Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 21. rész: Miért hőstett összeszedni a szemetet az utcán vagy az erdőben? (INFOGRAFIKÁVAL)

 

Ha környezetvédelemről hallasz, akkor legtöbbször a szilárd hulladékok kérdése kerül elő. Miért? A válasz egyszerű: mert ez a legegyszerűbb és legolcsóbb része a környezetvédelemnek. Mégis az a helyzet, hogy az újrahasznosítható hulladékainknak több mint 90%-át nem hasznosítjuk újra globálisan nézve. Szóval akármennyire is lerágott csontnak tűnik ez a kérdés, nem az! Nálunk, itt Magyarországon szerencsére a közüzemi hulladékgyűjtés megoldott, sőt a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége is adott mindenhol. Mégis nagyon rossz hazánkban a szelektíven gyűjtött hulladékok aránya. Nemtörődömség jellemzi azokat az embereket, akik okozzák a rossz arányt. Persze nem bírálom őket ezzel, hiszen valószínűleg olyan komoly lelki és/vagy anyagi problémájuk van, hogy még arra a bizonyos mozdulatra való odafigyelés is nehézséget okoz, amikor eldönti, hogy melyik hulladék gyűjtő edénybe dobja a szemetet. Ez persze, figyelmeztetés a számukra az Élettől nap mint nap. Hiszen, ha nincs lelki erejük a környezetük védelmének legalapvetőbb dolgaira, akkor lelkük gyógyítása hihetetlenül fontos életük jobbá tétele szempontjából.  A lelki problémáink generálják a környezet szennyezését, amit könyvemben részletesen be is bizonyítok (bővebben: klikk).  Ha a lelkük gyógyul, ösztönösen lesz belső igényük arra, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot. Én ma már nem, hogy szelektíven gyűjtöm, de még el is mosogatom nagyjából az élemmel szennyezetteket. De ilyesmikre a régebbi, addikciókkal terhelt énemnek sem ereje, sem türelme nem lett volna. Ma már ez egy egyszerű belső igény.

Ugyanez a mély lelki probléma utal azokra is, akik a szemetet eldobják az utcán, vagy az erdő szélére lerakják. Ők az ego olyan beteg, mély szintjére süllyedtek, hogy csak a célt látják és az ahhoz vezető út legegyszerűbb módját. A következmények őket már nem érdeklik, hiszen arra már nem maradt lelki erejük.

Az utcára kidobott szemetet a szél és az esők előbb utóbb behordják a legközelebbi kisvízfolyásba. A kisebb vízfolyások egyesülnek folyókba, majd folyamokba egyre több hulladékot szállítva magukkal. Ezek mindegyike tengerekben és az óceánokban köt ki, ami úgy működik, mint egy végső hulladéklerakó. Itt gyűlik folyamatosan a szemét. Mára már ország méretű hulladékszigeteket hordtak össze a tengeri áramlások. Ami még rosszabb, hogy a folyók ahogy görgetik ezt a hulladékot a tengerig, majd utána a tengeri hullámzás is folyamatosan koptatja, aprózza a hulladékokat. Így keletkezik a világot annyira veszélyeztető mikroműanyag legnagyobb hányada is.

Szóval a hulladék összeszedése az utcán hőstett! Hiszen ezzel megelőzzük azt, hogy növelje az óceáni hulladékszigeteket és ha ez műanyagot is tartalmazó hulladék, akkor mérsékeljük a mikroműanyagok keletkezésének forrásait. Ezzel azon emberek életpusztító hatása ellen teszünk, akiknek nincs erejük ilyennek foglalkozni.

Sokan azt gondolnák, hogy az utcán landoló szemét hazánkban nem lehet olyan nagy mennyiség. Kb. 10 éve, amikor még voltak vízitársulatok hazánkban, beszéltem a Pécsi Vízitársulat akkori vezetőjével. Ők csináltak évente egy alkalommal a Pécsi-vízen (ez egy Pécsen áthaladó kisvízfolyás) hulladék gyűjtést. 1 nap alatt 1 kamionnyi pillepalackot halásztak ki a vízből! Azért csak ennyit mert nem volt többnek az elszállítására pénzük. Szóval csak Pécsen 1 kamionnyi pillepalack folyik el az óceánok felé. Pedig Pécsen van szelektív gyűjtés az egész városban és állítólag civilizált európai polgárok lakják. Ugye milyen nagy a baj?

De mi köze van ennek a klímaváltozáshoz? Minden mindennel összefügg! Ez a jól ismert mondás, ebben az esetben is igaz. Ha a hulladékot összegyűjtjük és nem szennyezzük vele a környezetünket, akkor nem csökken a biodiverzitás annyira. Mint David Attenborough csodálatos klímafilmjeiből is tudjuk (bővebben: klikk1, klikk2, klikk3), a természetes sokszínű életközösségek képesek a legtöbb ÜHG-k (üvegház hatású gázok) megkötésére. Szóval ezzel megóvjuk azokat a rendszereket, melyek minket óvnak meg a világunk végső összeomlásától.

Ha az összegyűjtött hulladék egy része szelektív kukába tud kerülni, akkor ezzel azt a mennyiségű anyagot visszaforgatjuk a gazdaságba. Ezáltal kevesebb természeti erőforrást pusztítunk el és kevesebb kőolajat termelünk ki a Föld gyomrából. Ezzel is tovább javítva túlélési esélyeinket!


(Ha meg szeretnéd osztani a képet, akkor azt a FB oldalunkon is megtalálod: https://www.facebook.com/drdeadmin/photos/a.110317968130345/130489089446566/)

Én minden nap összeszedem a szemetet a házunk előtt.  Ez apróság, de jól eső érzéssel teszem meg. Közösségi szemétszedéseken is részt veszek néha. Sajnos nem sok van és még kevesebbszer érek rá. Jó lenne, ha többet szerveznének. Lehet, hogy épp Te leszel az, aki ilyenbe belefog!  A hazai közmunka program is sokat segített abba, hogy a közterületeink tisztábbak legyenek. De minden hulladékot valaki trehánysága, figyelmetlensége, nemtörődömsége juttatta oda, ahol most van. A közönyösség klímapusztító, hiszen nem erényből fakad (erről itt olvashatsz bővebben: klikk). Szóval ne maradj közönyös! Ha épp belefér az életedbe szedd fel a szemetet és tedd bele a legközelebbi kukába! Ezzel nagyon sokat teszel és még a lelkednek is szívmelengető érzés lesz. Ezzel egy nálad lelkileg sérültebb ember negatív energiáinak tárgyi manifesztációját kompenzálod! A könyvemben bizonyítom, hogy minden lelki probléma környezetszennyezésben materializálódik (bővebben: klikk). Ugye milyen érdekes?! Tényleg minden-mindennel összefügg.

Összegezve, nézzük meg, hogy mi mindent tehetsz Te:

-          Gyűjt szelektíven és buzdíts erre másokat is!

-          Szervezz vagy vegyél részt közösségi szemétszedéseken!

-          Ne légy közönyös és szedd össze a szemetet az utcán!

-          Használj műanyagok helyett papírt, vagy más alternatívát!

-          Kerüld az egyszer használatos műanyag eszközöket!

-          Mérsékeld a csomagolási hulladékok mennyiségét!

-          Vásárolj hulladékmentes boltokban!

-          Hulladékszegény termékeket vásárolj!

Ugye milyen sok mindent tehetünk nap mint nap? Itt az idő, hogy változtassunk! Csak Te és én kellünk hozzá és minden elindul a jó irányba…..

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha érdekel első könyvem, mely több mint 100 db gyakorlati klímavédelmi praktikát is találsz, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések