Egyéb gondolatok - 3. rész: TÁRSADALMI TUDATSZINTEK RÖVID BEMUTATÁSA AVAGY A KÖZELJÖVŐ TÁRSADALMA

 

Jelen írásom célja annak bemutatása, hogyan fog kialakulni a jövő társadalma és ebben milyen személyes küldetése van minden embernek aki ebben a korban él. Jelen írás abban is segít, hogy ráláss milyen irányba fog megváltozni drasztikusan az életünk.

Wilfried Nelles: „Az életben nincs visszaút – A tudat evolúciója, a spirituális fejlődés és a családállítás” című könyvében olvastam először a társadalmi tudatszintek fejlődéséről, mely nagy hatást gyakorolt rám. A könyvet tiszta szívből ajánlom mindenkinek akit személyes fejlődésének társadalmi kapcsolata, kihatása is érdekel. Nelles szenzációs alap felvetése az volt, hogy a személyes élet tudatszint fejlődése és a társadalmi tudatszintek fejlődése között tökéletes párhuzam állítható fel. A szerző csodálatos és nagyívű okfejtésének tömör lényegét szeretném most átadni Neked először, melyből gyönyörűen kirajzolódik, hogy milyen változások várhatók a társadalomban a közeljövőben és azok hogyan fognak hatni személyes életünkre.

Nelles szerint egy személy, amennyiben ideálisan halad életútján akkor 6 tudatszinten esik át, melyek a következők:

1.       Babakor

2.       Gyermekkor

3.       Serdülőkor

4.       Fiatal felnőtt kor

5.       Középkor

6.       Időskor

Ezek az időszakok mind eltérő tudatszintet generálnak az egyén fejlődése során, melynek következménye az eltérő hitrendszer, eltérő korlátokkal és elérő valóságképpel. Ezeknek a tudatszinteknek megfeleltethető – más időléptékben – a társadalom fejlődésének hat tudatszintje, melyek  a következők:

1.       Törzsi berendezkedés (egységtudat)

2.       Központi irányítású társadalmak (csoport tudat)

3.       Demokráciák (én tudat)

4.       Szeretet társadalmak (összetartozás tudat)

5.       Küldetés alapú társadalmak (küldetés tudat)

6.       Béke társadalom (teljesség tudat)

Fontos kiemelnem, hogy nem szó szerint idézek a szerzőtől, hanem saját nézőpontom szerint értékelt módon adom át neked.

Első tudatszint: A kisbaba korban még a gyermek nem tudja, hogy különböző személy édesanyjától. Ő az ősi egységtudatban él. Fel sem merül benne, hogy létezés egyáltalán önálló lehet. Ennek megfelelő társadalmi berendezkedés a törzsi kultúra volt. Itt a legnagyobb büntetés az volt, ha valakit kivetettek a törzsből. Ezek az emberek általában napokon belül meghaltak. Hiszen az akkori tudatszinten az egyén csak a törzs egységében hitt. Fel sem merült benne más lehetőség. A törzsön kívüli élet lehetetlen abban az egységtudat szintjén. A mai világban már a populáció kevesebb mint 1%-a él törzsi kultúrában. Ennek a tudatszintnek a megfejlődése az emberiség által megtörtént.

Második tudatszint: Gyermek korban az egyén már tisztában van azzal, hogy önálló személy. Azonban a gyermek teljesen függ a családtól. Önálló gondolata kevés van, hagyja hogy irányítsa őt a két szülő, mint a közösséget irányító tekintély személyek. A gyermekben fel sem merül más lehetőség, mint a családon belüli élet és a család szabályaihoz való alkalmazkodás. A gyermek az ún. csoporttudatban él. Ennek a társadalmi megfelelője az összes központi irányítású társadalmi berendezkedés. Ilyenek a királyságok, császárságok, autokrata modern társadalmak mint például a mai Kína vagy Oroszország.  A kettes tudatszintű társadalmakban az egyén csak a társadalmi szabályokhoz való alkalmazkodás mentén képes gondolkodni. Ezen a tudatszinten az emberek a tekintély személy (pl. király) irányításában maximálisan bíznak és egyetlen lehetőségükként azt élik meg, hogy hallgatnak rá. A jelenlegi populáció kb. 60%-a 2. tudatszintű társadalomban él.

Harmadik tudatszint: Serdülő korban a felnőtté válás egészséges lépcsőjeként az egyén utat akar magának törni és önálló lábra állni. Ebben az időszakban a serdülő fokozatosan leválik a családról és be akarja bizonyítani hogy önállóan is képes megállni a lábán és felnőtté képes válni. A serdülők ezért önfejűek lesznek és nem érdekli őket senki más csak saját maguk. Ez egy természetes fejlődési időszak, még ha a szülőknek gyakran nehéz ezt megélni. A serdülő kilép a családi kötelékből és önálló életet kezd és igyekszik mindent megtapasztalni amit csak lehet, hogy megtalálja helyét a társadalomban. Ez az éntudat időszaka. Ennek a legtipikusabb társadalmi megfelelője demokratikus kapitalista társadalmi berendezkedést gyakorló országok. Ez a mai nyugati kultúra tökéletes megnyilvánulása, ahol az egyén az első és a társadalmi szabályok a másodlagosak. Minden az ego vágyának kielégítéséről, az élmények hajszolásáról és a személyes karrier, jómód beteljesítéséről szól. A jelenlegi populációnak kb. 40%-a ilyen társadalmakban él.

Negyedik tudatszint: A fiatal felnőtt ráébred, hogy egyedül nem az igazi. Elkezd hiányozni neki valami. Ráébred, hogy az önző, csak önmagunkkal foglalkozó élet sivár és nem ad elég boldogságot. Ezért elkezdi keresni párját, aki ideális esetben élete párja lesz. Összeházasodnak és gyermekeket vállalnak és létrehoznak egy új családot, mely egy olyan közösség amilyen soha nem volt azelőtt az Univerzumban. Ez az összetartozás tudatszintje. Ennek a társadalmi megfelelője a szeretet-társadalmak, mely a közeljövőben lesz jellemző. Az emberek legnagyobb részének elege van ebből az önző társadalomból amiben élünk és valami mást, valami többet-jobbat szeretne. A társadalom a tudatszint ugrás előtt áll. Az emberi társadalom a négyes tudatszintre lépés utolsó pillanataiban van. A szeretet társadalmakban a közösség lesz újra a fontosabb és az egyén ráébred, hogy másokkal megosztva élni sokkal szebb és lélekemelőbb mint az önzésbe süllyedve. Jelenleg is vannak már mindenhol a világban kisebb szeretet közösségek (Pl. Kibucok, Auroville, Asramok, stb…), melyek azt mutatják hogy a folyamat már csírájában elindult. Jelenleg a populáció kevesebb mint 1%-a él ilyen társadalmi berendezkedésben.

Ötödik tudatszint: Az érett felnőtt korban ideális esetben egy stabil, boldog családban élünk. Azonban ráébredünk, hogy ennél többre vagyunk hivatottak és elkezdünk az életfeladatainkra mint küldetésekre fókuszálni. Ez hozza be a személyes életünkbe a küldetéstudatot.  Az ötödik tudatszintű társadalom még nagyon messze van tőlünk időben. Hiszen a négyes tudatszint ugrás előtt áll a társadalmunk. Ezt a társadalmat úgy képzelem el, hogy a legtöbb ember a szeretetközösségen belül teljes támogatottságot kap arra, hogy életfeladatait, küldetését tökéletesen teljesíthesse, mely a szeretet-közösségekben az emberek fejlődését hihetetlen mértékben meg fogja gyorsítani.

Hatodik tudatszint: Amennyiben az egyén ideálisan fejlődik élete során, akkor idős korára eléri a teljességtudat állapotát. Itt már a saját egyéni élet nem érdekes. Az egyén fő célja, hogy másokat segítsen a boldogság, béke és szeretet kiteljesítésében. Ennek társadalmi megfelelője a béke társadalma, ahol teljessé válik a Föld történelmében először az emberiség globális világbékéje és az emberiség harmóniában élve emelkedik a megvilágosultság állapota felé. De ez – saját véleményem szerint - még párezer év múlva várható.

Azt is fontos megérteni, hogy az eltérő tudatszinteken élő emberek nem értik meg egymást! Hiszen egy átlagos kínai ember (2. tudatszint) nem érti, hogy a nyugati emberek hogyan lehetnek ennyire gusztustalanul önzőek (3. tudatszint). Ugyanakkor a nyugati emberek nem értik, hogy egy orosz ember, hogy lehet annyira balga, hogy hagyja magát ennyire irányítani.

A 2-es és 3-as tudatszinteken élő emberek nem értik a 4-es tudatszintű közösségekben tömörülőket. Amolyan furcsa szektákként néznek rájuk és mindenféle rémhíreket keltenek róluk. Számukra érthetetlen, hogyan lehetséges, hogy a személyes vagyon felett áll a közösségi vagyon és a személyes érdek felett áll a közösség érdeke.

Ebből jól megérthető, hogy a spirituális fejlődés és a tudatszint ugrásra való képesség között komoly kapcsolat van! Ahhoz, hogy valaki képes legyen egyáltalán 4-es tudatszintű társadalmakban élni el kell érnie legalább a 300-as Hawkins-skála szerinti kineziológiai értéket. Hiszen ez alatt a személyes érdek az elsőrendű és mindenek felett áll! 300-as lelki rezgésszint érték körül is ilyen még a világnézetük az embereknek, de itt már legalább elképzelhetőnek tűnik a 4-es tudatszinthez tartozó csoport szemlélet. Igaz, hogy a régi neveltetés és társadalmi berögződések miatt nehéz átállni az ilyen gondolkodásra. Akik igazán alkalmasak a szeretet-közösségekben való létre, azok a 450-es lelki rezgésszint felett élők. A 300-450-es kineziológiai érték közötti emberek viszonylag kis energia befektetéssel képesek átállni az új tudatszint szerinti gondolkodásra. Hiszen nagyon fontos megérteni, hogy az eltérő tudatszinteken a gondolkodásunk, hitrendszerünk is eltérő!  

A 2-es és 3-as tudatszintű társadalmak egy hatalmas összeomlás felé rohannak egyre gyorsabb tempóban. A rendszer fenntarthatatlansága, az egyre nagyobb társadalmi fezsültségek, a fokozódó gazdasági egyenlőtlenség, az ökológiai válság, a 6. nagy kihalási folyamat elindulása, a klímaváltozás, a túlpörgött termelési és társadalmi rendszerek, az emberek tömegeinek csalódottsága mind azt mutatják, hogy a változás küszöbén állunk. Sajnos nagy valószínűséggel egy világháború felé közeledik a jövőnk, melyben a 2-es és a 3-as tudatszintű társadalmak fognak várhatóan összefeszülni. Rajtunk múlik a jövőnk, mindent meg kell tennünk a békés átmenetért!!! De hatékonyan ez csak egy szeretet közösségben, példamutatással lehetséges. Hiszen a spiritualitás első szabálya, hogy senkit nem tudsz megváltoztatni csak saját magadat! Szóval ha Te nem vagy képes a tudatszint ugrásra, akkor hogyan várhatod el a világtól a békés átmenetet? Itt az idő, hogy a saját életedben megtedd a vállalásokat és indulj el a helyes úton!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk


Ha a videós tartalmakat is szereted, Youtube csatornámon is örömmel látlak: klikkilletve Facebook csoportunkban is örömmel osztok meg Veled naprakész érdekességeket: klikk. 

Ha többet szeretnél megtudni az Élet-módszerről vagy komplex ismeretre vágysz arról, hogyan lehetsz egészséges, sikeres és boldog, akkor nagy örömmel ajánlom Neked új könyvemet, melyet hatalmas önzetlen energiák írattak meg velem azért, hogy minél többen tapasztalják meg azt a csodát amiben mostanában én is élhetek…. Ezen a weblapon találhatsz bővebb információkat: klikk 

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések