Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen? - 20. rész: 3+1 ötlet, ha nincs kerted, hogy komposztálj

 

Az elmúlt években megnőtt a népszerűsége a szelektív hulladék gyűjtésnek, ami nem csak a műanyag, papír, fém és üveg szétválasztásával jár, hanem kezdünk visszatérni a komposztáláshoz. Ez egyértelműen annak könnyebb, akinek van kertje, ahol ennek helyet tud biztosítani. A továbbiakban arról szeretnék írni, hogy akinek még erkélye sincsen, az mit tud tenni a komposzthulladékkal.


1. Vidd el rokonhoz, baráthoz, ismerőshöz, aki komposztál! 
(vagy még nem, de a te hatásodra, majd fog) 
Szinte biztos vagyok benne, hogy a legtöbbünknek van olyan rokona, akinek van kertje és esetleg még növényeket is termeszt, még ha kis mennyiségben is. Az ilyen kertekben a több komposzt, csak jobb, hiszen nagyobb tápanyagforrás. Az egyetlen dolgod, hogy a komposztálható hulladékot (ha nem vagy biztos benne, hogy mi komposztálható, akkor inkább nézz utána) egy fedeles vödörben összegyűjtöd (fedél nélkül nem ajánlott) és heti rendszerességgel elviszed. Fontos, hogy nem érdemes megvárni, amíg megtelik a vödör, mert addigra alul bepenészedik a korábbi hulladék.

2. Töltsd le a Share waste appot és használd! (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sharewaste.app.production&hl=hu&gl=US
Ha nincs ismerősöd, akihez viheted a komposzt hulladékot, akkor sem veszett az ügyed. Ez egy olyan alkalmazás, ami azt a célt szolgálja, hogy összehozza azokat az embereket, akik komposztálnak és akik megszabadulnának az arra alkalmas hulladéktól. Az egyetlen dolgod, hogy letöltöd az alkalmazást és bejelentkezel, annak megfelelően, hogy vinnéd vagy fogadnád a komposztot és utána megkeresed a hozzád legközelebb eső partnert. Az alkalmazáson belül fel is tudod venni a kapcsolatot az érintett személlyel és a részleteket meg tudjátok beszélni. (Különféle emberek vannak, van, aki például a tojáshéjat, vagy a hagymahéjat nem fogadja.)

(A fent említett két megoldás pénzt nem igényel, de időd és odafigyelést igen.)

3. Ha neked erre nincs időd: Nézz utána a beltéri komposztáló szetteknek!
Ha valaki nem szeretne túl sok időt, vagy energiát fordítani a komposzt hulladék kezelésére, akkor több beltéri komposztáló szett is létezik, ami után a lakásban lévő növényeink kaphatják a sok-sok tápanyagot. A legtöbb ilyen szetthez tartozik egy edény, egy úgy nevezett „komposzt starter”, ami egy olyan természetes segédanyag, amely Probiotikus Mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, illetve néhány beltéri komposztáló szetthez külön vegyszer is tartozik. Ezzel igazából meg lehet úszni a komposzt hulladékkal való szaladgálást és nem kell olyan gyakran üríteni ezeket az edényeket. Külön le lehet csapolni a folyadékot, ami tápoldatként funkcionálhat növényeidnek, a visszamaradó „talajkondíció” pedig hihetetlen szerves tápanyag forrás.

Természetesen van vegyszermentes megoldás, ahol a komposztálás giliszták segítségével történik. Ez elsőre talán undorítónak tűnhet, de teljesen higiénikus és szagmentes, hiszen ezekhez a szettekhez is speciális edény tartozik. A folyamat végén szintén lecsapolhatod a folyadékot a növényeidnek és az élelmiszer hulladék pedig idővel ugyanúgy egy talajszerű humuszos képződménnyé alakul, ami a virágföldhöz adva szintén tápanyagforrás.

Ezek a megoldások elsőre talán bonyolultnak tűnhetnek, de hosszú távon bizony kényelmesebb, mint az első két opció.

+1 Dolgozd fel egyéb módon! Egyre több helyen olvasni, hogy a konyhai hulladék bizony lakáson belül is újra használható. Íme pár ötlet:

Figyeld meg, ahogy egyre jobban figyelsz majd a konyha hulladékod külön gyűjtésére, úgy egy idő után, kevesebbet is fogsz termelni, rá fogsz jönni, hogy mennyi zöldség van, amit nem is kell megpucolni és egy idő után a pazarlás is alább hagy majd a lakásban. Ne felejtsd el, hogy egy tudatos szokás beépítése az időbeosztásodba és az életedbe sosem könnyű. Ne ijedj meg, ha elsőre véletlenül tovább marad a vödörben, mint kéne, vagy ha helytelen tárolás miatt ellepik a muslincák. Mindenbe bele kell tanulni. A későbbiekben, nem csak Te és a pénztárcád fogja meghálálni ezt a kezdeti áldozatot, hanem a növényeid is és az egész Bolygó.

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha érdekel jelen rovat előző írása, akkor klikk ide: klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain.

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk

Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések