A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 53. rész: Hogyan írd át életed forgatókönyvét II. – a címkézés energetikája, avagy a ZEN megértése


Egy barátommal kb. 2 éve minden vasárnap hajnalban elmegyünk az erdőbe egy forráshoz és ott meditálunk. Ez egy csodálatos program, mely hétről hétre szép lassan építi lelkünket, emeli lelki rezgésszintünket. A meditáció után meg szoktuk beszélni mély megtapasztalásainkat és amikor tehetjük önzetlen és szeretetteljes tanácsot adunk egymásnak. Mai együttlétünkkor mesélt el barátom egy megfigyelést az életéből. Jó ideje mindketten dolgozunk azon, hogy nem címkézzünk senkit. Ennek fontosságáról egy tartalmas írást itt találsz: klikk.  Deepak Chopra szerint a spiritualitás első szabálya ez. Amikor ezt olvastam tőle, azóta törekszem erre az útra. Nem könnyű leszokni a címkézésről, de lehetséges. Nekem sikerült kb. 1,5 év gyakorlással. Manapság már nagyon ritkán címkézek bárkit is és ha mégis megteszem, akkor utána ösztönösen elszégyellem magam. A barátom a mai meditáció előtti sétán arról a megfigyeléséről mesélt, hogy amikor címkéz valakit, akkor utána valami negatív dolog történik vele. Például egy munkahelyen egy másik ember munkájával volt nemrég elégedetlen (csak gondolatban) és ennek munka közben gondolatai szintjén gyakran adott hangot, majd lehorzsolta a kezét. De ilyen megfigyelések százain van túl, tehát tapasztalata szerint ez az ok-okozati összefüggés valós, de nem érti a mögöttes okot. A megtapasztalása nekem nagyon tetszett, mert rámutatott számomra a valóság egy új apró, ámde fontos részletére:



Számos nagy spirituális mű (pl. Beszélgetések Istennel, Biblia) utal rá, hogy valójában minden Isten. Isten az összes élettelen és elő így az összes ember is. Erről részletesebben ebben az érdekes írásban olvashatsz: klikk.  Ez azt igazolja, hogy minden embertársad is Isten egy-egy apró darabja, ugyanúgy ahogy Te is az vagy. Ha elkezded címkézni, becsmérelni a másik embert, vagy akár saját magasat szidalmazod, akkor nem teszel mást, mint negatívat gondolsz Isten egy darabjáról! Van jogod Istent megítélni? Ki vagy Te, hogy ezt megteheted? Nyilván nem teheted meg, de Te mégis megteszed nap mint nap akár több százszor is. Mi lesz az eredménye ennek? Figyelmeztetéseket fogsz kapni. Például ahogy barátommal történt és lehorzsolta a kezét. Az ego beszűkült látómezőjéből nézve a horzsolás csak egy ellene irányuló kedvezőtlen esemény. Ez csak egy kellemetlen véletlen, amit úgy lehet kivédeni, ha legközelebb kesztyűt húz vagy jobban odafigyel. Igen ám, de akárhogy figyelünk és akármennyire körültekintőek vagyunk mindig jönnek az újabb és újabb rossz események az életünkbe. De mi van, ha minden egyes rossz esemény, ami veled történik nem más, mint egy-egy figyelmeztetés, hogy rossz úton jársz?! Ezt nyugodtan tekintsd ténynek. Szóval össze-vissza címkézzük Isten darabjait és erre válaszul kapunk rossz történéseken keresztül figyelmeztetéseket. De az ego szintjén ezt nem halljuk meg és megyünk tovább a rossz úton. Mi lesz az eredménye?  Amikor egy gyermek rosszat tesz, mit csinál vele a szülő? Figyelmezteti arra, hogy ha legközelebb is ezt teszi, akkor annak már következményei lesznek. Ha a gyermek fittyet hány a szülő többszöri figyelmeztetésére, akkor pofon vagy büntetés lesz az osztályrésze.  Isten végtelen bölcsessége ugyanezt teszi velünk. Tesszük a dolgunk és ha rosszat cselekszünk figyelmeztetésként apró rossz dolgok történnek velünk. Ha nem foglalkozunk a figyelmeztetésekkel, akkor jön valami nagyobb baj az életünkben úgy ahogy a szülő váratlanul lekever egy pofont, ugyanolyan váratlanul és elemi erővel. Ez természetesen nemcsak a címkézésre igaz, hanem minden tevékenységünkre! Gondolj bele egy rákos ember életébe, hogy mennyi enyhe figyelmeztetést kapott Istentől mielőtt diagnosztizálták nála a betegséget? Nem foglalkozott velük és meg is jött a büntetés! Vannak gyermekek, akiknek a figyelmeztetés is elég, de vannak, akiknek akár többszöri büntetés is kell ahhoz, hogy letérjen helytelen cselekedetéről. Velünk ez ugyanígy van. Kérlek minden rossz eseményt, ami Veled történik, tekints figyelmeztetésnek és minden nagyon rossz eseményt pofonnak. Ezek mind azért vannak, hogy helyes útra térítsék az életed!

De, amiről eddig beszéltünk az kaput nyit egy még komolyabb következtetésre: Ha minden élő és élettelen Isten egy darabja, akkor arra kell törekednünk, hogy a lehető legkisebb mértékben pusztítsuk, alakítsuk át a létezőket. Ez a ZEN alapja: élj elfogadóan, együttérzéssel és a lehető legkisebb hatást gyakorolj a világra. Minimális étel és víz és a lehető legegyszerűbb és legbékésebb élet a ZEN alapja. Nem véletlenül. Minden dologgal, amit átalakítasz, amit átformálsz, amire felesleges hatást gyakorolsz, azzal karmát gyártasz magadnak hiszen Isten egy darabjában tettél kárt! Ha minden Isten egy darabja, akkor minden úgy tökéletes ahogy van. De mi mindent saját igényeinkre formálunk óriási üzemekben, gépesített erőkkel. Azaz tömeggyártás hihetetlen erejével pusztítjuk Isten darabjait. Minden ilyennel következményeket gyártunk melynek eredménye a környezetszennyezés, az ökológiai rendszereink pusztulása és a klímaváltozás. Természetesen ez mind-mind vissza fog hatni ránk, mert karmát gyártottunk velük. Az emberi kapcsolatainkban ugyanez a helyzet. Ember alkotta társadalmunk mindenkit állandóan formálni, kényszeríteni akar. Állandóan címkézünk mindenkit és a saját igazságunkat védjük a lehető legnagyobb erővel (ez is nagy gond, bővebben: klikk), mellyel hatalmas mennyiségű karmát gyártunk.  Kérlek gondolj bele! A társadalom olyan, mint egy felbolydult méhkas, melyet az egymással szembeni okoskodás, címkézés, vita és acsarkodás okoz. Csoda, ha a III. világháború felé sodródik az emberiség? Folyamatosan sértegetjük Isten darabjait, mellyel hihetetlen tömegű egyre jobban felhalmozódó karma tömeget gyártunk. Mi lesz az eredménye, ha így folytatjuk? Ez a sok-sok negatív energia tömeg vissza fog hatni ránk… Inkább ne gondoljunk bele abba a hihetetlen mennyiségű szörnyűségbe, amit vissza zúdíthatna ránk akár már most is az ok-okozat törvénye (bővebben: klikk). Szóval, ha boldogabb akarsz lenni és tenni akarsz a világ békéjéért, akkor gyárts a lehető legkevesebb karmát. Csak azt vedd meg ami feltétlenül muszáj! Csak azt formáld át, ami elengedhetetlen! Élj a lehető legegyszerűbben! Tiszteld embertásaidat és minden élőt! Empátiával és együttérzéssel élj közösségben! Tudom, hogy nehéz, de ha Te nem kezded el ezt az utat járni, akkor milyen jogon várod el a világtól, hogy veled így viselkedjen?  Ha nem kezded el ezt az utat járni, akkor milyen jogon várod el a békét a világban?

Tiszta szívből kívánok sok sikert, hogy elindulj ezen az úton!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk.

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk.

Ha a videós tartalmakat is szereted, Youtube csatornámon is örömmel látlak: klikk

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések