. Ugyanakkor, biztosan számodra is egyértelmű már. Az azonnali vágykielégítést fogd vissza az adott területen. Ez fog erőt adni Neked és lendületet, hogy meg is bírd tenni amit szeretnél a kellő pillamatban...

„Barry Michels és Phil Stuttz: Énerő” című könyvét tiszta szívből ajánlom minden kedves Olvasónak, aki otthon végezhető módszerekkel szeretné életét jobbá tenni. A könyv ajánlóját itt találod: klikk.  Ez a könyv úgy kapcsolódik jelen íráshoz, hogy a szerzőpáros egy nagyon részletes módszert dolgozott ki a komfort zóna elhagyására, melyet „vágy átfordításának” neveztek el. Jelen írás alapelveit és javaslatait ott konkrét, részletesen kidolgozott módszerré fejlesztve tudod elolvasni, ha ez a téma komolyabban érdekel.

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések