Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 23. rész: Válj a Föld védelmezőjévé!

 

David Attenborough híres klímafilmjében (bővebben: klikk) szemléletesen bemutatta, hogy mára elpusztítottuk a földi természetes ökoszisztéma 60 %-át és ha így folytatjuk, ahogy eddig akkor ez a szám 2050 95% feletti lesz. Szerinted az emberiség meddig húzza természet nélkül? De fontos tudnod, azt is, hogy a természetes ökoszisztémák a leghatékonyabb nyelői a légkörbe jutó üvegházhatású gázoknak is. Így a klímaváltozás gyorsulásának rejtett motorja az, hogy  folyamatosan gyengítjük és pusztítjuk azokat a rendszereket melyek minket szeretnének megvédeni. Az emberiség úgy működik mint egy öngyilkos hadtest, amelyet csak a célja érdekli és végrehajtja hiába tudja, hogy abba belehal.

De jó hírem van a számodra! Egyre több a Föld védelmező ember! Egyre többen jövünk rá, hogy ez így nem mehet tovább! Ez a blog is azzal a céllal bővül nap mint nap, hogy értékes gondolatokat adjon ha Te is erre az útra szeretnél lépni, vagy szeretnél még többet tenni a saját életedben!



Ez az írás arról szól, hogyan válhatsz Te a Föld védelmezőjévé, ha szeretnél!? A lehetőségeid száma bár elég nagy, most szeretettel arra kérlek, hogy nézzük át együtt a legfontosabbakat:

1.      Válj a Föld védelmezőjévé a hivatásoddal!

Életünknek több mint a felét munkával töltjük. Így életünkben a legjelentősebb hatást a világra ezzel a tevékenységünkkel tesszük. Kérlek gondold végig, hogy mennyire életpusztító az a munkahely, ahol dolgozol és azon belül mennyire életpusztító a Te munkaköröd? Például egy olajipari vállalat alkalmazottjának lenni nagyon életpusztító dolog, míg egy természetvédelmi szervezet parkőrjének lenni ennek egy pozitív véglete. Én egész életemben a környezetvédelem tanításával, kutatásával, tervezésével, kivitelezésével foglalkoztam. Könyvíróként (bővebben: klikk), bloggerként és vloggerként (bővebben: klikk) is ezért tevékenykedem nap mint nap. Mégsem vagyok elégedett a teljesítményemmel, hiszen a földi ökoszisztémák pusztulása nem állt meg, sőt nem is lassult.  Még többet kell tennem!!!!  De most ne rólam beszéljünk! Beszéljünk inkább Rólad! Kérlek gondold végig, hogy a szervezetet amelyet erősítesz nap mint nap a munkáddal az mennyire életpusztító vagy élettámogató cég?! Ha élettámogató, akkor gondold végig, hogy Te mennyire járulsz ehhez hozzá? Gondold végig, hogy mit tehetnél másképp, hogy a szervezet melyben dolgozol még élettámogatóbb legye?

Ha életpusztító szervezetet erősítesz nap mint nap, akkor először egy döntést kell hoznod! Ott maradsz vagy választasz egy élettámogatóbb tevékenységet? Ha továbbra is ott dolgozol akkor a következő kérdés ez: mit tudsz tenni azért, hogy ez a szervezet kevésbé legyen életpusztító? A napi munkád során Te mit tudsz azért tenni, hogy a Te közvetlen hatásod kevésbé legyen életpusztító?

Ha meghoztad a döntéseidet és átgondoltad, hogy miket tehetnél akkor kérlek légy erős és valósítsd meg! Válj fokozatosan egyre inkább a Föld védelmezőjévé!


2.      Válj a Föld védelmezőjévé az életviteleddel!

Az életvitelünkkel is nagy hatást gyakorlunk a világra! Azt gondolja erre általában az ego, hogy az én tevékenységem túl piciny, semmit sem számít! De pont ez a gondolat pusztítja el a Földet, ha ezt 8 milliárd ember így gondolja. Hiszen 8 milliárd ember aprónak tűnő rossz cselekedetei pusztítják el a Föld ökoszisztémáját és egészséges klímarendszerét! Ugyanakkor gondolj bele kérlek, hogy mennyi hulladékot termeltél egész eddigi életeben, vagy hány 1000 liter üzemanyagot égettél el, vagy hány mobiltelefont, laptopot cseréltél le, vagy mennyi építőanyag beépítését és legyártását generáltad, vagy mennyi állat és növény elpusztítását okoztad? Sok kicsi sokra megy! Egész életünk során hihetetlen sokat pusztítunk! Itt az ideje teremtenünk is! A teremtés erejével visszafordíthatjuk a rossz irányba tartó tendenciákat!

Én fiatal korom óta törekedtem a környezettudatos életre és fokozatosan évről évre egyre többet tettem ezért, ahogy anyagi helyzetem engedte, meg ahogy fokozatosan be tudtam építeni a saját és családom életébe a klímabarátabb szokásokat. Napelem, napkollektor, hőszigetelés, csapadékvíz gyűjtés és hasznosítás, komposztálás, vegetarianizmus, növényi tejre átállás, a kávé és a tengeri hal fogyasztás elhagyása, a vásárlási szokások megváltoztatása, a szelektív hulladékgyűjtés, az energia takarékosság, a led világítás, a háztáji zöldség és gyümölcstermelés, a hulladékaink tudatos csökkentése, faültetések mind-mind részei már az életünknek. De még mindig nem vagyok elégedett! Még mindig nem élünk karbonsemlegesen! Szóval még nagyon sok teendőnk van, melyből az idei évre is kitűztünk célokat!

Kérlek Te is gondold végig, hogy mit tettél eddig a Földért, amely eltart Téged! Miért gondolod azt, hogy Neked bármit el lehet venni, anélkül, hogy azt viszonoznád? Amiket, fel tudsz sorolni azokra légy büszke! Kérlek mindig legyen 1-2 új célod, amit véghez akarsz vinni a Föld megmentéséért!   Így fokozatosan a Föld egyre erősebb védelmezőjévé edződsz…

3.      Válj a Föld védelmezőjévé a példamutatásoddal!

Azt gondoljuk, hogy az emberek alapvetően önzőek és senki nem törődik senkivel. De ez nem így van. Ösztönösen figyelünk egymásra. Ha nem így lenne, akkor nem alakulnának ki új divatirányzatok vagy új szokások nem épülnének be a társadalomba. Minden statikussá válna. Szóval hidd el, hogy a példamutatásodnak van ereje! Ha bármit is teszel a Föld védelmezőjeként kérlek légy rá büszke és oszd meg a közösségi oldalakon, meséld el barátaidnak és családtagjaidnak! Ne győzködd őket az igazadról, mert az bekapcsolja az egót! Csak meséld el és hagyd, hogy a másikban megérjen egy-egy gondolatod és így előbb utóbb benne is tetté érjen!

4.      Válj a Föld védelmezőjévé a hobbiddal!

Egy hobbi is lehet élettámogató vagy életpusztító. Ismerek olyat, aki ráül a menő sportmotorjára és órákon át csak hajtja az utakat. Őt a sebesség kapcsolja ki. Persze a sebesség függés egy addikció és minden addikció életpusztító, amelynek igazolását a könyvemben leírtam (bővebben klikk). Ugyanakkor egy erdőben sétálni, vagy meditálni egy patakparton, esetleg kertészkedni az igazán élettámogató hobby. Nem mindegy, hogy a kikapcsolódásunkkal a világot pusztítjuk vagy építjük… Ez mutatja legjobban a lelkünk állapotát, a lelki rezgésszintünkre jól rámutat. Erről részletesen szintén könyvemben olvashatsz (klikk), vagy ebben az írásomban itt a blogon: klikk.

5.      Válj a Föld védelmezőjévé a szórakozásoddal!

Szórakozni úgy is lehet, hogy jó sok alkoholt elfogyasztok, túl eszem magam és elszívok fél doboz cigarettát. No meg úgy is, hogy barátokkal elmegyünk egy közösségi faültetésre.  Ez előbbi példa rengeteg természeti erőforrást emészt fel és még a testünknek-lelkünknek is rosszat tesz. Ahogy bizonyítottam, ami a testünknek-lelkünknek valóban jó, az a Földnek is jó (bővebben: klikk). Miért csodálkozunk, hogy pusztul a világunk, amikor egy olyan világban élünk, ahol még az emberek szórakozási szokásai is életpusztítók.

6.      Válj a Föld védelmezőjévé az emberekkel való viszonyoddal!

A lelki problémáink a klímaváltozás legfőbb okai, melynek igazolását ebben a videóban láthatod: klikk. A boldog élet egyik fő alappillére pedig a minőségi emberi kapcsolatokban rejlik: klikk. Szóval az egyik legnagyobb klímavédelem az, ha ember-szeretően élsz és tisztelettel vagy embertásaid iránt. Tudom, most az jut eszedbe, hogy az emberek nem ilyenek! Viszont a rossz hírem az, hogy az embereket nem tudod megváltoztatni! Az egyetlen ember, akit meg tudsz változtatni az Te magad vagy! Szóval nézz magadba, hogy egy átlagos napodon, hány embernek adsz maximális önzetlen figyelmet, maximális tiszteletet, önzetlen szeretet, kedvességet vagy segítséget?! Ha Te már mindezeket jól csinálod, akkor mesterré válsz, akit követni fognak az emberek. Addig pedig ne ítélkezz senkin (bővebben: klikk), inkább ezeket az energiákat is önmagad csiszolására fejlesztésére használd!

Kérlek szánj pár napot az életedből arra, hogy ezen a 6 fő területen megvizsgálod, hogy mennyire vagy jelenleg a Föld védelmezője! Ha az vagy, kérlek mutass példát! Ha nem vagy az, vagy csak részlegesen, akkor pedig itt az idő kitűzni a következő élettámogató célodat!

Tiszta szívből kívánok sok sikert utadon!

 Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

 Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha érdekel első könyvem, mely több mint 100 db gyakorlati klímavédelmi praktikát is találsz, akkor arról bővebb információk itt: klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

 

 

 

 

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések