A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 31. rész: Meditációs napló II. rész – testi-lelki öngyógyítás

 

Nemrégiben elkezdtem írni itt a blogon egy írás sorozatot az energia központokról (bővebben: klikk1, klikk2, klikk3), amiről még jó pár rész hátra van. Igyekszem időm és energiáim szerint azt is mielőbb befejezni. Most egy kicsit előre ugrom ebben a témában, mert letisztult meditációs tapasztalatom az emberek boldogság kereséséhez nagy segítséget nyújt. Ha Te nem meditálsz, akkor is hasznos lehet számodra ez az írás, hiszen a lélek felépítésének mélyebb megértéséhez vezet. Megtudhatod, hogy milyen alapérzések egymásra épülése jelenti a valódi boldogságot! Ugyanakkor egy nagyon hatékony öngyógyító meditációs módszert is szeretnék veled ezzel együtt megosztani ma.

Testünkben 8 energiaközpont található, melyeket a keleti filozófiákban csakráknak hívnak. Igaz, Dr. Jóe Dispenza idegrendszeri kutatásaira alapozott energiaközpont szemlélete (erről egy könyvajánlót itt olvashatsz: klikk) bizonyos tekintetben eltér a keleti csakra szemlélettől.  Ott például eleve csak 7 db energiaközpont van. Az is probléma a számomra, hogy a csakrákról különböző forrásokban gyakran egymásnak ellentmondó dolgokat írnak, mondanak. Amikor elkezdtem elmélyülni a csakrák világában úgy éreztem, hogy egy zavaros, sok ellentmondást tartalmazó „katyvasz” ez az egész. Dr. Joe Dispemza könyve nagy letisztulást okozott ezen a téren és azóta meditációim tapasztalatai révén ez tovább tisztult. Erre a szintre, amiről ma írok 6 hónap alatt jutottam el, így fontos tudnod, hogy ha nem sikerül pár hét alatt, akkor ne keseredj el! Ez is olyan, mint a testünk edzése. Nem tudunk egyből óriási súlyokkal kezdeni.

Ahhoz, hogy tárgyalni tudjunk erről a kérdésről, röviden és tömören bemutatom neked a testünk energiaközpontjait (bővebben ezekről itt olvashatsz: klikk):

-          Első energiaközpont: gát tájékon helyezkedik el

-          Második energiaközpont: köldök alatt kb. 10 cm-el helyezkedik el

-          Harmadik energiaközpont: köldök fölött a gyomorszáj tájékán helyezkedik el

-          Negyedik energiaközpont: a szív tájékon a szegycsont mögött helyezkedik el

-          Ötödik energiaközpont: a torokban a gégénk mögött helyezkedik el

-          Hatodik energiaközpont: a tarkónk közepénél a fejben helyezkedik el

-          Hetedik energiaközpont: a szemünk között, a homlokunk alján a fejünk közepén helyezkedik el

-          Nyolcadik energiaközpont: a fejünk tetején, inkább egy picivel az felett helyezkedik el

Annyit fontos megérteni jelen írás kapcsán, hogy minden energiaközponthoz tartozik a testben egy idegrendszeri központ és minden energiaközpont egy-egy uralkodó érzelemért felelős. Ha bizonyos érzelmeink negatív fajtáját éljük meg, akkor az adott energiaközpontunk eltorzul és ha ez tartós akkor annak az energiaközpontnak a környezetében jönnek a betegségeink is. Nézzük, hogy melyik energiaközponthoz melyik uralkodó pozitív érzés tartozik:

-          1. energiaközpont: bizalom

-          2. energiaközpont: erő

-          3. energiaközpont: biztonság

-          4. energiaközpont: szeretet

-          5. energiaközpont: igazságérzet

-          6. energiaközpont: tudatalatti érzések - hála

-          7. energiaközpont: tisztánlátás - öröm

-          8. energiaközpont: hit az Univerzumban – béke (Univerzum szó helyére tedd Isten, Mindenható vagy bármely más olyan szót, ami hitrendszeredhez illik)

Most jön a lényeg! Ha ezen érzések negatív ellenpárjait érzed rendszeresen  és tartósan az életed során, akkor az adott energiaközpont környezetében lévő szervekben lesznek elváltozások, alul vagy túlműködések, betegségek, gyulladások, stb… Nézzük át ezt a gondolatot gyakorlatiasan: Ha nem tudsz bízni önmagadban és a környezetedben, akkor jellemzően az egyes energiaközpont torzul, ez okozhat azon a „környéken” problémákat: pl. aranyér, túlzott szexuális aktivitás, szexuális anorexia, herék viszketése, prosztata problémák, fájdalmak a gát környezetében, stb…. Ha úgy érzed nap mint nap, hogy nincs elég erőd az életed menedzseléséhez, rendben tartásához, akkor a kettes energiaközpontod billen ki és ha ez tartós, akkor azon a területen lesznek egészségügyi problémáid. Ilyenek lehetnek például: emésztési gondok, vese problémák, derékfájás, gerincproblémák derék tájékon stb. Ha haragot, dühöt, félelmet érzünk, melyek állandó belső bizonytalanságban tartanak bennünket, akkor a 3-as energiaközpont problémái jelentkeznek. Ha szeretethiányod van, akkor a 4-es, ha úgy érzed, hogy az igazságérzeted ellen cselekszel, vagy nem mondod ki azokat a dolgokat, amelyeket fontos lenne, akkor az 5-ös energiaközpontod billen ki egyensúlyából. Ha elfojtod a tudatalattid jeleit, a megérzéseidet, az intuíciódat és csak a racionális világ tárgyiasult részét vagy hajlandó valóságnak elfogadni, akkor a 6-os energiaközpont környezetében jelennek meg a problémák. Ha elfojtjuk érzéseinket a racionális gondolkodásunkkal szemben, akkor a 7-es energiaközpont kilengése lesz jellemző. A 8-as energiaközpont instabilitását az Univerzumtól (ide hited szerinti szót helyettesíts kérlek, mint pl. Isten, Élet, Mindenható, stb..) való teljes elzárkózás vagy eltávolodás okozza.

Most kérlek szánj egy kis időt önmagadra!  Kérlek gondold végig, hogy ezek közül melyek jellemzőek rád a hétköznapjaidban?! Hiszen amelyik igaz rád az sajnos boldogtalanságod és nagy eséllyel egészségi problémáid oka is. Ha visszagondolok pár évvel ezelőtti önmagamra, akkor ezen problémák közül szinte mind igaz volt rám. Nem csoda, hogy boldogtalan voltam, bár az is igaz, hogy bebeszéltem magamnak, hogy az az élet miért jó úgy ahogy akkor volt. Hajlamosak vagyunk hinni az egonk állandó önámításának, ami elpalástolja elölünk a valóságot. De, amikor ritkán magunkba nézünk érezzük, hogy valami legbelül nem stimmel…   

Nézzük a gyógyulás, lelkifejlődés jelen írás elején ígért módját! A megoldás az, hogy a pozitív érzelmi ellenpár érzésére kell a lehető legtöbb időt fordítani. Jogosan reagálsz erre úgy, ha azt mondod, hogy ez egy butaság, hiszen az érzések jönnek, mennek, azok agyból nem utasíthatók! Ez igaz! Azonban megteheted, hogy azokat a hétköznapi aktivitásaidat, melyek a boldogságod gátját jelentő érzéseket keltik, azokat tudatosan elkezded mérsékelni, és olyan aktivitásokra cseréled, melyek annak a negatív érzésnek a pozitív ellenpárját okozzák benned (bővebben: klikk). De ez az „ébrenléti” racionális megközelítés általában ritkán segít, vagy nem tartósan, mert a játszma rendszereink (játszmákról bővebben itt olvashatsz: klikk) rendre visszahúznak minket a régi boldogtalan keréknyomba.

A meditációban azonban minden békés, minden rólunk szól és az Univerzumtól minden segítséget megkapunk. Ott minden belülről fakad. Szóval meditációban megtehetjük azt, hogy bizonyos pozitív érzésekre fókuszálunk. Természetesen ez sem könnyű. Hiszen én szinte egész életemben elfojtottam az érzelmeimet magamban, különösen a szeretetet. Szóval amikor elkezdtem ezzel az érzéssel meditációban foglalkozni, akkor hetekig nem jött semmi komolyabb érzés ezzel kapcsolatban. Ilyenkor a hála érzése mindig hasznos társ az előrehaladásban. Az megy a legkönnyebben és az egy nagyon-nagyon erőteljes-hasznos érzés. (Itt elolvashatod, hogy a hálát hogy tudod az életed rendszeres részévé tenni: klikk).

Később a kitartó munka révén szép lassan elkezdett felderengeni a mély és önzetlen szeretet oly régen elfelejtett érzése. Szóval ezzel azt akarom leírni Neked, hogy meditációban, megfelelő kitartással képesek vagyunk pozitív érzelmeink megélésére. Ezért mondja minden spirituális vezető, hogy „a boldogság belülről fakad”. Hiszen meditatív állapotban, kellő gyakorlás után bármely pozitív érzés őszintén és mélyen érezhetővé válik. Ha ideig eljutottál, akkor már „csak” egyetlen dolgod van. Minden nap meditálni és megélni ezeket a pozitív érzelmeket! Ezek szép lassan, fokozatosan átalakítják a teljesen ébrenléti állapotodra jellemző döntéseidet, emberekhez való viszonyulásodat és az életed szép lassan egyre boldogabbá válik. A meditáció a leghatékonyabb otthon végezhető öngyógyító módszer.  

Most, hogy már érted, hogy ez az egész hogyan működik, bemutatom Neked a meditációs módszerem, ami kb. 15 perc alatt az összes energiaközpontodra jó hatással van, ezért érdemes minden nap megcsinálni, amikor csak időd és energiád engedi. Az első lépés az, hogy juss el ellazult meditatív állapotba. Ezt mindenki csinálja úgy, ahogy ő szokta. Én a körülöttem lévő térre figyelek, nem gondolok semmire és szép lassan, fokozatosan az össze testrészemet egyenként ellazítom. Ennek a precíz leírását Dr. Joe Dispenza már hivatkozott könyvében megtalálod. Ha már elmélyült vagy és ellazult, akkor jöhet a gyakorlat:

Először fókuszálj az első energiaközpontodra. Ha érzed bizseregni a tested azon a tájékon és a lábaidban, akkor biztosan jól csinálod. Ha ráhangolódtál erre az energiaközpontra, képzeletben nyisd meg az energiaközpontot a Föld felé és teljes bizalommal engedd, hogy a lábaidon keresztül beáramoljon az energia a központodba. Kilégzésnél pedig fordítva engedd ki a negatív energiákat. Miközben ezt gyakorlod fokozatosan érezz egyre mélyebb bizalmat önmagad és a világ felé.

Amikor a bizalom érzése átitatja a lelked, akkor fókuszáld a tudatod a második energiaközpontra. Ebben az energiaközpontban kezdj el erőt érezni. Itt lelki erőről, belső erőről beszélek, ami segít téged nap mint nap abban, hogy legyen lelkierőd a tevékenységeidet elvégezni. Itt is minden belégzésnél képzeld el, hogy pozitív energiákat szívsz be az energiaközpontodba és minden kilégzésnél a felgyülemlett negatív energiákat engedd ki. Közben fókuszálj a belső erő érzésére. A belső erő a bizalomra épül! Aki lelki erő hiányos, az azért az, mert nincs elég bizalma az Élethez. Szóval az első energiaközpontban érzett bizalomra tudod az erő érzetét felépíteni. Ha az első energiaközpont bizalom érzése nem megy, akkor ne folytasd a gyakorlatot, hanem ezt az egy érzést gyakorold amíg az nem megy, és csak utána lépj tovább. Ez egyébként az összes szintre igaz!

Ha már mélyen átéled az erő érzetét, akkor fókuszálj a 3. energiaközpontodra és ugyanúgy, mint eddig a belégzéshez pozitív energiák „beszívását”, míg a kilégzéshez negatív felgyülemlett energiák kiengedését csatold. Ebben az energiaközpontban fókuszálj a biztonság érzésére. Hiszen, ha átérzed a bizalmat és az erőt, pont ez a kettő biztosítja a biztonság érzetét. Ha ezt már mélyen vagy képes érezni, akkor az önelfogadásod is magas szintre kerül ezáltal és pont ez az, ami a következő szintre készít fel.   

Változtasd a fókuszod a 4. energiaközpontodra. Itt is a ki és belégzéshez kérlek köss továbbra is negatív és pozitív energia áramlásokat. Ha a fókuszod már elég mély, akkor érezz szeretetet önmagad és a világ felé. A szeretet a bizalomra, erőre és biztonságra tud építkezni, melyeket előtte már életre hívtál. Amikor itt járok a meditációs gyakorlatban, már általában mosolyogni szoktam meditáció közben, mert ennek a 4 db érzésnek az együttese olyan mély harmóniát okoz bennem.  Képzeld el milyen csodálatos az, amikor bizalmat, erőt, biztonságot és szeretet érzed egyszerre. Ezekhez nem kell külső élmény, vagy másik ember társasága! Ez belülről fakad!

Ha a szeretetet átérzed amennyire csak képes vagy rá, akkor fókuszálhatsz az 5. energiaközpontra ügyelve arra továbbra is, hogy a belégzés pozitív energiák vonzását és a kilégzés a benned lévő negatív energiák elengedését eredményezze. Ha a fókuszod már stabil akkor az igazság érzésére fókuszálj. Az ebben az érzésben az izgalmas, hogy a valódi igazságot csak a szereteten keresztül lehet megtalálni. Az összes többi igazság-hitünk téves, bár sajnos ezt nem vagyunk képesek belátni egészen addig, amíg nem leszünk képesek a szereteten keresztül érzékelni a világot! Ezért olyan csodálatos ez a meditációs technika, mert a bizalom-erő-biztonság-szeretet érzések együttese hozza el a valódi igazság érzését. Ez az érzés az előző 4 következménye.

Ha ebből az érzésből is elérted a maximális szintet amire képes vagy, akkor jöhet a 6. energiaközpontra való fókuszálás, az előzőekben már bemutatott légzés-energia módszerrel. Itt a tudatalattival való kapcsolatra fókuszálj. Fókuszálj a megérzéseid, intuíciód világára és hagyd, hogy olyan érzést mutasson Neked amilyet szeretne. Ha nem érzel semmit, akkor érezz hálát az eddig megtapasztalt pozitív érzéseidért.

Ezt követi a fókuszod átirányítása a hetedik energiaközpontra. A légzés-energia viszony fenntartása mellett próbáld együtt érezni az eddigi pozitív érzéseidet: bizalom-erő-biztonság-szeretet-igazság-hála. Ez egy túlcsorduló öröm és tisztánlátás érzését fogja hozni Neked. Az öröm érzete és a lélekkel látás képesége kapcsolódik ehhez az energiaközponthoz.

Ha ezt is „kimaxoltad” akkor jöhet a 8. energiaközpontra való fókusz, a légzés-energia figyelem fenntartása mellett. Az eddig felsorolt érzések együttese kapcsolódva az Univerzum energiáival a végtelen béke érzetét adja Neked és ha nyitott vagy rá, érezheted a kapcsolódásodat az Univerzumhoz. A hívők ezt hívják isteni szeretetnek, mások pedig egység érzésnek (erről bővebben itt olvashatsz: klikk).

Most, hogy ezt elérted egy hihetetlenül csodálatos élményt élhetsz meg! Az isteni szeretet vagy végtelen béke érzését. Itt mos állj meg és élvezd ezt a csodát, amiben létezel. Utána megfordítjuk a fókusz irányát!   Ha levetíted ezt az érzést az alatta lévő 7. energiaközpontodra, akkor az megerősíti benned a tisztánlátást és a túlcsorduló örömet. Ha ezt a megerősödött érzést levetíted az alatta lévő energiaközpontra, akkor érezhetsz egy még fokozottabb hálát. Ha ezt az érzést eggyel lejjebb irányítod, akkor érezhetsz mélyebb igazságot. Ha ezt még lejjebb vetíted, akkor érezhetsz még mélyebb szeretetet. Ha ezt tovább vezeted a 3. energiaközpontodba, akkor megérezheted a végtelen biztonságot. Ha ezt lejjebb vetíted, akkor megérezheted a még nagyobb belső erődet. És végül, ha ezt is tovább vezeted a legalsó energiaközpontba, akkor olyan bizalom érzés birtokosa lehetsz amilyet eddig még soha, vagy nagyon ritkán éreztél eddigi életedben.

Az a csodálatos ebben a meditációban, hogy egyszerre gyógyítja az energiaközpontjaidat, miközben a lelkedben szép fokozatosan rendbe teszi boldogságodat akadályozó negatív érzelmi blokkokat. Mindez mellett élvezheted a meditáció számos tudományosan is igazolt hasznos következményét, melyekről itt írtam és fogok még írni a következő részekben…

Fontos, hogy meditáció közben ne legyenek magaddal szemben elvárásaid! Ha bármi nem megy, akkor békével és szeretettel gyakorolj tovább! Csak a pozitív érzésekre figyelj és ne gondolkodj! Amikor az alsó 3 energiaközpontra fókuszálsz, akkor a tenyereid lefelé mutassanak, amikor a 4. vagy az feletti energiaközpontokra irányítod a figyelmet, akkor felfelé mutasson a tenyered. Ez azért fontos, mert az első 3 energia központ a föld energiáihoz kapcsolódik, míg a felette lévők az Univerzum energiáihoz.

Végül ajándékba adom Neked a meditáció legfontosabb szabályát: Ha egyszer elkezdted soha többé nem szabad abbahagyni!

Őszintén kívánok sok sikert utadon!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következző írása akkor klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések