A boldogságkeresés első lépése: a felismerés és alapfogalmak - 43. rész: A boldogság alapja a helyes nézőpont

 

Egyik kolléganőmmel hosszan autóztunk egy szakmai egyeztetésről így volt időnk beszélgetni, amiből egy nagyon értékes mély filozofálgatás kerekedett ki. Ez az élmény inspirált a mai írásra. Ma arra a kérdésre keresem a választ, mi az a helyes nézőpont, mely közelebb visz minket a boldogsághoz. Meggyőződésem, hogy a legtöbb ember boldogtalanságát a rossz nézőpont okozza, nem pedig az, hogy alkalmatlanok lennének a boldogságra. A válaszokhoz egy másik kérdésen keresztül vezet az út: mi a jó és mi a rossz? A legtöbb ember válaszként arra gondol, hogy a jó mindenkinek más és ugyanez igaz a rosszra is. Szóval elvileg nincs olyan rendező elv, ami mentén ez egyértelműen eldönthető lenne. Sőt, egyébként sem lehet a világot jóra és rosszra felosztani, hiszen az Élet nem fekete és fehér. Szóval minden rosszban van valami jó és fordítva.



Én mégis azt állítom, hogy van ilyen rendező elv! Mindössze két szabály van, ami segítségével bármiről eldönthető, hogy valójában rossz-e vagy jó. Ennyi kell csak hozzá, hogy helyes nézőpontból kezdjük el nézni a világot és elinduljunk a boldogság útján. Nézzük ezt a két szabályt:

Az első szabályt a „Beszélgetések Istennel” című csodálatos könyvben olvastam, miszerint életünk végén nem az alapján fog megítéltetni földi életünk, hogy mit értünk el, mi mindent gyűjtöttünk össze magunknak életünk során. Hanem az alapján leszünk megmérettetve, hogy mit tettünk másokért, milyen hatással voltunk környezetünkre!

A második szabályról más aspektusból már írtam (klikk), ami így szól: minden jó, ami élettámogató és minden rossz, ami életpusztító.

Ezzel a két szabállyal bármiről eldönthető, hogy jó-e vagy nem. De miért is érdemes ezen mélyebben elgondolkodnunk? Azért mert, az egonk mindenről egy pillanat alatt eldönti, hogy valami jó-e vagy rossz, de sajnos ezt csak az ő saját szemszögéből teszi. Ez miatt nagyon sokszor cselekszünk rosszat az életünkben úgy, hogy közben meg vagyunk győződve igazunkról, vagy arról, hogy jót teszünk. Az még gyakoribb, hogy felmerül ugyan bennünk cselekedetünk helytelensége, de az egonk egy másodperc törtrésze alatt elhessegeti azt valami kényelmesebben elfogadható indokkal. Ugye milyen sokszor jártál már így? Pedig ezek az ego csapdái, melyek a boldogtalanságunk építőkövei. Ennek a két szabálynak a nagy előnye, hogy megtanít minket az egonk mögé nézni és szembenézni tetteink valódi értékével. Így ez a két szabály megtanít minket a boldogság felé vezető úton maradni, vagy éppen arra rálépni.

Persze sokkal nehezebb eszerint a két szabály szerint élni, mint az egonk elvei szerint. Nem véletlenül van az a mondás, hogy a „pokolba vezető út, mindig jósággal van kikövezve”. Szóval szépnek, jónak tüntetjük fel önmagunk előtt saját tetteinket, miközben valójában nem azok. Pont ez a legfőbb gond a mai társadalommal és a mai átlagemberrel. A nézőpontja pont fordított azzal, ami helyes. Legtöbben az egonk önzése szemszögéből nézzük az Életet. Igyekszünk a lehető legnagyobb biztonságot, gazdagságot, legtöbb élményt, hatalmat stb… összeharácsolni magunknak életünk során. Pedig azt már tudjuk, hogy az egónk nem mi agyunk, az csak egy lelki parazita (bővebben: klikk).  De életfeladataink szempontjából az ego önző döntései legtöbbször teljesen értéktelen törekvések. Akkor haladunk boldogságunk irányába, ha életfeladataink irányába ható döntéseket, cselekedeteket viszünk véghez. Mik az életfeladataink? Erről már írtam itt a blogon (klikk), de most vizsgáljuk meg a kérdést jelen témakör szempontjából! Hiszen az ember életfeladatai többrétűek, de most csak arra a kettőre fókuszálunk mely minden ember alap életfeladata!

Első számú életfeladatunk: Mivel élők vagyunk, ezért elsőrendű életfeladatunk az Élet fenntartása-támogatása. Ebből fakadóan olyan precíz a második szabály: minden, ami élettámogató az jó és minden, ami életpusztító az rossz.

Második számú életfeladatunk: Minden ember azzal a fő feladattal jön a világra, hogy a lehető legtöbb önzetlen szeretetet adjon. Gondolj bele, hogy a pici ártatlan gyermek lelke még, hogy működik és egyből rájössz erre az alapigazságra. A lelkünk kiválasztja azt a testet, melyben a Földre érkezik, azzal a feladattal, hogy a legtöbb szeretetet adhassa környezetének. Persze a szülők és a gyermek egyéb környezete elrontják őt és szép fokozatosan megfeledkezik fő életfaladatáról, miközben felnő. A csalódásai megtanítják neki, hogy önzetlenül szeretni nagyon fájdalmas is lehet. Ettől még ez marad a fő dolgunk.  Ez alapján mérettetnek meg életünk végén, hogy milyen hatást gyakoroltunk életünk során másokra. Sok halálból visszatért ember számol be erről az élményéről, amikor lepereg előtte élete filmje és számon kéri rajtuk valamiféle felsőbb erő (hited szerint bárminek hívhatod) rossz és jó cselekedeteiket. Szóval ez tényleg nem játék! Önzö életünkkel, egonk erősítésével nemcsak boldogtalanságunkat fokozzuk, de életfeladatinktól eltérő életet élünk, így életünk kárba vész és lelkünk fejlődés nélkül hagyja el azt a testet, amiben most van. Így a következő életében majd viszi magával jelen önző élete terhét is, ezzel még nehezebbé téve saját következő életed boldogsági esélyeit. Persze az önző emberek erre azt reagálják, hogy kit érdekel a következő életem, én most akarok jól élni. De sajnos, ha az életfeladatainktól eltérően élünk, akkor igazán boldogok sem lehetünk, maximum ámíthatjuk magunkat a boldogság délibábjával. Mennyi sikeres, gazdag, önző ember ismersz, aki nem képes magába nézni. Inkább élményből-élménybe menekülve habzsolja az életet, ezzel vakítva el önmagát és terelve el figyelmét lelke valódi hangjaitól.  Kapcsolati, anyagi, lelki válságok, veszekedések, családi, hatalmai és egyéb ellentétek jelzik, hogy valódi boldogság nincs mögötte. Ez csak egy felszínes boldogság, ami a pénz okozta felszínes csillogás vakító hatása.  

Szóval nézőpontot kell váltanunk, ha igazán boldogok akarunk lenni és ha lelkünk fejlődésének útját akarjuk követni. Azt az utat amiért a Földre jöttél, ebbe a testbe. Ez a nézőpontváltás meghozza a gyümölcsét az életedre rövid időn belül! Nem állítom, hogy könnyebb lesz az életed! De azt igen, hogy boldogabb leszel. Bár az átmeneti időszak sajnos sok fájdalommal és szenvedéssel járhat. A régi viselkedésünk „hulladékait” nehéz kitakarítani. Én évek óta ezen dolgozom és még sok teendőm van ezen a téren…

A helyes nézőpont szerint nem az a fontos, hogy nekem mi a jó, hanem az, hogy mit tehetek másokér élettámogató módon. Persze a saját érdekünk általában párhuzamba állítható ezekkel az elvekkel, de semmiképpen nem az ego gondolatmenetével. Nyilván az élet nem fekete és fehér, így nagyon kevés a tökéletesen élettámogató és önzetlen cselekedet és nagyon kevés a teljesen életpusztító és önző tett. De azt meg lehet könnyen ítélni, hogy inkább a fehérhez vagy a feketéhez közelít a szürke adott árnyalata. Csak ne hagyd, hogy az ego ármánykodása elhomályosítsa értékítéleted!

Kívánom, hogy ez a két szabály segítse utadat egy boldogabb és tisztább élet felé!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések