A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 32. rész: Csavard fel, halkítsd le vagy válts csatornát

 

Nemrégiben a „véletlen” révén ismertem meg egy embert, akivel az az új szokásunk, hogy minden vasárnap napfelkeltekor meditálunk egyet egy forrásnál az erdőben. Pár éve még valaki ilyet mesélt volna nekem magáról, biztosan elmeroggyantnak gondoltam volna. Meg lettem volna győződve arról, hogy az ilyen ember tuti nem normális. Ahelyett, hogy aludna, vagy a szombati buli utáni másnapját pihenné ki, ő hajnalban az erdőben meditál… Ma már tudom: attól, hogy valaki másképp gondol vagy csinál valamit, még lehet normális… A mai írásomat egy ilyen meditáció előtti és utáni séta inspirálta, és az általam nagyon tisztelt meditációs társam gondolataiból merítenek.

A gondolataink minősége határozza meg lelkiállapotunkat, testi és lelki egészségünket. Erről már több ízben írtam, így bővebben erről a kérdésről itt találhatsz például egy érdekes írást: klikk. Összefoglalva a lényeg az, hogy a pozitív gondolatok test és lélek gyógyulását, míg a negatív gondolatok annak megbetegedését okozzák.

Képzelj magad elé egy kétkarú mérleget és a mérleg egyik serpenyőjébe tedd bele egy átlagos napod összes negatív gondolatát, míg a másikba az összes aznapi pozitív gondolatod. A Te serpenyőd merre billenne? Egyébként nagyon nehéz ezt a bizonyos mérleget valósághűen „megpakolni”, mert nagyon sok negatív gondolatunkat már észre sem vesszük, annyira hozzájuk szoktunk. Fel sem tűnik, hogy az nem normális. Ha visszaemlékszem pár évvel ezelőtti énem egy átlagos napjára, akkor reggel már szidtam a napot, hogy miért nem lehet eléget aludni. Utána azzal volt tele a hócipőm, hogy utolsó pillanat után keltem, ezért késve érek az első tárgyalásra. Útközben szidtam az autóban mindenkit, aki „szuttyog” az úton és feltart. Az utcán gyalogolva minden embert végig néztem és ösztönösen kritizáltam magamban.  Ez milyen sovány, az milyen kövér, amaz, hogy tud így öltözni stb… A postán dühöngtem a sorban állás idővesztesége miatt. A munkahelyemen ki voltam akadva, hogy mindent nekem kell csinálnom, ha azt akarom, hogy az jó legyen. Az egyetemen mérgelődtem, hogy lehetnek ilyen buták, tanulatlanok a diákjaim. Hazaérve elegem volt a világból amiért ilyen hulla vagyok és nincs magamra időm és energiám. Pornó vagy számítógépes játék generálta gondolatok pusztították tovább a lelkemet, amit tömény rövid kikapcsolódásnak éltem akkoriban meg. Ezekhez az alapvető gondolatcsomagokhoz naponta több ezer negatív gondolat társult. Akkoriban fel sem tűnt, hogy ez mennyire borzalmas és mennyire én okozom magamnak a boldogtalanságot. Azt gondolat, hogy a negatív gondolatok okai külső okok, nem én tehetek róluk.

Pedig csak én tehetek róluk, senki más! A lelki fejlődés első lépcsője az, amikor rádöbbenünk, hogy minden rosszért mi felelünk, ami velünk történik (bővebben: klikk). Szóval a gondolatainkért is mi felelünk! Ebből viszont az is következik, hogy a gondolatainkat képesek vagyunk szabályozni! OK, de hogyan? 

Képzeld el, hogy az agyad egy gondolatokat folyamatosan sugárzó rádió! Viszont Te vagy, aki ezt a rádiót szabályozni tudja. Ha negatív gondolatcsomagot kezd sugározni, akkor egyszerűen tekerd le a „hangerő gombot”! Ha pozitív gondolatcsomag érkezik az agyadból, akkor pedig „tekerd fel”! Ha a negatív gondolatok rendre visszatérnek, akkor minden alkalommal válts csatornát. Keress valami pozitív gondolati témát magadnak! (Gondolkodásunk átprogramozásáról egy más szempontú írást itt olvashatsz: klikk).

Ez a módszer boldogság keresőknek nagyon hatásos! Persze az elsajátításához gyakorlás és kitartás kell. Tudniillik, rajta kell kapnod magad, hogy már megint valami negatív dolgon kattogsz. Utána pedig át kell állítanod az agyad. Akármennyire könnyűnek is tűnik, sajnos nagyon nem az. Ezt az életmódoddá tenni nehezebb, mint kerékpározni megtanulni. Mivel a tested a negatív gondolatok által termelt hormonokhoz van szokva (bővebben: klikk, klikk2), ezért az agyad mindent meg fog tenni, hogy a megszokott hormonlöketet megkapja. Szóval az elején nagyon nehéz lesz. De ha kitartó vagy, akkor a pozitív gondolkodás hormonjai lesznek egy idő után a megszokottak, és innentől kezdve már a negatív gondolatok ösztönösen fognak zavarni. Ez az átmenet időszak 1- 6 hónap kitartó odafigyelést és gyakorlást vesz igénybe, de megéri! Garantáltan boldogabb és kiegyensúlyozottabb leszel. Az általános közérzeted és a testi egészséged is javulni fog! Ami még izgalmasabb, hogy sokkal szerencsésebbé válik az életed (bővebben: klikk).

Ehhez adok még egy extra „muníciót” is! Aki meditációban (bővebben: klikk) jártas, az már tisztán képes érzékelni, hogy egy érzés kb. 1000 gondolattal is felér. Szóval az előző szabály érzésekre és érzelmekre még inkább érvényes. Ez különösen igazzá válik, ha rádöbbensz arra, hogy kb. 10000 db gondolatodból kb. 9999 db felesleges, vagy káros (bővebben: klikk). A negatív gondolatokat pozitív érzelmekre cserélni hihetetlen hatékony módszer. Persze ehhez még nagyobb tudatosság kell. Hiszen egy negatív gondolatörvényben lévő embernek nagyon nehéz rávennie magát, hogy olyan tevékenységre váltson, ami pozitív érzelmeket okoz benne. Ez igaz! Ugyanakkor azt meg tudjuk tenni, hogy tudatosan fokozzuk azokat az aktivitásokat az életünkben, amelyek pozitív érzelmeket okoznak és mérsékeljük azokat melyek negatívakat! Erről itt olvashatsz bővebben: klikk.  A legegyszerűbben elsajátítható pozitív érzés, ami egyébként a legerősebb lélekgyógyító is, az a hála. Ennek elsajátításáról itt találsz egy módszert: klikk.  Továbbá a negatív érzelmek elengedésére is írtam már egy módszerről, melyet itt olvashatsz: klikk.

Sok muníciót kaptál ma ahhoz, hogy jobbá tedd az életed! Ez egy olyan módszer, amit egész életünkben lehet tökéletesíteni. Kívánok sok sikert utadon, miközben jómagam is igyekszem ezen a téren fejlődni tovább …

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések