A D-Univerzum alapfogalmai – 2. rész: Ok-okozat törvénye – út az elfogadáshoz

 

Voltál már úgy, hogy valami rossz történt Veled, de nem igazán értetted, hogy ezt miért kaptad az Élettől? Úgy érezted jogtalanul szenvedsz, nem igazságos az, ami éppen Veled történik, ugye? Én is egy ilyen helyzetben vagyok éppen (nyilván nem először). Így mélyebben mögé kellett néznem a folyamatoknak. Az írás elején lévő szemszög az ego hozzáállása. Az ego az, aki csak szűk látómezőből az „én” rövidtávú érdekeit nézi. Ebből a nézőpontból nézve lehet, hogy tényleg nem látjuk az okát annak a rossznak, ami éppen velünk történik. Pedig az Univerzum egyik legfontosabb alaptörvénye az okokozat törvénye.  Az előző rész a szabad akarat törvényéről szólt (bővebben: klikk). E-két törvény segítségével szinte minden megérthető, ami életünkben zajlik. No de nézzük meg, hogy az ok-okozat törvényének megértése, hogyan teheti könnyebbé az életed?



Sajnos amikor valami rossz történik velünk, akkor az ego szűk látómezőjéből nézve általában nem látjuk miért történik velünk ez a bizonyos nehézség. De nézzünk meg egy ilyen kedvezőtlen eseményt kicsit szélesebb szemszögből. Először nézzük meg az ok-okozat törvényét idő lépték irányból! Az életem tanulságai azt igazolták, hogy ha valakinek valami rosszat tettem, akkor azt az Élettől előbb vagy utóbb visszakaptam, még akkor is, ha azt tudattalanul csináltam vagy nem akartam valójában rosszat tenni. Azonban nem ugyanaz a személy adta vissza, hanem egy vagy több másik és nem közvetlenül azután, hanem sok évvel később. Ez azért van így, mert ilyen esetekben is érvényes a késleltetés törvénye (bővebben: klikk). Például kb. 10 éve még a harag lelki rezgésszintjén éltem és akkoriban ez miatt hihetetlenül kritikus voltam az emberekkel. Ez miatt nagyon sok embernek megnehezítettem az életét. Mióta magasabb lelki rezgésszintekre kerültem az Élet rendszeresen „képembe” tol, a harag lelki rezgésszintjén élő olyan embereket, akiknek a döntéseitől erősen függ az életem és ez miatt nem tudom őket kikerülni. Jelenlegi életemben is van egy hatalmával visszaélő, beszűkült, harag lelki rezgésszintjén élő ember, aki rendszeresen megkeseríti az életemet. Sokáig voltam mérges, ennek a gonosz, rosszindulatú embernek az engem megkárosító cselekedetei miatt?! Az egom szemszögéből „jogosan” vagyok dühös, ugyanakkor a hosszabb időtávból és objektíven nézünk rá az életemre, akkor ezt sajnos megérdemlem. kb. 4 éve kapom az ilyen embereket sorban és egyre jobban tudom őket kezelni. Ezzel az ok-okozat törvénye révén visszakapom azt, amit a világ felé sugároztam kb. 10 éve, ugyanakkor a spirituális fejlődésemet segítő kihívások elé is állít az Élet (Élet szó helyére bármely hitvallásod szerinti szót tehetsz).  Szóval az Élet végtelen bölcsessége szokás szerint helyes. Ez csak az ego szempontjából igazságtalan. Egyéként az ego egyik jellemzője, hogy a saját hibáinkra általában „vakfoltja” van. Szóval az ego szemszögéből nem lehet rálátni arra, hogy az adott rosszat miért kaptam… Pedig minden rosszat okkal kap mindenki, ahogy minden jót is. Csak a jót természetesnek vesszük, míg a rossz ellen lázad az egonk.

De nézzünk még pár okot, mely okozatként szenvedést hozhat a jelenlegi életünkben. Gyakori eset, amikor valaki valamilyen nagyon kemény betegséget kap (pl. rák, agyvérzés, stb..) és igazságtalannak tartja ami vele történt. De ha végig nézzük az illető egész életét, hamar kiderül, hogy mennyi gyógyítatlan lelki elfojtás és mennyi hedonista, egészségtelen életvitelű esemény kövezte ki múltját. Minden okkal történik, szóval a betegség is okkal jött. Általában pont azok gyógyulnak meg, akik belátják az okokat és változtatni akarnak vagy jóvá akarják tenni azokat. Hiszen a betegség nem más, mint egy utolsó figyelmeztetés arra, hogy nem helyes az útirány! A betegséget az ego egy igazságtalan történésnek fogja fel, míg a tudatos ember egy jelzőfénynek.

Amikor a kellemetlen okozat okát jelenlegi életünkben sehol sem tudjuk fellelni, akkor gyakran karmatikus vonatkozásokat kell keresnünk. Akik jártasabbak már a meditáció világában, azok képesek lehetnek előző életeik megélésére. Nekem jelen sorok írásakor egész jó rálátásom van előző hét életemre. A tudatunk magában hordozza előző életek karmatikus lenyomatait. Így előfordulhat, hogy éppen most előző életben okozott dologért kell szenvednünk. Ha valakinek fájdalmat vagy kárt okoztunk előző életeinkben, melyet nem tudtunk abban az életünkben kiegyenlíteni, akkor arra a mostaniban lehetőséget kapunk. Azzal, ha egonk reakciói révén kitérünk előle, csak tovább visszük ezt a terhet életünk későbbi szakaszára, vagy akár következő életünkre. Ez az ok amiért nagyon fontos az elfogadás és az alázat (Az alázat szót ne keverd össze a megalázkodással, mert ez utóbbi cselekedet nem helyes és a gyengék világára jellemző)! Az Élet történéseivel szembeni elfogadó és alázatos magatartás az egyetlen, ami a leggyorsabban „kipörgeti” a jelen életünkből származó vagy karmatikus tartozásainkat. Minél jobban küzdünk ellene az ego szűk látómezőjének igazságtalanság érzése által, annál tovább fog tartani a szenvedésünk vagy annál töményebben fog ránktörni később! Ez olyan, mintha mindenképpen fel kellene másznunk egy hegyre, de magunkra vennénk még plusz súlyokat egy hátizsákban. Az ego ellenállása és igazságérzete a súly, a hegy pedig a karmatikus vagy jelen életbeni hátralék, amit ki kell egyenlíteni.  Szóval ez az ok, amiért az ego sugallatai, reakciói helyett az elfogadás és az alázat lehet az egyetlen helyes út! Ezért alázatosak és elfogadók az igazi spirituális mesterek. Tudom, hogy nem könnyű így viselkedni! De a spirituális út nem könnyű és legfőképpen az önuralom folyamatos fejlesztéséről szól. Ezen a téren nekem van bőven fejlődni valóm… Te hogy vagy ezzel? Most, hogy tükröt mutat ez az ember nap mint nap a jelenlegi életembe, láthatom, hogy mennyire gyenge vagyok és mennyire könnyen vonódok be az ego szűk reaktív világába. Ezért mondják a spirituálus mesterek azt is, hogy akiket a legjobban utálsz, akik a legjobban kihoznak a sodrodból vagy bármilyen negatív érzelmet váltanak ki belőled, azok a legnagyobb mestereid! Ők világítanak rá a gyengeségidre és hibáidra!

 De mire is jó az eddigiek megértése? Ha az ok-okozat törvényét elfogadjuk az Univerzum alaptörvényének, akkor ez segít minket abban, hogy az elfogadás lelki rezgésszintjén a lehető legtöbbet tartózkodjunk. Mint már tudjuk ez egy igazán magas és komoly boldogságszintet jelentő lelki rezgésszint (bővebben: klikk), de a mai világban nagyon ritka, kb. 100000 emberből 1 főre jellemző. Hiszen ez pont azt jelenti, hogy az Élet történéseit olyannak fogadom el amilyenek, függetlenül attól, hogy azok rosszak vagy jók. Ehhez kell az erős önuralom és alázat és a gyengített ego. Nem véletlenül olyan keveseknek sikerül ez. De megéri a fáradtságot a fejlődés, mert hihetetlen sok felesleges – egoból fakadó – vitától, feszültségtől és egyéb negatív érzelemtől mentesíti életünket ez az attitűd.

Még mielőtt befejezem ezt az írást, még egy okról beszéljünk melyet az okozat történésekor még talán a karmatikus okoknál is nehezebb fellelni. Ez pedig az, amikor egy közösség (pl. nemzet) karmatikus terheit viseli az összes személy, aki annak a közösségnek a része. Például az angolszász népek az elmúlt több száz évben gyarmatosították a világot és más nemzetek kiszipolyozásával, megkárosításával érték el jólétüket. Az ok-okozat törvénye és a késleltetés törvénye értelmében a jövőben óriási szenvedés vár rájuk. Az is lehet, hogy ez a jövő már nagyon közel van… Ha egy mai amerikai vagy angol állampolgárt háborús szenvedés érne, akkor az egoja szemszögéből nézve nyilván igazságtalannak érezné.  Ugyanakkor nemzete tetteinek következményeinek jóléti szolgáltatásait ő is használta egész eddigi élete során. Tehát sajnos az ok-okozat törvénye értelmében jogos lenne az okozat is. Félreértés ne essék! Senkinek nem kívánok ilyet, így nyilván az angolszász embereknek sem. Csak egy reális példával szerettem volna illusztrálni a jobb érthetőség érdekében. De nyilván ilyen tág nézőpontig csak kevesek jutnak el, különösen akkor, ha a megértést erős ego vakító hatásai nehezítik. Ne feledd kérlek: a „miért pont velem történik mindez?” című kérdést mindig az ego teszi fel, de valójában nem akar választ kapni a kérdésre. Viszont, ha nem az egod szemszögéből nézed az eseményeket, akkor eljuthatsz a megértéshez, az pedig segít abban, hogy könnyebben és sikeresebben lépj túl a nehéz időszakokon!

Kívánom, hogy az ok-okozat törvénye segítségével rátalálj az elfogadás lelki rezgésszintjének csodálatos világára! Itt már ritkán jelennek meg negatív érzelmek az életedben és akkor is csak rövid időkre… Ugye milyen jó lenne így élni?

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor: klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor: klikk

Ha érdekel egy olyan könyv, mely a D-Univerzum megértéséhez szükséges fogalmak nagyon nagy részét tárgyalja, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! Az Élet nagy kérdéseire adot válaszokat, önmagadban találod meg! Ez a könyv és a blog írásai, csak abban segíthet, hogy rátalj az idavezető útra....

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések