A cukor az egyik legegészségesebb dolog a Földön, hiszen évmilliók óta az
evolúció egyik fő motorja a cukorért való küzdelem volt. Ilyen tömény élő szervezet által
felhasználható energia mennyiséget nagyon kevés más szerves vegyület tartalmaz.
Nem véletlenül alakultunk ki úgy az evolúció során, hogy szeretjük az édes ízt
és vonzódunk a cukorhoz.
Azonban az ember, mindent amit szeret „túl tol”, ahogy ezt a cukorral is
teszi. Az ego világában minden az egyén biztonságának és élvezetének
maximalizálásáról szól, ami miatt hihetetlenül sok cukrot fogyasztunk, melyet
kombináljuk más könnyen lebontható magas kalóriatartalmú szénhidrátokkal. Ezekre
pár gyakori példa: édességek, csokoládé, édes péksütemények, cukrozott üdítők,
cukrozott teák, kakaók, presszó kávé két cukorral, lekváros vagy mézes kenyér,
stb…
Szóval a cukor bár nagyon egészséges, de a túlfogyasztása káros az
egészségünkre és a lelkünkre is. Ezért most
teszek egy állítást, melyet utána alá fogok támasztani:
Ha boldog akarsz
lenni, akkor a hétköznapok szintjén teljesen le kell szoknod cukor és a
cukrozott tömény szénhidrátok fogyasztásáról.
Lehet, hogy meglepő az állításom, hiszen
a cukros dolgok fogyasztása örömforrás, ezért ösztönösen azt gondoljuk, hogy a
boldog élet egyik fontos összetevője. Pedig pont a fordítottja az igazság! Az
állításom azt jelenti, hogy maximum ünnepnapokon fogyaszthatunk ezekből a fajta
rövidtávú örömforrásokból és akkor is keveset, a többi napon pedig egyáltalán
nem. De miért? Ennek elég sok oka van, melyet igyekszek összefoglalni az
alábbiakban. Lesznek közötte egyértelműek is, melyekről már sok helyen
hallhattál, de lesznek benne talán meglepőek is. A teljesség igénye miatt az
ismertebb dolgokról is kell írnom röviden, de kérlek tarts ki, ígérem meg fogja
érni végig olvasni.
Szóval összegezzük a fontosabb miérteket:
A vérkeringés romlása: A testvérem
(aki egy tévé társaságnál dolgozik) felvett egy dokumentum filmet egy híres
magyar sportolóról, aki hihetetlen hosszakat képes a hideg tengerben úszni. A
személyi orvosa vett egy mintát a felvétel alatt az öcsém véréből és a sportolóéból
is és megmutatta mikroszkóp alatt. Az öcsém vérében az alkotók szigetekben
voltak összeállva, míg a sportoló vérében minden részecske önállóan létezett a
folyadékban. A sportorvos azt mondta testvéremnek: „Látod, ha a sportolónak
olyan vére lenne mint neked, belehalna abba amit most csinál”. Az orvos
elmagyarázta, hogy a túlzott cukorfogyasztás szó szerint összeragasztja a vér
alkotó elemeit pici szigetekbe, melynek révén a vér áramlása lelassul. Ha a
testben a vérkeringés rosszabb, akkor az oxigén ellátásról kezdve minden más
létfontosságú funkció gyengül. A jó vérkeringés a testi frissesség, energikusság
és egészség alapja. Szóval ha a vérkeringés állapota romlik, akkor gyengébb
lesz a testi teljesítőképességed, az immunrendszered is legyengül, a test
regeneráló képessége is lassabb lesz,
gyorsabban öregszel és a gondolkodásod is összeszedetlenebb lesz az agyi erek
rosszabb vérellátása által. Ezen problémák tartós fennállása szinte a legtöbb
betegség forrása. A túlzott cukorfogyasztás lassú méregként működik.
Gyermekkorban szeretetből a szüleink rászoktatnak minket és utána évtizedekig
fogyasztjuk tudattalanul. A legtöbb embernél a 30-as évei végén kezdődnek a
problémák először enyhe tünetekkel, majd a negyvenes-ötvenes éveinkben
elkezdődnek a komolyabb bajok.
Csapongó vércukorszint és szírszövet
képződés: Amikor elfogyasztunk ilyen élelmiszereket, azok a gyomron keresztül nagyon
gyorsan felszívódnak és így hirtelen magasra emelik a vércukorszintet. A test
nem tud mit kezdeni ezzel a szükségesnél magasabb vércukor szinttel, ezért
elkezdi „ledolgozni”, melyet úgy tud megtenni, hogy elteszi tartalékba, azaz
zsírszövetet képez belőle. Ezzel beindul
az elhízás, fokozódik a narancsbőr képződési hajlam, a plusz kilók miatt jobban
kopnak az ízületeink és az energiaszintünk és teljesítőképességünk tovább
csökken. Igen ám, de a hirtelen magas vércukorszintet mély vércukorszint
követi, mely a test egyensúlyra való törekvése miatt teljesen természetes és
helyes reakció. Szóval a tested azt üzeni, hogy ha túl sok szénhidrátot vittél
be (azaz falánkabb voltál mint kellett volna), akkor utána éhezned-böjtölnöd
kell egy ideig, hogy újra egyensúlyba hozd a tested állapotát. Igen ám, de
amikor a vércukor szint leesik, akkor erős éhségérzet tör ránk és a mai
embernek nincs sem igénye sem pedig önuralma arra, hogy akkor ne egyen. Szóval
a böjt elmarad és azonnal enni kezdünk amikor az éhségérzet megérkezik. A
cukorfüggés hamar kialakul, így általában újra cukros dolgokhoz nyúlunk és
kezdődik a ciklus elölről. A szervezet számára ideális egy stabil, egyenletes
vércukorszint. Ez helyett ez a szélsőséges ingadozás rossz a szervezetnek. A
hasnyálmirigyünk a hirtelen sokkszerű cukorterhelések ezreit éli meg az
évtizedek alatt, nem csoda hogy annyi a cukorbeteg. A hasnyálmirigy helyzete
ilyen esetben olyan mint a turbómotoré, melyet rendszeresen hirtelen felpörgetve
hajt a tulajdonosa. Az ilyen motorok hamarabb mennek tönkre, mint azok, melyeket
szép egyenletes fordulaton használnak.
Csapongó gondolatok és érzelmek: Az
É.L.E.T.-módszer - melyet az elmúlt bő két évtized alatt dolgoztam ki – egyik
legfontosabb alapelve, hogy TEST-LÉLEK-ELME szorosan egymásra ható részeink.
Szóval bármelyik részünkkel rosszat teszünk az kihat a másik kettőre is. Ez így
van a cukor túlfogyasztásával is. Kérlek gyere tarts velem, hogy megértsd
hogyan! Az emberi elme úgy van bekötve, hogy minél inkább éhes a szervezetünk
annál gyorsabban pörög az agyunk. Ez az őskorban alakult ki bennünk, amikor az
éhségérzet hatására az agyunk racionális kérgét az ember az élelemszerzési
alternatívák és megoldások elemzésére fordította. Ha éhesek voltak az
ősemberek, akkor minden agyi erőforrást felfokozva arra fordítottak, hogy
élelemhez jussanak. Ez a helyes túlélési
stratégia genetikai szinten belénk van kódolva, így annak ellenére, hogy
szerencsére olyan világban élünk (bár ki tudja meddig??) ahol csak oda kell
lépni a hűtőhöz, hogy az éhség problémája megoldódjék az agyunk gondolkodási
sebessége felfokozódik. De mivel a kaja megszerzésére nem kell túl sok
gondolati energiát pazarolnunk, ezért minden máson elkezd kattogni az agyunk,
melyek 99,99%-a általában teljesen felesleges gondolat. Szóval megesszük a
cukros péksütit utána pár órával leesik a vércukor szintünk és az egyébként is
túl sokat agyaló személyiségünk még pörgősebb agyalás hullámba kezd. A felgyorsult és céltalan agyalás mindig
szélsőséges gondolatokat hoz, melyek negatív hatással vannak az életünkre.
Hiszen tudjuk jól (bővebben: klikk), hogy minden teremtésünk egy
gondolattal kezdődik. Szóval nem mindegy, hogy mikre gondolunk és mennyiszer!
Ezek a vércukorszint mélyhullámok erőteljes melegágyai az negatív jövő
teremtéseinknek az ekkor ránk zúduló negatív gondolatok tömege által. Az É.L.E.T-módszerről szóló napokban
megjelenő könyvemben azt is igazolom, hogy a gondolataink mindig érzelmeket
generálnak. Szóval ezekben az időszakokban sajnos hajlamosabban vagyunk a
negatív érzelmekre mint máskor. Pedig lássuk be negatív érzelmi hatásból van
éppen elég a társadalmunkban. Szóval mi még ráteszünk egy nagy lapáttal minden
egyes tömény szénhidrát szánkba vételével. A negatív gondolatok, negatív
érzelmeket generálnak bennünk, melyek negatív testérzeteket eredményeznek
melyek újabb negatív gondolatokat hoznak. Így rövid idő alatt bekerülünk egy
negatív spirálba a cukorfogyasztás által, melyből gyakran nem tudunk már
akkor sem kijönni, amikor eszünk és a vércukorszint újra megemelkedett. A fő
gond a rendszerességben rejlik. Hiszen a rendszeres édesség fogyasztók,
rendszeresen taszítják bele magukat ebbe a kellemetlen spirálba. Az evéskor
megjelenő rövidtávú örömérzetért nagy árat fizetünk, melyet legtöbb ember újabb
cukorbombával próbál kompenzálni.
Szóval a cukorfogyasztás jó dolog, de a
túlfogyasztása tönkre teszi a boldogságunkat és az egészségünket! No de mit
jelent a túlfogyasztás? Sajnos elég rossz hírem van ez ügyben, mert egy átlagos
felnőttnek ez 1-2 kockacukornyi naponta. Mivel a legtöbb feldolgozott élelmiszerben
van cukor, ezért az azt jelenti, hogy még a teába vagy a kávéba sem szabadna
cukrot tennünk. Mielőtt bárki kibúvót keresnek a méz és a lekvár is cukornak számít!
De mi a megoldás? A megoldás a cukorról
való fokozatos leszokás! Ez nem könnyű feladat. Én 3 éve dolgozom rajta de
még mindig van bőven fejlődni valóm. Jelenleg kb. 20%-a az elfogyasztott
cukormennyiségem annak mint amit 3 éve fogyasztottam. De még mindig több mint
amennyit kellene. A leszokás egyik napról a másikra elhatározásból nem szokott
tartósan menni. Ennek egyik oka a cukoréhség jelensége. Amikor megvonjuk a
cukrot a szervezetünkről, akkor pár nap múlva hihetetlen erős vonzódást érzünk
minden édes dolog iránt. Ezt nagyon nehezíti, hogy mindenhol kivagyunk téve
cukros csábításoknak. Nézd meg a benzinkutak,
boltok polcait a pénztár körül! Mindenhol folyamatos cukor-csábításnak vagy kitéve…
Persze a családban is ilyenekkel kedveskedik mindenki mindenkinek, gondoljuk az
ajándékokra vagy a nagymama tálca sütijére. Szóval nagyon nehéz eltávolodni kísértésektől, így pedig sokkal nehezebb
leszokni. De a befektetett önuralom meghozza a gyümölcsét! Fokozatosan
emelkedik a dinamizmusunk, az életerőnk, az életkedvünk, egészségesebbek leszünk,
békésebbek, elfogadóbbak és harmonikusabb lesz az életünk. Szóval nem lehet
eléggé komolyan venni ezt a dolgot!
Régebben lesöpörtem volna egy ilyen
írást, azzal, hogy én nem érzékelem a káros hatásokat így rám ez nem hat. De
rossz hírem van! Az, hogy nem érzékeled, az pont azt jelenti, hogy nyakig benne
vagy ebben a megszokottá vált rendszerben. Régen én sem éreztem ezzel
kapcsolatban semmit. Ez olyan mintha egy egész életében barlangban élő embernek
magyaráznád, hogy milyen a napsütés. Szóval el kell hinned, hogy amit mondok az
jó felé viszi az életed! Én ma már amikor megeszem egy csokit, akkor az 2-3 napra
billent ki az egyensúlyomból. A tisztulás után már nagyon is érezhetők ezek a
hatások. Amíg minden nap bevágtam minimum 2 sportszeletet egy nap, mellé sok más
cukros dologgal, addig nem tűnt fel, hogy micsoda kárt okozok magamnak ezzel
nap mint nap. Azzal idealizáltam meg, hogy kell a szénhidrát a pörgős
életemhez.
Még egy nagyon komoly előnyről is szeretnék
számot adni. A migrén intenzitása és gyakorisága is drasztikusan csökken
a tömény szénhidrátok fogyasztásának csökkenésével. Ami érthető. A tömény
szénhidrátok erős szélsőséget jelentenek az idegrendszernek is, hiszen az
evolúció átlal alkotott struktúrákban ilyen szélsőséges töménység nem jellemző.
Szóval nem ehhez vagyunk szokva. Ezeknek az ételeknek a fogyasztásával az
idegrendszerünket keményem megterheljük ami miatt fokozódik a migrén.
Remélem tudtam Neked értékes
gondolatokat adni ma is a boldogabb élet felé vezető úton. Tiszta szívből kívánok
sok erőt és kitartást életmódváltásodhoz!
Ha érdekel jelen rovat előző része akkor: klikk.
Ha többet szeretnél megtudni az Élet-módszerről vagy komplex ismeretre vágysz arról, hogyan lehetsz egészséges, sikeres és boldog, akkor nagy örömmel ajánlom Neked új könyvemet, melyet hatalmas önzetlen energiák írattak meg velem azért, hogy minél többen tapasztalják meg azt a csodát amiben mostanában én is élhetek…. Ezen a weblapon találhatsz bővebb információkat, pár napon belül: klikk
Ha szereted a videós tartalmakat is, akkor Youtube csatornámat is ajánlaom Neked szeretettel: klikk.
Ha érdekel egy olyan könyv, mely a Élet megértéséhez szükséges fogalmak nagyon nagy részét tárgyalja, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikk. Ne feledd! Az Élet nagy kérdéseire adott válaszokat, önmagadban találod meg! Ez a könyv és a blog írásai, csak abban segíthet, hogy rátalálj az odavezető útra....
Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain.
Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk
Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.
Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.
Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)
0 Megjegyzések