A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 35. rész: Légy erényes, avagy a boldogság első szabálya

 

A mai világ állandóan azt sugallja számodra, hogy: „Légy önző!’; „Légy hedonista!”; „Légy élvhajhász!”; „Siess!”; „Akarj többet!”; „Vágyakozz!” „Sóvárogj” „Birtokolj!” és még sorolhatnám. Sajnos rossz hírem van a számodra: Ezek az üzenetek szép lassan, fokozatosan, szinte észrevétlenül a boldogtalanságba taszítanak. A csapda benne az, hogy élvezetes módon teszi ezt. Hiszen önzőnek, hedonistának, élvhajhásznak, türelmetlennek lenni sokkal könnyebb, mint bármely erény birtokosaként élni. Ez az Élet minden területén így van. Egy hegyre felmászni nehéz, de zuhanni lefelé könnyű. Izmot építeni a testünkre nehéz, de tespedni a TV előtt könnyű. Egy tartalmas lélek emelő könyvet elolvasni nehéz, de egy agresszióval teli amerikai akciófilmet megnézni könnyű. Tanulni nehéz, butulni egy számítógépes játékba süppedve könnyű. A könnyű út, általában a helytelen út, még akkor is, ha a mai világ mindig azt sugallja a számunkra, hogy válaszd a könnyű utat.  



Az erényes élet azt jelenti, hogy valamely erények birtokosa és gyakorlója vagy. Hogy döntéseidet az erények elvei mentén hozod bármely helyzetben, akkor is, ha az nehezebbé teszi az utad. Erényekből több mint 100 van. Jó lenne találni az irodalomban egy olyan művet, melyben az összes erény fel van sorolva. Sajnos ilyet még nem találtam, de ízelítőnek felsorolok párat:

·         Tisztaság

·         Etikusság

·         Őszinteség

·         Igazságosság

·         Mértékletesség

·         Bátorság

·         Bölcsesség

·         Szeretetteljesség

·         Békésség

·         Derű

·         Önzetlenség

·         Nyugodtság

·         Elfogadás

·         Elengedés

·         Szelídség

·         Hűség

·         Boldogság

·         Szabadság

·         Pontosság

·         Önismeret

·         Önbecsülés

·         Önelfogadás

·         Stb…

Ezek az emberi lét fő értékei, melyeket erényeknek hívunk. Az erények azok, amelyek felemelik a lelki rezgésszintünket és amikor erényeinket elhanyagoljuk vagy akár átmenetileg félretesszük, akkor lelki rezgésszintünk a mélybe zuhan. Nem véletlen, hogy az erényes ember belső boldogságban él, míg az erénytelen ember külső megerősítések, hatások mértéktelen habzsolója valódi belső boldogság nélkül. Nem könnyű az erényes út, de általában kifizetődő. Hiszen a boldogságot csak önmagunkban tudjuk megtalálni. Én félresöpörtem erényeimet több mint egy évtizedre. Meghasonultam önmagammal, félretéve lelkiismeretem sugallatait. Ez hozta életem legboldogtalanabb éveit. Miközben pont az erénytelenségből fakadó hatékonyság növekedéstől vártam azt, hogy gyorsabban érem el céljaimat és ezáltal előbb leszek boldog. De csak egyre lejjebb süllyedtem lelkileg és nem értettem mi velem baj? Hiszen még a belső hangjaimat, a lelkiismeretemet is feláldozom a céljaimért. A lelkünk – általában a lelkiismeretünk és a megérzéseink által – rendszeresen üzen döntéseink előtt, hogy erényes döntést hozunk-e. De az ego ezeket lesöpri – ha hagyjuk – és a hatékonyság, gyorsaság, erő jegyében más választásokat sugall. A mai társadalom ezt erősíti. Így akik erényesek a mai világban, azok nagyon erős emberek. Ma erényesnek lenni sokkal nehezebb, mint legtöbbször a világtörténelem során. Ennek ellenére ez a helyes út és ami a legfontosabb: az erényesség a boldog élet egyik legfontosabb alapköve! Szóval légy erényes, ahol csak teheted! Hogy hogyan? Hallgass a lelked sugallataira és ne engedj az ego csábításának! Nem ígérem, hogy könnyű lesz, de a boldogságfelé vezető út jutalmai révén meg fog térülni a befektetés. Ez ugyanolyan, mint a hegymászók öröme. Mindenki hülyének nézi őket, amiért életüket kockáztatva megmásznak egy magas hegyet. Pedig valójában nekik van igazuk, mert azt a boldogságot, amit cserébe kapnak amikor célba érnek senki és semmi nem tudja neki megadni. A hegymászó kitartó és ez is egy erény…

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)




Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések