A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 34. rész: A harmadik szem megnyitásának módszere

 

A harmadik szem létezéséről a racionális elme mit sem sejt. Mégis sokunknak van, anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. Én is meg voltam győződve róla évtizedekig, hogy ez a „harmadik szem misztérium” egy baromság. Ma már látom, hogy nem az, sőt. Az egyik legáttörőbb élményem az volt a harmadik szemem megnyílásának idején, hogy egy fogyatékkal élő embert gyönyörűnek láttam. Előtte minden embert az „egzaktan” megtekinthető külső megjelenése alapján ítéltem meg. Az emberek lelkét nem voltam képes érzékelni, így kritikus és a külsőségek alapján mindenkit kíméletlenül kritizáló ember voltam. A harmadik szem megnyílása nem más, mint, hogy újra megtanulunk lélekkel is látni. Persze ez nem jelenti azt, hogy a racionális látásmódunk nem marad meg. Inkább azt jelenti, hogy többet látunk a beszűkült, túl racionalizált látásmódhoz képest. Szóval a harmadik szem megnyitása a világlátásunk kiszélesedését hozza, amit nem mellesleg elengedhetetlennek tartok a boldogsághoz vezető úton. Lélekkel való látás nélkül esélytelen a tartós boldogság.



A harmadik szemet nem úgy kell elképzelni, mint egy fizikailag létező szemet. Ez egy energetikai érzékelési képesség. Valójában arról van szó, hogy képesek vagyunk arra, hogy a szívünk irányítsa a gondolkodásunkat. Az agyunk a külvilágból érkező információknak csak egy elenyésző részét képes feldolgozni és a hiányzó információkat emlékekből tölti ki. Ezért minden ember mást lát, akkor is, ha ugyanazt a dolgot nézi. Ezért nincs két egyforma igazság sem. Ha a szíved elkezd hatni az agyadra azt szívkoherens gondolkodásnak hívjuk, melyet részletesen itt mutatok be: klikk.  Ha a szíved elkezd hatni az agyadra, akkor az agyad másképpen kezd el szelektálni a kívülről érkező információkból. Szóval ettől változik meg a látásmódod. A túlracionalizált emberek azért tartják ezt hülyeségnek, mert ők képtelenek ilyen érzékelésekre. Hiszen a szívük el van zárva, racionális gondolkodásuk elől. Így az érzékelésüknek ezt a részét agyuk nem dolgozza fel. Az emberi szűklátókörűség legerőssebbike az a hozzáállás, hogy amit nem tapasztaltunk az nem létezik. Emberek milliárdjai esnek abba a hibába, hogy így állnak az Élethez. (Erről bővebben itt olvashatsz: klikk). A nyitottság egy kiemelt fontosságú alapjellemző a boldogsághoz vezető úton.

A gyerekek – amíg el nem rontjuk őket – még ösztönösen lélekkel látnak. Az ő harmadik szemük nyitva van, hiszen a szívük tele van szeretettel és még teljesen szívből élnek. Ez azt is jelenti, hogy teljesen szívkoherens a gondolkodásuk. Ezért van az, hogy a gyerekek csodálatosnak, gyönyörűnek látják édesanyjukat, függetlenül attól, hogy objektíven mennyire néz ki jól. Mivel az harmadik szem mindenféle érzékelésre kihat, ezért a kisgyerek akkor sem érzi büdösnek édesapját, ha az rendszeresen ápolatlan. Azonban a sok csalódás, lelki fájdalom és a túlracionalizált iskolai és egyéb nevelési hatások szép lassan becsukják a harmadik szemüket mire felnőttek lesznek. Természetesen vannak, akik meg tudják tartani és őket fontos tisztelnünk ezért! A nők lelki érzékenysége nagyobb, így náluk a harmadik szem legtöbbször csak részlegesen csukódik be.  A szülés azonban a legtöbb anyánál újra kinyitja azt. Mi férfiak hajlamosabbak vagyunk arra, hogy túl racionalizálttá váljunk és hogy elfojtsuk az érzéseinket. Szóval a legtöbb férfi harmadik szeme teljesen vak és még meg is vagyunk győződve arról a legtöbben, hogy az nem is létezik. Pedig férfiként és mérnökként jelentem ki, hogy létezik és sokkal jobb élni nyitott harmadik szemmel, mint csukottal.

A harmadik szem nyitottsága azt hozza, hogy elkezdünk figyelni az apró örömökre, finom-piciny szépségekre. Elkezdünk jobban figyelni a részletekben rejlő apró csodákra. Elkezdenek az érzékszerveink élesebben és összetettebben érzékelni. A párom pár éve még olyan volt, hogy egy nagy tuját tettem a bejárati ajtó mellé és napokig nem vette észre. Annyira céltudatos, földhözragadt érzékeléssel jött-ment nap mint nap. Ma reggel őszinte csodálattal mosolyogva ámult el azon, hogy csillant meg a fény az egyik faágon. A harmadik szeme kinyílt nemrégiben és sokkal boldogabb azóta.

Ma reggel például kimentem a kocsiról levakarni a jeget. Meglepődve tapasztaltam, hogy milyen csodálattal tölt el, ahogy a jégkaparó hangja bizsergeti a testem, a kellemes hideg szél fuvallattal megfűszereve és mindezt tetézi a szerteszét hulló apró jégkristályok csodája. Szó szerint élveztem, ahogy kaparom az üvegről a jeget. Pedig egész eddigi életemben ez egy borzasztó nyűg volt, amit meg kellett csinálni minden hideg téli reggelen. Képzeld el, hogy a harmadik szem megnyílása ilyen mértékű változásokat hoz, az élet minden területén! Megváltozik a nézőpont és az érzékelés módja, kitágul a világ és az érzelmek szűrője hozzáadódik az érzékeléshez. Szóval megéri kinyitni!

Remélem felkeltettem az érdeklődésed! Hogyan, tudjuk kinyitni vagy még nyitottabbá tenni a harmadik szemünket?  Egy hétvégi lelki tréningen tanultam a módszert és pár nap alatt meg tudtam győződni a hatásosságáról. A módszer lényege az, hogy ha valamit csinálsz igyekezz egyszerre minél több érzékszervedre figyelni. Például a mai vacsoránál figyeltem a hangra ahogy roppan a számban a paprika, miközben éreztem a paprika illatát, ízét és számmal való tapintásának érzetét és közben gyönyörködtem a tányéromon lévő paprika csodálatos piros színében. Ezt minél többet csinálod, megtanítod vele szinkronizálni az agyad, ami a harmadik szemed kinyílását okozza. Tulajdonképpen ez a módszer nem más, mint az itt ismertetett tudatos jelenlét módszerének továbbfejlesztése. Ha még hatékonyabban akarod végezni a gyakorlatot, akkor figyeld meg közben az érzéseidet is! Ha esetleg gyakorlott meditáló vagy, akkor ugyanezt elvégezheted a légzésedre figyelve, de ez már tényleg haladóknak való…

Természetesen sok embernek nyitva van a harmadik szeme, akik nem is tudnak erről. Rájuk jellemző, hogy empatikusak a környezetükben lévőkkel, figyelnek a megérzéseikre, saját és mások érzelmeire. Ők azok, akik észreveszik az Élet apró örömeit és örülni is tudnak neki. Szóval ez a harmadik szem dolog nekik érthetetlen, hogy miért kell egyáltalán erről beszélni. Sajnos azonban mai világunkban ők vannak kevesebben és a túlracionalizált emberek általában furának, bolondnak tartják őket. Pedig az ő érzékelésük a tágabb, az ő gondolkodásuk többszintű, szóval nekik van nagyobb eséllyel igazuk.  

Az új mechanizmusok elsajátításához ebben az esetben is gyakorlás és kitartás kell, semmi más… Az eredmény magáért fog beszélni!  Ez a módszer nem mellesleg jelentősen mérsékli a pesszimizmust, a depresszióra való hajlamot, az aggódás és stressz kellemetlen hatásait.  Szóval sok „fronton” javít az életminőségeden.  Kívánok sok erőt a gyakorláshoz!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések