Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 22. rész: Marha-marhaság és „Tejetlenség” (2 db filmajánlóval)!

 

A világban számos olyan dolog van, ami fenntarthatatlan, de vannak olyanok melyek extrémen azok. Bár erről a témáról már írtam Neked (bővebben: klikk1, klikk2), de mivel sokan hitetlenkednek a tej és a marhahús extrém környezeti hatásai miatt, ezért pár további tényt szeretnék Neked bemutatni ezzel kapcsolatban:

1.      1 db marha hamburger mire a szádig eljut 2500 liter ivóvíz szennyezését okozza, ez megfelel kb. 50 napnyi zuhanyzás mennyiségének!

2.      A marhatartó telepek globálisan 11-szer annyi vizet szennyeznek el, mint a világon élő összes ember!

3.      1 kg marhahús előállítása 4300 liter ivóvíz szennyezésével jár.

4.      A világ élőállattartó telepjei a globális ivóvízfogyasztás 30%-át teszik ki, a termőterületek 45%-át az élőállatok takarmány termelésének biztosítása foglalja el

5.       Az USA marhahűs fogyasztása 91%-ban felel az amazonasi esőerdők pusztításáért.

6.      A marhahús termelés által okozott üvegházhatású gáz (főleg metán) kibocsátás szén-dioxid egyenértéke több mint a Föld energia szektorának teljes kibocsájtása.

7.      A biodiverzitás csökkenésért felelős két legerőteljesebb ok az óceánok túlhalászásra (erről bővebben: klikk) és a marha tartás.

8.      52200 kg állati ürülék keletkezik a marhatartásból a Földön másodpercenként, aminek hihetetlenül magas a környezetpusztító hatása. Szó szerint felemésztjük a természet erőforrásait. Ez 130-szor több mint a Föld emberi széklet termelése. 

9.      1 hektár földterületen 15-ször annyi növényi fehérje termelhető, mint állati fehérje. Így az is csak egy kamu, hogy az emberiség fehérje igényének biztosítása érdekében van szükség a tejre meg a marhatartásra.

10.  1 liter tej előállítása 1000 liter ivóvíz elszennyezését generálja.

11.  Az emberiség 20 milliárd liter ivóvizet használ naponta, ezzel szemben a marhatartás 9-szer ennyit.

12.  Az emberiség 9,5 milliárd kg élelmiszert fogyaszt naponta, ezzel szemben a marhák eltartásáért 7-szer ennyit termelünk.

13.  Ha tápértékben nézzük, akkor 10-szer annyi tápértéket etetünk meg egy marhával mint amennyi tápértékű húst biztosít annak elfogyasztása.

14.  A Földön termelt gabona minimum 70%-a állattartásra fordítódik.

15.  Az előző két pontból következik, hogy marhahús és tej fogyasztása nélkül nem lenne gond a Földön a túlnépesedés élelmezési kérdése.

 

Ha a téma bővebben érdekel ajánlok Neked egy szuper filmet erről Cowpiracy címmel, melyet a netflixen megtalálsz. De ha az érdekel, hogy miért fontos a vízválság ellen tenni a marhahús fogyasztás mérséklésével akkor nézd meg Matt Damon klassz filmjét Blue World címmel. Ezt is a Netflixen találod meg.  

 


Senki sem kéri, hogy vegetáriánus legyél! De ha mérsékled a tejfogyasztásod és a marhahús fogyasztásod azzal tehetsz a legtöbbet a Földért. A mi családunk kiiktatta az életéből teljesen a marhahúst és 90%-ban a tejet és semmivel sem lettünk boldogtalanabbak. Az egészségünk és vitalitásunk azonban jobb lett. No meg a lelkiismeretünknek is jót tett.

 

Aki húsevő, annak ajánlom a nagyszüleink idejében még divatos szokást. Ők csak ünnepnapokon és vasárnap ettek húst. Ezzel az egyszerű szokással kb. hatod részére tudod csökkenteni az ebből adódó klímahatásod.

 

Végül a vegetáriánus életmóddal mi mindent tehetsz:

1.      Naponta megtakarítasz a Föld lakosságának 20 kg gabonát.

2.      Naponta 3 m2 erdő kiirtását takarítod meg a Földnek

3.      Naponta 4,5 kg CO2 kibocsátást takarítasz meg a Földnek

4.      Naponta 1 állat megölését takarítod meg a Földnek

 

Természetesen mindenki csak annyit tegyen amennyit tud! De ha ezeket az információkat nem tudod, akkor elbagatellizálhatod döntéseid helyességét. Ha ezt olvastad, akkor már tisztán láss. A döntés a Te kezedben van….

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha érdekel első könyvem, mely több mint 100 db gyakorlati klímavédelmi praktikát is találsz, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések