A kertemben van egy tiszta vizű
pici dísztó. Mi kell ahhoz, hogy ennek a tónak vize mindig tiszta maradjon? A
válasz egyszerű: nagy mennyiségű vízcsere tiszta vízforrásból. A tóba bele
hulló rovarok, falevelek, a szél által behordott por, az eső által behordott
anyagok és a tóban lévő élőlények által generált folyamatok a tó vizét
fokozatosan elszennyezik. Ha nem cserélődne megfelelő mennyiségben a
vízkészlet, akkor hamarosan egy algás zöld pocsolyává alakulna. Ezért tiszta
csapadékvízzel van táplálva egy csapadékvíz tározóból egy mesterséges kis
vízesésen keresztül. Minél tisztább
vízzel van megoldva a tó vízpótlása és minél nagyobb arányú a vízcsere annál
tisztább lesz a tó vize.
A tested kb. 2/3-a víz. Képzeld
el a tested vizét is egy ilyen tóként. Tudom, hogy az Emberi testben a
folyamatok összetettebbek. De a folyamatok eredőjét tekintve a tó és tested
vize között a párhuzam felállítható. Szóval a tested vizét folyamatosan
cserélni kell a lehető legnagyobb tisztaságú vízzel. Így tartható fenn a
legtisztább állapot a testedben. Minél több minél inkább szennyezett folyadékot
viszel be a szervezetedbe, annál kevésbé képes megtisztulni a tested „tava”.
Így a legjobb, amit tehetsz a testeddel, hogy amikor csak teheted tiszta vízzel
pótlod a folyadék hiányod.
De milyen is az igazán tiszta
víz? Ezzel a kérdéssel több mint 20 éve foglalkozom, hiszen mérnöki énem számos
nagy települési ivóvíztisztító telep tervezője és a téma szakértője.
Megpróbálom röviden összefoglalni erre az összetett kérdésre a választ.
Szerencsére a világ nyugati részén legalább csapvízhez hozzá tudunk jutni, így
a nagyjából egészséges és a nagyon egészséges vizek között tudunk válogatni. De
ne felejtsük el, hogy a Földön jelenleg legalább 1 milliárd Ember él a Földön,
akik nem jutnak megfelelő tisztaságú ivóvízhez nap mint nap. Ezért nagyon
fontos, hogy légy hálás minden korty tiszta vízért, amit megiszol. Már ezzel
önmagában sokat teszel lelki fejlődésedért, hiszen a hála lelki erejét
ismerjük, nem beszélve arról, hogy addig is félresöpröd a pusztító-ego azon
álságos sugallatát, hogy neked ez megjár.
Tehát abból a feltételezésből
indulok ki, hogy legalább hálózati vízhez hozzájuthat az Olvasó. Ebben az
esetben a víz tisztaságának fokozatai, a legkevésbé tiszta víztől a
legtisztábbig:
-
Csapvíz
-
Házi vízkezelővel kezelt csapvíz
-
Ásványvíz műanyag palackban
-
Ásványvíz üvegben
-
Forrásvíz (ellenőrzött forrásból)
A csapvíz sajnos csak részben
egészséges. Ennek számos oka van, melyek közül megpróbálok pár fontosabbat
bemutatni. A víz kémia, mikrobiológiai és bakteriológiai tisztaságára
vonatkozóan hazánkban is jogszabályi előírások vannak, melyek megfelelnek az
átlagos nemzetközi standardoknak. Azonban gyakran előfordul, hogy a vízkezelő
mű átmenetileg vagy tartósan nem felel meg ezeknek az elvárásoknak. Általában
azonban ilyenkor a vízszolgáltatás nem áll le. Ha megfelel ezeknek az
elvárásoknak, az sem jelent teljeskörű egészségügyi biztonságot a fogyasztóra
nézve. Hiszen a vizet klórozzák, annak érdekében, hogy a vízműből kilépő
fertőzésmentes víz a több kilométer hosszú csővezetéken keresztül amíg eljut a
fogyasztóig ne is fertőződhessen be. A valóságban az történik, hogy a klór
minden élő szervezetet elpusztít, amivel találkozik a víz szállítása során és
eközben folyamatosan fogy a vízben lévő mennyisége. Így, ha a vízműhöz közel
van a házunk, akkor nagy valószínűséggel olyan víz folyik a csapunkból, amiben
kis eséllyel vannak mikroorganizmusok ugyanakkor van benne szabad klór. A
szabad klór tartalom miatt a víz nem egészséges még akkor sem, ha egészségügyi
határérték alatt van a klór szintje. Ha azonban a vízműtől elég messze van a
házunk, akkor a szabad klór a vízben már elfogy így megjelennek a
mikroorganizmusok és egyén élőlények a vízben, melyet megiszunk. Ezek persze
lehetnek jótékony baktériumok is, de sajnos lehetnek fertőző vírusok,
baktériumok, gombák, peték, férgek és egyéb élőlények is, melyeket nem látunk
szabad szemmel vagy alig észrevehetőek. Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni,
hogy a klór amikor megöl egy-egy mikroorganizmust a vízben akkor a kémiai
reakció melléktermékei között rákkeltő anyag is lesz. Így a klórozás
következtében ugyan megszabadulunk bizonyos mértékben a fertőzési kockázatoktól
(nem teljesen), de cserébe kis mennyiségű rákkeltű anyagot is kapunk a csapon
keresztül. A legtöbb esetben ez is egészségügyi határérték alatt van, de azért
nem célszerű ezt mégsem elfogyasztani. De miért? Itt lép be a multitoxicitás
fogalma, amely téma körül ma is nagy erőkkel kutatnak és rengeteg még a
tudományosan nyitott kérdés. Tudniillik, ha egészségügyi határérték alatt
vannak a csapvízben a rákkeltő vegyületek, amit megiszol, majd ráeszel 10 dkg
parizert, amiben a szintén rákkeltő nitrites-só szintén egészségügyi határérték
alatt van és utána megeszel egy kis permetszer maradvánnyal „megáldott”
gyümölcsöt, akkor izgalmas a kérdés, hogy ezek együttese hogyan fog hatni a
szervezetedre? A rákos megbetegedések száma elég nagy és egyre növekszik.
Szóval eléggé logikus kikövetkeztetni, hogy a multitoxicitás hatásai hová
vezetnek… Hiszen ezen rákkeltő anyagok jó része soha nem tud kiürülni a
szervezetből. Azaz a testünk mint egy kamra gyűjti őket egész életünkben és egy
idő után felgyülemlik bennünk olyan mértékűvé, hogy már súlyos betegségeket
okoz. Addig azonban csak lappang és tünetmentesen gyűjtögeti a testünk apró
nanogramm dózisokból, hosszú évtizedek alatt.
Szóval, ha a csapvízből származó
káros anyag terhelést kizárhatod az életedből, akkor csökkentetted a tested
multitoxicitás szempontú terhelését. Fontos kiemelni, hogy a csapvíz hazánkban
nem rossz minőségű, szóval ezzel nem azt állítom, hogy aki csapvizet iszik az
nagy bajt csinál. Inkább azt állítom, hogy a csapvíz fogyasztása kismértékben
csökkentheti az egészségünket. Szóval ivásra és főzésre célszerű átállni
csapvízről más víztípusra.
Első lehetőségünk, hogy tovább
tisztítjuk a csapvizet. Ez nem egy rossz módszer, de itt is nagyon sokféle
lehetőség közül választhat a fogyasztó. A legolcsóbb megoldás az aktívszenes
kancsó, amit nem igazán tudok tiszta szívvel ajánlani. Tudniillik a kancsóban
lévő aktívszenes szűrő megszűri a klórozási melléktermékek egy részét (azaz
mérsékli a víz rákkeltő anyag koncentrációját), ugyanakkor a szűrőben nagyon
könnyen elszaporodnak a baktériumok és mivel utána nincs a víz fertőtlenítve,
ezért sajnos nő a fertőzési kockázat. Sokszor a fertőzés kismértékű, így enyhe fejfájás
vagy akár tünetmentesség mellett az immunrendszer gyengülése csak a
következmény. Miközben nem is tudjuk, hogy a napi szinten használt kancsónk
okozza. Nyilván a rendszeres szűrő betét csere mérsékli a kockázatokat.
A szakmai mélységek elkerülése mellett
a jó megoldás a következő a csapvíz tovább tisztítására: mikroszűrő – aktív
szén szűrő – RO-berendezés – sózó patron – UV-patron. Ha ezt a kombinációt
választod ebben a sorrendben, akkor nagytisztaságú vizet fogsz fogyasztani.
A másik lehetőséged, hogy
ásványvizet veszel. Ezzel orvosolod a hálózati klórozás, és a hálózati
befertőződés problémáját. Így mindenképpen egészségesebb vizet fogsz inni, mint
a hálózati víz. Persze itt is ügyelni kell, hogy „természetes ásványvíz”
felirat legyen a palackon. Igen ám, de sajnos a legtöbb ásványvizet PE
palackokban forgalmazzák. A PE-palackokból pedig 30-35 C° felett kis
mennyiségben rákkeltő melléktermékek oldódnak ki. Több olyan vizsgálatot
csináltak, ahol az ásványvíz palackozó üzemtől a boltok polcáig mérték a víz
hőmérsékletét. Sajnos a nyári nagy melegben a kamionokon és a meleg raktárakban
tartósan is 35 C° fölé emelkedhet a víz hőmérséklete. Szóval hiába veszed le a
polcról hűvös vízként a klimatizált szupermarketben, ha előtte hetekig egy
forró raktárban tárolták. Így sajnos lutri, hogy az ásványvíz amit veszel az tökéletesen
egészséges-e vagy kismértékben tartalmaz-e káros anyagokat.
Ennek a problémának a kizárására
legjobb módszer, ha üvegben palackozott ásványvizet veszel. Ebből azonban elég
kevés van a piacon és elég drága is. De ez a megoldás szuper, hiszen az üvegből
semmi sem tud a vízbe oldódni!
Én egyébként forrásvizet iszok,
olyan forrásból, melynek vízgyűjtőjén nincsen közvetlen emberi hatás. Ez a víz
a legjobb, mert ez a víz, nemcsak kémiailag és mikrobiológiailag tiszta, hanem
energetikailag is. De a víz energetikai tisztaságáról majd a következő részben
fogok írni Neked.
Összegezzük, hogy mi a teendőd: Igyál egy nap elegendő tiszta vizet. A lehetőségeidhez mérten a lehető legtisztább vizet fogyaszd. A bevitt napi folyadék mennyiséged minimum 60% tiszta víz legyen! De a legjobb ha ez 100%!
Pár jó tanács: Mit jelent az elegendő folyadék mennyiség? A választ egy természetgyógyász ismerősöm nagyon egyszerűen definiálta: testsúly kilógrammonként 0,3-0,4 dl/nap folyadékot kell bevinned a szervezetedbe! Ha például 70 kg a súlyod, akkor ez 2,1 – 2,8 liter folyadékot jelent. Ebbe beleszámolható a leves és minden folyadék, amit megiszol. Sokan elhanyagolják a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelt, mellyel napi szinten rombolják testüket és ezáltal közvetve lelküket is. Van egy hullámgenetikai gépünk a családban amivel a testünk állapotát meg tudjuk vizsgálni napi szinten. Ha egy napig nem iszok eleget, a gép máris kimutatja, hogy az agyi erek állapota drasztikus állapotba kerül. Persze ebből csak annyit érzek, hogy picit fáj a fejem, vagy fáradékonyabb vagyok, de tartósan ebből számos komoly egészségi probléma lehet. És ez csak egy példa a sok közül. A folyadék bevitelt nagyon komolyan kell venni! Sok Embertől hallottam, hogy nem szeret túl gyakran pisilni járni, ezért nem iszik eleget, vagy olyat is gyakran mondanak nekem, hogy nincs idejük rá. Ezek mind az ego ügyes trükkjei! Nagyon szépen kérlek, de dőlj be neki! Most térjünk rá a víz kérdésére. A fentebb leírt napi folyadék mennyiségnek minimum a 60% a lehető legtisztább víz legyen! Enélkül nem tud a tested rezgésszintje emelkedni, mely károsan hat a lelked fejlődésére! Ennek tudományos magyarázatára a követlező kötetben fogok kitérni a víz energetikai tisztaságának tárgyalásakor. De addig is kérlek fogadd el, hogy a testednek és ezáltal a lelkednek is sok-sok tiszta vízre van szüksége! Erre is sokszor hallok kifogasokat. A leggyakoribb, hogy a víz íztelen, unalmas ezért inkább más ízesített dolgot iszok. Ez csak eleinte van így. Én is nagyon nehezen szoktam át a vízre. De ma már a régen annyira kedvelt cukros üditőket ha megkóstolom rosszul vagyok tőlük. Az ízérzékelésünk megváltozik, ahogy a fogyasztási szokásaink változnak. Szóval egy idő után a víz nem lesz íztelen és unalmas, sőt… Csak az átállás nehéz, de kérlek tarts ki, mert megéri! Amikor életem első megvilágosodás áttörésén estem túl, akkor utána fél napig csak tiszta forrásvizet volt képes bevenni a testem. Nem ettem semmit és nem bírtam volna meginni mást. Az élmény egyik egyértelmű üzenete az volt, hogy a legjobb amit tehetsz önmagaddal, hogy tiszta forrásvizet iszol amikor csak teheted!
Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor: klikk.
Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor: klikk.
Ha szereted a videós tartalmakat is, akkor Youtube csatornámat is ajánlaom Neked szeretettel: klikk.
Ha érdekel egy olyan könyv, mely a Élet megértéséhez szükséges fogalmak nagyon nagy részét tárgyalja, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikk. Ne feledd! Az Élet nagy kérdéseire adott válaszokat, önmagadban találod meg! Ez a könyv és a blog írásai, csak abban segíthet, hogy rátalálj az odavezető útra....
Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain.
Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk
Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.
Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.
Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)
0 Megjegyzések