Mit tehetsz Te a klímaváltozás ellen – 24. rész: Mennyi fával kompenzálj le egy repülő utat vagy akár az életviteled?

 

Az utóbbi időben több egymástól független helyről jött a kérdés, hogy mennyi fát ültessenek azért, hogy lekompenzálják bizonyos tevékenységeik hatásait. Ez adta az inspirációt a mai írásomra, hogy ezzel is segítsek abban, hogy érezhesd a helyes mértéket ezzel kapcsolatban:

Az Európai Környezetvédelmi Hivatal 2014-es elemzése szerint repülővel való személyszállítás esetén az egy főre jutó CO2 kibocsátás 285 gramm/utas kilométerenként. Ha egy jobb autóval egyedül utazok, akkor 100 g/km CO2 kibocsátással lehet kalkulálni, ha 5 fő ül benne akkor 20 g/km-el. Szóval a repülés fajlagosan 2,8 – 14-szer több CO2-t kibocsájtást eredményez, mint az autózás.

Nézzünk két utazási példát (évente egyszeri utazást feltételeztem):

Budapest-London oda-vissza (távolság 2960 km): Egy főre jutó CO2 kibocsátás: 843,6 kgCO2/utas

Budapest-New York oda-vissza (távolság: 13900 km): Egy főre jutó CO2 kibocsátás: 3961 kgCO2/utas

Egy átlagos 10 éves fa CO2 megkötő képessége: 72 kg/év. Szóval, ha egy év alatt szeretném lekompenzálni azt a CO2 mennyiséget, amit kibocsátott a repülő utam, akkor egy New York-i útért minimálisa 55 fa, míg a Londoniért 12 fa ültetését kell megvásárolnom.

Most nézzük meg ugyanezt a kérdést autózásra. 10000 km/év autózás főleg egyedül ülve az autóban az 1000 kgCO2/év kibocsátást jelent egy jó minőségű és új személyautóval. Ez több mint egy London-Budapest oda-vissza. Ennek lekompenzálása érdekében 14 fát kell ültetnünk évente.

Fontos kiemelni, hogy az ültetés mellett az utógondozás is fontos! Sajnos a klímaváltozás miatt hazánkban az utógondozás nélküli csemeték legnagyobb része elpusztul. Szóval, ha faültetésért fizetsz akkor olyan szervezetnek fizess, aki nem csak ülteti, de gondozza is a fákat amíg azok meg nem erősödnek!

Végül nézzük meg, hogy mennyi fát kell ültetnie egy átlagos magyar embernek ahhoz, hogy semlegesítse ÜHG-kibocsájtását?! Egy átlagos magyar ember éves CO2 kibocsájtása 5200 kg/év. Ebből már egyszerűen kalkulálható, hogy 72 fát kell elültetnünk évente. Nyilván, ha a magyar átlagtól eltérően élsz, akkor ez lehet több is, illetve kevesebb is. Ha például nagy házad van, nagy autód, sokat utazol, akkor ez jóval több is lehet. Ha busszal jársz, vegetáriánus vagy és egyszerű életmódot folytatsz, akkor ez valószínűleg jóval kevesebb. Az életmódunkon múlik alapvetően minden. Itt a blogon is sokszor jelennek meg olyan írások melyek a hatásunk mérséklésére adnak ötleteket, de a könyvemben is 138 db ilyen gyakorlati tanácsot találhatsz (bővebben: klikk).  De tiszta szívből ajánlom Soma Mamagésa új klíma kihívás sorozatát (bővebben: klikk) vagy Friderikusz Sándor: ZÖLD és zöld sorozatát is. Ezeken a fórumokon sok inspiráló ötletet, gondolatot találhattok. Ugyanakkor fontos újra és újra elmondani, hogy a faültetésből sosem elég, hiszen ez az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a világért! Ha közvetlenül természeti terület mellett teszed, akkor az még erőteljesebb hatású, mert így integrálódik egy biodiverzebb rendszerbe és így még nagyobb a hatása. Ebben az írásomban példáiul csak 19 fa jött ki az éves átlagos magyar ember kibocsájtásának kompenzálására, mert itt egy természetes erdő megkötő képességéből indult ki a becslésem. Ez egy elég optimista becslés volt, belátom. Egy erdei ökoszisztémában egy fa az élettér teremtése által még több CO2 megkötését generálja annál, mint amennyit közvetlenül a fa önmagába beépít...

Fontos kiemelni, hogy a fenti számítások közelítő jellegűek, hiszen nagyon sok tényezőtől függenek ezek a kérdések. A lényeg, hogy egy nagyságrendet látunk arról, hogy minimálisen mit kellene tennünk azért, hogy jobb legyen ez a világ :).

Itt az idő, hogy aktívan tegyünk közös jövőnkért! Kívánok sok erőt és kreativitást tetteidhez!

 Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

 Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha a videós tartalmakat is szereted, Youtube csatornámon is örömmel látlak: klikk

Ha érdekel első könyvem, mely több mint 100 db gyakorlati klímavédelmi praktikát is találsz, akkor arról bővebb információk itt: klikk

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)


Megjegyzés küldése

2 Megjegyzések

  1. A könyvhöz szívből gratulálok,. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hálásan köszönöm! Bízom benne, hogy sokaknak segít rátalálni az Útra, ami nekem segített...

      Törlés