A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 30. rész: Boldogságod barátja a türelem

 

Fiatalabb koromban sokszor és sokan mondták nekem, hogy legyek türelmesebb. De soha senki nem magyarázta el nekem, hogy miért? Mivel nem értettem, hogy ez mire jó, úgy gondoltam, hogy ez egy butaság. Nagyon türelmetlen ember voltam. Mindent azonnal akartam. Ha bármi nem sikerült rögtön, akkor dacos lettem, dühös, feszült, ingerült és gyakran önpusztítás mértékű energiákat mozgósítottam a céljaimért. Mivel sosem értem el a céljaimat, vágyaimat azonnal, ezért mindig elégedetlen voltam. Amikorra elértem azokat, addigra már más céljaim voltak és így sosem tudtam semminek örülni. Így a türelmetlenségem volt a boldogtalanságom egyik oka, hiszen örömöt sosem éltem át és az életem egy állandó küzdelem volt. Az „Ember Tragédiája” című csodálatos műben is olvasható, hogy az „Élet értelme a küzdés maga”. Akkoriban ez a következtetés nagyon értékes volt a számomra. Persze ma már tudom, hogy ez nem igaz. Ez egy szűkebb látómezőből lehet csak logikus következtetés.

Szóval a boldogtalanság egyik fő oka a türelmetlenség. De ahhoz, hogy ezt megértsük, kérlek nézz velem együtt picit a türelmetlenség mögé, a türelmetlenség mélyére!

Mi valójában a türelmetlenség? A türelmetlen ember állandóan sietni akar, állandóan versenyzik az idővel (általában az ilyen ember nem csak az idővel versenyzik...). Úgy érzi, hogy mindent azonnal vagy a lehető legrövidebb idő alatt kell elérnie. Ez egy nagyon kérges, erősen önző, erős ego jelenlétére utal a lélekben. Az egonk tud csak ennyire akaratos lenni. Szóval a türelmetlenség az erős önzés, akaratosság tünete. Miért tombol bennünk az állandó időprés? Miért akarunk mindent siettetni? A választ a kérges egoban kell keresni! Annál kérgesebb, önzőbb és erősebb egot növeszt a lelkünk, minél nagyobb lelki sérülések értek minket a múltunkban. Azért építettük ki ezt a kemény páncélt, hogy azok a lelki fájdalmak, amiket akkor megéltünk soha többé ne fordulhassanak elő, soha többé ne kelljen olyan érzéseket átélnünk. Szóval a türelmetlenség, az önmagunk előli menekülés jele. Nem akarunk mélyen többet önmagunkba nézni, ezért őrült tempóban haladni akarunk előre. Amíg rohanunk előre, addig biztosan nem tudunk és nem is akarunk hátra nézni. A legtöbb ember nem tudja már, hogy mi volt az, ami elől valójában menekül. Annyira mélyen elfojtotta, hogy képtelen előkeresni. Ha át akarod érezni, ennek az egyik fő változatát, akkor kérlek olvasd el ezt az írásomat: klikk. Így megérted, hogy miért menekülünk önmagunk elől annyira. A következtetés tehát egyértelmű, még akkor is, ha első olvasásra nem fogsz neki örülni:

-          Minél türelmetlenebb vagy, annál nagyobb sérültségeket rejtegetsz a lelkedben

-          Minél türelmetlenebb vagy, annál jobban menekülsz valódi önmagad elől

Most nézzünk egy picit kérlek a türelem mögé. A lelki önfejlesztésem hatására egyre ritkábban és egyre rövidebb időkre vagyok türelmetlen. Ez egy csodálatos dolog. Míg régen a türelmet nem bírtam magamra erőltetni rövid időkre sem, addig ma a türelem jól esik és élvezem a létét. Ez egy óriási változás, mely szintén belülről fakad. A türelem mögött önelfogadás él, gyenge ego és lelki béke. Minél inkább elfogadod valódi önmagad, annál békésebb vagy belül és annál kevésbé akarsz sietni. Ez is mutatja, hogy a türelem vagy türelmetlenség az következmény, nem pedig alap jellemző! Egy alapvetően türelmetlen ember, ha magára erőlteti a türelmet, akkor úgy érzi felrobban. Ez természetes, hiszen ez olyan mintha egy szörny elől menekülő ember rákényszerítené magát arra, hogy megálljon és várja, hogy a szörny utolérje. Az önelfogadás fejlesztésével szép lassan rá fogsz jönni, hogy a szörny, aki elől menekülsz az tulajdonképpen egy csodálatos békés szeretetre méltó lény. Nemrég éltem át azt az érzésegyüttest, melyben megéreztem, hogy a Földön élő összes élőlény tökéletes és szeretetre méltó. Ezt a maga teljes tisztaságában éltem át. Így biztosan tudom, hogy Te is az vagy! Erről bővebben itt olvashatsz: klikk.

A türelmet azok tudják hatékonyan gyakorolni, akik már csak megszokásból olyan türelmetlenek. Aki átesett lelkifejlődésen de még a régi berögződések szerint él, az gyakran megszokásból türelmetlen. Hiszen ma türelmetlennek lenni trendi. Az egész világ azt sugallja, hogy légy türelmetlen, azonnal akarj mindent. Ez persze egy világot elpusztító délibáb, ami teljesen rossz irányba viszi az emberiséget. Minél türelmetlenebb vagy, annál pögősebben, gyorsabban élsz. Minél gyorsabban élsz, annál több külső erőforrást használsz fel, annál többet fogyasztasz. Minél inkább ilyen vagy, annál Élet-pusztítóbb vagy, pedig az Élet támogatás lenne az egyik legfőbb életcélod! Erről itt olvashatsz egy érdekes írást: klikk. Képzeld el, hogy 8 milliárd türelmetlen ember milyen pusztításra képes! Ugye nem is olyan meglepő, hogy miért van klímaváltozás? (Erről bővebben itt olvashatsz értékes gondolatokat: klikk1, klikk2, klikk3).

Szóval, a türelmetlenség valódi jelentése önmagunk előli menekülés és egyben Élet-pusztítás fokozás is. A türelem jelentése önelfogadás és Élet-támogatás. Ezért lehetetlen türelmetlen emberként boldogan élni. Lehet, hogy elhiteti veled az egod, hogy türelmetlennek lenni trendi és hogy a Te életed igy jó. De a türelmetlenség csak fokozza a belső ürességedet és az elkülönültség érzését (bővebben: klikk).

Szóval a boldogságod fokozásáért az alábbiakat tedd meg kérlek önmagaddal:

-          Először vizsgáld meg önmagad, erre elég időt rászánva: mennyire vagy türelmetlen? Mik azok a területek az életedben, amelyekben türelmetlen vagy?

-          Ez után vésd be a fejedbe, hogy a türelmetlenség a boldogságod ellensége, míg a türelem a boldogságod barátja!

-          Kérlek próbáld meg a türelmet erősíteni magadban, hiszen lehet, hogy csak rossz szokás a türelmetlenséged és nincs is mögötte olyan komoly probléma! Kérlek próbáld mérsékelni tudatosan a türelmetlenséged!

-          Ha a türelmet nem vagy képes magadra erőltetni, akkor nézz önmagadba kérlek: mennyire fogadod el önmagad? Mennyire szereted önmagad? Mennyire érzed magad szerethetőnek? A válaszokból tudni fogod, hogy az önelfogadásod fejlesztése a boldogságod kulcsa…

Őszintén kívánok sok sikert utadon! Ebben a blog rovatban ez már a 30. boldogságkeresési módszer. Szóval, ha az a kérdésed, hogyan tudod fokozni az önelfogadásod, akkor kérlek keress jelen rovat előző 29 részében módszereket, eszközöket, melyek ebben segítenek Neked. Ígérem a jövőben még több módszerrel, eszközzel jövök ebben a rovatban! Egyébként a türelem fokozására legkiválóbb módszer a meditáció, melyről itt olvashatsz bővebben: klikk. A türelem szorosan összefügg a késleltetés törvényével is, melyről itt olvashatsz: klikk

Ha az a kérdés merül fel benned, hogyan tudsz még mélyebbre nézni önmagadban, akkor őszinte segítő szándékkal ajánlom Neked a felismerésekkel foglalkozó (klikk) és az önismerettel foglalkozó (klikk) rovatokat.

Ne feledd kérlek, a szerethetőséged csak rajtad múlik! A múltban történt rossz eseményekből nem következik, hogy a jövődben nem süt ki életed napja! Szóval itt az idő elkezdened értékesnek érezni Önmagad….

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések