A boldogságkeresés: Életmód, természetgyógyászat – 12. rész: A cukortól boldogtalan leszel?!

 

A cukor az egyik legegészségesebb dolog a Földön, hiszen évmilliók óta az evolúció egyik fő motorja a cukorért való küzdelem volt.  Ilyen tömény élő szervezet által felhasználható energia mennyiséget nagyon kevés más szerves vegyület tartalmaz. Nem véletlenül alakultunk ki úgy az evolúció során, hogy szeretjük az édes ízt és vonzódunk a cukorhoz.



Azonban az ember, mindent amit szeret „túl tol”, ahogy ezt a cukorral is teszi. Az ego világában minden az egyén biztonságának és élvezetének maximalizálásáról szól, ami miatt hihetetlenül sok cukrot fogyasztunk, melyet kombináljuk más könnyen lebontható magas kalóriatartalmú szénhidrátokkal. Ezekre pár gyakori példa: édességek, csokoládé, édes péksütemények, cukrozott üdítők, cukrozott teák, kakaók, presszó kávé két cukorral, lekváros vagy mézes kenyér, stb…

Szóval a cukor bár nagyon egészséges, de a túlfogyasztása káros az egészségünkre és a lelkünkre is.  Ezért most teszek egy állítást, melyet utána alá fogok támasztani:

Ha boldog akarsz lenni, akkor a hétköznapok szintjén teljesen le kell szoknod cukor és a cukrozott tömény szénhidrátok fogyasztásáról.

Lehet, hogy meglepő az állításom, hiszen a cukros dolgok fogyasztása örömforrás, ezért ösztönösen azt gondoljuk, hogy a boldog élet egyik fontos összetevője. Pedig pont a fordítottja az igazság! Az állításom azt jelenti, hogy maximum ünnepnapokon fogyaszthatunk ezekből a fajta rövidtávú örömforrásokból és akkor is keveset, a többi napon pedig egyáltalán nem. De miért? Ennek elég sok oka van, melyet igyekszek összefoglalni az alábbiakban. Lesznek közötte egyértelműek is, melyekről már sok helyen hallhattál, de lesznek benne talán meglepőek is. A teljesség igénye miatt az ismertebb dolgokról is kell írnom röviden, de kérlek tarts ki, ígérem meg fogja érni végig olvasni.

Szóval összegezzük a fontosabb miérteket:

A vérkeringés romlása: A testvérem (aki egy tévé társaságnál dolgozik) felvett egy dokumentum filmet egy híres magyar sportolóról, aki hihetetlen hosszakat képes a hideg tengerben úszni. A személyi orvosa vett egy mintát a felvétel alatt az öcsém véréből és a sportolóéból is és megmutatta mikroszkóp alatt. Az öcsém vérében az alkotók szigetekben voltak összeállva, míg a sportoló vérében minden részecske önállóan létezett a folyadékban. A sportorvos azt mondta testvéremnek: „Látod, ha a sportolónak olyan vére lenne mint neked, belehalna abba amit most csinál”. Az orvos elmagyarázta, hogy a túlzott cukorfogyasztás szó szerint összeragasztja a vér alkotó elemeit pici szigetekbe, melynek révén a vér áramlása lelassul. Ha a testben a vérkeringés rosszabb, akkor az oxigén ellátásról kezdve minden más létfontosságú funkció gyengül. A jó vérkeringés a testi frissesség, energikusság és egészség alapja. Szóval ha a vérkeringés állapota romlik, akkor gyengébb lesz a testi teljesítőképességed, az immunrendszered is legyengül, a test regeneráló képessége is  lassabb lesz, gyorsabban öregszel és a gondolkodásod is összeszedetlenebb lesz az agyi erek rosszabb vérellátása által. Ezen problémák tartós fennállása szinte a legtöbb betegség forrása. A túlzott cukorfogyasztás lassú méregként működik. Gyermekkorban szeretetből a szüleink rászoktatnak minket és utána évtizedekig fogyasztjuk tudattalanul. A legtöbb embernél a 30-as évei végén kezdődnek a problémák először enyhe tünetekkel, majd a negyvenes-ötvenes éveinkben elkezdődnek a komolyabb bajok.

Csapongó vércukorszint és szírszövet képződés: Amikor elfogyasztunk ilyen élelmiszereket, azok a gyomron keresztül nagyon gyorsan felszívódnak és így hirtelen magasra emelik a vércukorszintet. A test nem tud mit kezdeni ezzel a szükségesnél magasabb vércukor szinttel, ezért elkezdi „ledolgozni”, melyet úgy tud megtenni, hogy elteszi tartalékba, azaz zsírszövetet képez  belőle. Ezzel beindul az elhízás, fokozódik a narancsbőr képződési hajlam, a plusz kilók miatt jobban kopnak az ízületeink és az energiaszintünk és teljesítőképességünk tovább csökken. Igen ám, de a hirtelen magas vércukorszintet mély vércukorszint követi, mely a test egyensúlyra való törekvése miatt teljesen természetes és helyes reakció. Szóval a tested azt üzeni, hogy ha túl sok szénhidrátot vittél be (azaz falánkabb voltál mint kellett volna), akkor utána éhezned-böjtölnöd kell egy ideig, hogy újra egyensúlyba hozd a tested állapotát. Igen ám, de amikor a vércukor szint leesik, akkor erős éhségérzet tör ránk és a mai embernek nincs sem igénye sem pedig önuralma arra, hogy akkor ne egyen. Szóval a böjt elmarad és azonnal enni kezdünk amikor az éhségérzet megérkezik. A cukorfüggés hamar kialakul, így általában újra cukros dolgokhoz nyúlunk és kezdődik a ciklus elölről. A szervezet számára ideális egy stabil, egyenletes vércukorszint. Ez helyett ez a szélsőséges ingadozás rossz a szervezetnek. A hasnyálmirigyünk a hirtelen sokkszerű cukorterhelések ezreit éli meg az évtizedek alatt, nem csoda hogy annyi a cukorbeteg. A hasnyálmirigy helyzete ilyen esetben olyan mint a turbómotoré, melyet rendszeresen hirtelen felpörgetve hajt a tulajdonosa. Az ilyen motorok hamarabb mennek tönkre, mint azok, melyeket szép egyenletes fordulaton használnak.

Csapongó gondolatok és érzelmek: Az É.L.E.T.-módszer - melyet az elmúlt bő két évtized alatt dolgoztam ki – egyik legfontosabb alapelve, hogy TEST-LÉLEK-ELME szorosan egymásra ható részeink. Szóval bármelyik részünkkel rosszat teszünk az kihat a másik kettőre is. Ez így van a cukor túlfogyasztásával is. Kérlek gyere tarts velem, hogy megértsd hogyan! Az emberi elme úgy van bekötve, hogy minél inkább éhes a szervezetünk annál gyorsabban pörög az agyunk. Ez az őskorban alakult ki bennünk, amikor az éhségérzet hatására az agyunk racionális kérgét az ember az élelemszerzési alternatívák és megoldások elemzésére fordította. Ha éhesek voltak az ősemberek, akkor minden agyi erőforrást felfokozva arra fordítottak, hogy élelemhez jussanak.  Ez a helyes túlélési stratégia genetikai szinten belénk van kódolva, így annak ellenére, hogy szerencsére olyan világban élünk (bár ki tudja meddig??) ahol csak oda kell lépni a hűtőhöz, hogy az éhség problémája megoldódjék az agyunk gondolkodási sebessége felfokozódik. De mivel a kaja megszerzésére nem kell túl sok gondolati energiát pazarolnunk, ezért minden máson elkezd kattogni az agyunk, melyek 99,99%-a általában teljesen felesleges gondolat. Szóval megesszük a cukros péksütit utána pár órával leesik a vércukor szintünk és az egyébként is túl sokat agyaló személyiségünk még pörgősebb agyalás hullámba kezd.  A felgyorsult és céltalan agyalás mindig szélsőséges gondolatokat hoz, melyek negatív hatással vannak az életünkre. Hiszen tudjuk jól (bővebben: klikk), hogy minden teremtésünk egy gondolattal kezdődik. Szóval nem mindegy, hogy mikre gondolunk és mennyiszer! Ezek a vércukorszint mélyhullámok erőteljes melegágyai az negatív jövő teremtéseinknek az ekkor ránk zúduló negatív gondolatok tömege által.  Az É.L.E.T-módszerről szóló napokban megjelenő könyvemben azt is igazolom, hogy a gondolataink mindig érzelmeket generálnak. Szóval ezekben az időszakokban sajnos hajlamosabban vagyunk a negatív érzelmekre mint máskor. Pedig lássuk be negatív érzelmi hatásból van éppen elég a társadalmunkban. Szóval mi még ráteszünk egy nagy lapáttal minden egyes tömény szénhidrát szánkba vételével. A negatív gondolatok, negatív érzelmeket generálnak bennünk, melyek negatív testérzeteket eredményeznek melyek újabb negatív gondolatokat hoznak. Így rövid idő alatt bekerülünk egy negatív spirálba a cukorfogyasztás által, melyből gyakran nem tudunk már akkor sem kijönni, amikor eszünk és a vércukorszint újra megemelkedett. A fő gond a rendszerességben rejlik. Hiszen a rendszeres édesség fogyasztók, rendszeresen taszítják bele magukat ebbe a kellemetlen spirálba. Az evéskor megjelenő rövidtávú örömérzetért nagy árat fizetünk, melyet legtöbb ember újabb cukorbombával próbál kompenzálni.

Szóval a cukorfogyasztás jó dolog, de a túlfogyasztása tönkre teszi a boldogságunkat és az egészségünket! No de mit jelent a túlfogyasztás? Sajnos elég rossz hírem van ez ügyben, mert egy átlagos felnőttnek ez 1-2 kockacukornyi naponta. Mivel a legtöbb feldolgozott élelmiszerben van cukor, ezért az azt jelenti, hogy még a teába vagy a kávéba sem szabadna cukrot tennünk. Mielőtt bárki kibúvót keresnek a méz és a lekvár is cukornak számít!

De mi a megoldás? A megoldás a cukorról való fokozatos leszokás! Ez nem könnyű feladat. Én 3 éve dolgozom rajta de még mindig van bőven fejlődni valóm. Jelenleg kb. 20%-a az elfogyasztott cukormennyiségem annak mint amit 3 éve fogyasztottam. De még mindig több mint amennyit kellene. A leszokás egyik napról a másikra elhatározásból nem szokott tartósan menni. Ennek egyik oka a cukoréhség jelensége. Amikor megvonjuk a cukrot a szervezetünkről, akkor pár nap múlva hihetetlen erős vonzódást érzünk minden édes dolog iránt. Ezt nagyon nehezíti, hogy mindenhol kivagyunk téve cukros csábításoknak. Nézd meg  a benzinkutak, boltok polcait a pénztár körül! Mindenhol folyamatos cukor-csábításnak vagy kitéve… Persze a családban is ilyenekkel kedveskedik mindenki mindenkinek, gondoljuk az ajándékokra vagy a nagymama tálca sütijére. Szóval nagyon nehéz eltávolodni  kísértésektől, így pedig sokkal nehezebb leszokni. De a befektetett önuralom meghozza a gyümölcsét! Fokozatosan emelkedik a dinamizmusunk, az életerőnk, az életkedvünk, egészségesebbek leszünk, békésebbek, elfogadóbbak és harmonikusabb lesz az életünk. Szóval nem lehet eléggé komolyan venni ezt a dolgot!

Régebben lesöpörtem volna egy ilyen írást, azzal, hogy én nem érzékelem a káros hatásokat így rám ez nem hat. De rossz hírem van! Az, hogy nem érzékeled, az pont azt jelenti, hogy nyakig benne vagy ebben a megszokottá vált rendszerben. Régen én sem éreztem ezzel kapcsolatban semmit. Ez olyan mintha egy egész életében barlangban élő embernek magyaráznád, hogy milyen a napsütés. Szóval el kell hinned, hogy amit mondok az jó felé viszi az életed! Én ma már amikor megeszem egy csokit, akkor az 2-3 napra billent ki az egyensúlyomból. A tisztulás után már nagyon is érezhetők ezek a hatások. Amíg minden nap bevágtam minimum 2 sportszeletet egy nap, mellé sok más cukros dologgal, addig nem tűnt fel, hogy micsoda kárt okozok magamnak ezzel nap mint nap. Azzal idealizáltam meg, hogy kell a szénhidrát a pörgős életemhez.

Még egy nagyon komoly előnyről is szeretnék számot adni. A migrén intenzitása és gyakorisága is drasztikusan csökken a tömény szénhidrátok fogyasztásának csökkenésével. Ami érthető. A tömény szénhidrátok erős szélsőséget jelentenek az idegrendszernek is, hiszen az evolúció átlal alkotott struktúrákban ilyen szélsőséges töménység nem jellemző. Szóval nem ehhez vagyunk szokva. Ezeknek az ételeknek a fogyasztásával az idegrendszerünket keményem megterheljük ami miatt fokozódik a migrén.

Remélem tudtam Neked értékes gondolatokat adni ma is a boldogabb élet felé vezető úton. Tiszta szívből kívánok sok erőt és kitartást életmódváltásodhoz!

Ha érdekel jelen rovat előző része akkor: klikk. 

Ha többet szeretnél megtudni az Élet-módszerről vagy komplex ismeretre vágysz arról, hogyan lehetsz egészséges, sikeres és boldog, akkor nagy örömmel ajánlom Neked új könyvemet, melyet hatalmas önzetlen energiák írattak meg velem azért, hogy minél többen tapasztalják meg azt a csodát amiben mostanában én is élhetek…. Ezen a weblapon találhatsz bővebb információkat, pár napon belül: klikk 

Ha szereted a videós tartalmakat is, akkor Youtube csatornámat is ajánlaom Neked szeretettel: klikk. 

Ha érdekel egy olyan könyv, mely a Élet megértéséhez szükséges fogalmak nagyon nagy részét tárgyalja, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! Az Élet nagy kérdéseire adott válaszokat, önmagadban találod meg! Ez a könyv és a blog írásai, csak abban segíthet, hogy rátalálj az odavezető útra....

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések