A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret – 30. rész: Ki vagy Te? – jelen pillanat és a célorientáltság fellazítása

 

Ki vagy Te? Ez talán a legfontosabb kérdés, amit valaha feltettek az emberiség történelme során. Ez az a kérdés, amin spirituális irányultságú emberek évtizedeket képesek gondolkodni. A saját tapasztalatom az, hogy ez a kérdés végig kíséri egész életünket. Hiszen folyamatosan változunk, így erre a kérdésre adott válasz is folyamatosan változik. Ugyanakkor a lélek olyan szerkezetű, mint a hagyma. Ahogy feltárunk a lelkünkben egyre mélyebb „hagymarétegeket”, újabb rétegek kerülnek a felszínre, melynek révén újabb válaszokat találunk a címben lévő kérdésre. A kérdésre sok spirituális vezető számos értékes választ adott már, melyek közül párat már taglatam Neked itt a blogon is (klikk1, klikk2). Erre a kérdésre azonban a legfrappánsabb válaszok egyike, amit valaha hallottam a következő:

Te nem vagy más, mint a megélt pillanataid összessége. Arra kérlek, hogy ezt a hihetetlen mély és összetett tartalmú mondatot picit gondoljuk át együtt. Nagyon értékes lesz, az életed szempontjából ígérem:

E mondat szerint valójában több millió megélt pillanat vagy. Es a „megélt” szó nagyon komoly nyomatékkal tűnik ki.

Az egyik következménye, hogy mindig a jelenben kell, hogy élj! Eckhart Tolle a nyugati világ egyik legmegvilágosodottabb embere csak ezt az egy szabályt tartja a boldogság kulcsának. Aki a gondolataiba mélyed, múltban, jövőben, vagy gondolati világban él. Így ő egy fiktív valóságot épít magának, aki így önmagát nem valódi önmagaként, hanem egy fiktíven felépített emberként éli meg.  Ezt a fiktív részünket, ami a felesleges gondolataink összességéből táplálkozik és növekszik, hívják egonak (bővebben: klikk1, klikk2). Ugyanakkor ezért van az, hogy emberek milliárdjai teljesen mást gondolnak magukról, mint akik valójában. Az önismeretük szintje alacsony, mert fiktív valóságot építettek maguk köré (bővebben: klikk.). Szóval a jelen pillanat tökéletes megélései gyengítik az egot, mélyítik az önismeretet és közelebb visznek ahhoz, hogy megtudd ki is vagy valójában.  A jelen pillanat megélése azt jelenti, hogy befogadod az érzékeléseid által beérkező tapasztalások maximumát, de nem teszel hozzá semmilyen cimkét, véleményt, gondolatot. Csak létezel a jelen pillanatban és figyelsz.  Próbáld ki kérlek! Ülj le valahol egy nyugodt, csendes helyen. Lazulj el és kezdj el figyelni az összes érzékszerveddel egyszerre. Figyelj arra, hogy mit látsz, arra, hogy milyen illatokat, szagokat érzel, milyen érzetek érezhetők a bőrödön, mit hallasz, milyen ízeket érzel éppen akkor is ha nem eszel semmit. Közben ne gondolj semmire, csak figyelj. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi minden történik, hogy minden pillanat egy csoda a maga nemében. Ugyanakkor azon is meg fogsz lepődni, hogy ezt az állapotot milyen nehéz fenntartani. Egy mai átlagos felnőttnek maximum 5 másodpercig megy és az agya kattogni kezd. Az agyi kattogás nem más, mint lustaság. Kisebb energia az agynak meglévő ismert gondolatokkal elvonni a figyelmedet, mint feldolgozni ezt a sok kintről érkező információt. Ez a lustaság az ami az egodat növeszti, a fiktív valóságodat táplálja, rombolja az önismereted és még tönkre is teszi észrevétlenül az életed! De ha belegondolsz az Élet minden területén a fejlődés nem más, mint a lustaság leküzdése nap mint nap. Miközben a nyugati emberek legtöbbje azt gondolja, hogy csendben ülni és figyelni a lustaság maximalizálása, valójában agyalni, gondolatok millióit átengedni magunkon az a valódi lustaság. Az a könnyebb és önpusztítóbb út, hiszen gondolataink 99,99%-a értéktelen és értelmetlen mégis létező (erről bővebben nemrég megjelent könyvemben olvashatsz az egot kirészletező fejezetben: klikk.)

De térjünk most vissza az eredeti mondatra: nem vagy más, mint millió megélt pillanat. Ennek a másik következménye a buddhisták jól ismert mondata, miszerint sosem a cél, hanem az odavezető út a fontos. A nyugati ember a célra fókuszálja a figyelmét és igyekszik ebben a fókuszáltságban a lehető leghatékonyabb lenni. Az ego maximalizálásával egyre hatékonyabban csörtet a céljai felé. Eközben nem veszi észre, hogy egy szinte csak a célt látó emberré alakul, ami nem más, mint amit csőlátásnak hívunk. Csak a cél és az ahhoz vezető szűk ösvény látható a számunkra. A vélt hatékonyságunkért cserébe minden más elveszik. Így suhan el az Élet mellettünk, anélkül, hogy valójában éltünk volna. Mert mindig a célt hajtottuk és nem vettük észre azt a sok csodát, ami mellett elmentünk közben.

Ha nem kapod meg amit akarsz akkor azért vagy boldogtalan. Ha megkapod tökéletesen úgy ahogy vágytál rá, akkor egy rövid öröm után az üresség jön és újabb vágy rabságába esel. Szóval a cél sosem tesz boldoggá és a célorientáltság elhatárol a valóság megélésétől. Ha az odavezető útra figyelsz, ami nem más, mint jelen pillanatok összessége, akkor boldog leszel és önmagad maradsz, vagy visszatérsz önmagadhoz. De ez a mai nyugati embernek csak tudatossággal és gyakorlással megy. Rengeteg erő és önfegyelem kell ahhoz, hogy a pár másodperces valódi figyelem szintjéről a folyamatos figyelem szintjére emelkedjünk. Ennek az edzés programja a mindennapi meditáció (klikk1, klikk2), illetve a tudatos jelenlét (klikk).

Kívánom, hogy siker koronázza boldogságkereső utadat!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések