A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 57. rész: A harag gyógyíthat de pusztíthat is… (gyakori hibák a lelki fejlődés útján I.)

 

Mióta elkezdtem komolyabban is segíteni másokon egyre gyakrabban kezdenek kirajzolódni olyan mintázatok előttem, melyeket minden lelki fejlődés útját járó ember elhibázik, vagy tévesen gondol. Mai írásom megértéséhez szükséges átismételni a Hawkins-skála érzelmeit, melynek ábráját az alábbiakban látod:

 


 Kérlek haladj végig az ábra mind a 17 alap-érzelmén (lelki rezgésszintjén) lentről fölfelé. (Ha bármelyik lelki rezgésszinttel nem vagy tisztában, akkor mindegyikhez találsz direkt linket ebben az írásomban: klikk. Itt át tudod ismételni bármelyiket, ha szeretnéd.)

Ebben az ábrában a harag picit a középtáj alatt helyezkedik el. A Hawkins-skála értéke 150. Ez azt jelenti, hogy ez az alatta lévő érzelmek szintjéről nézve egy nagyon magas energiájú érzelem. A feletti lévő érzelmek szintjeiről nézve pedig egy nagyon alacsony energiájú érzelem. De miért ilyen fontos ezt megérteni és miért pont a haragot emeltem ki jelen írásomban, hiszen minden érzelemre igaz ez az állítás?

Azért mert a legtöbb ember abban a tévhitben él, hogy a harag a legmélyebb, legrombolóbb, legrosszabb érzelem amit érezhet! Ez azért van így, mert amikor kb. 3 éves korunkban a dackorszakunkat megéljük és ráébredünk saját egonk létezésére, akkor megéljük tiszta szívből, hogy milyen rossz az amikor valaki másképpen gondolkodik vagy érez mint mi. Ilyenkor haragra ébredünk. A dackorszak nem más, mint a harag begyakorlásának időszaka. De mit tesznek leggyakrabban a szülők? Nem tudják elfogadni, hogy a pici gyermekük haragot mutat feléjük, ezért minden alkalommal erőből letörik a harag érzését a gyermekben. A gyermekben bűntudat vagy szégyen alakul ki a helytelen szülői nevelési reakciók révén. A gyermek selejtesnek érzi magát amiért mer haragudni. Szóval a harag érzése után mindig szégyen vagy bűntudat érzése következik, de az is lehet hogy valakiben annyira összekapcsolódik, hogy ez egyszerre, vegyes érzelemként jelenik meg. Mint ahogy a fenti érzelmi skálán láthatod, a szégyen és a bűntudat a legmélyebb, legpusztítóbb, leginkább lehúzó érzelmek. Ezek a legnagyobb ellenségei a boldogságodnak. Amikor haragot érzel, az nem hogy rossz, hanem egy robbanásszerű kitörés ezekből a lehúzó érzelmekből. Szóval fontos, hogy merj haragudni és a haragod miatt ne érezz bűntudatot vagy szégyent! Ez a lelki gyógyulás, emelkedés folyamatában elengedhetetlen lépcső. Amit a dackorszakodban nem tehettél meg, azt szükséges megtenned most, hogy feljebb léphess!

Hogy ezt az egészet jól megértsd, elmesélek neked név nélkül egy konkrét példát, ami egyébként elég gyakori. Egy hölgynek elvégeztem az Élet-módszer elemzést (Erről a könyvem heteken belül elérhető lesz itt: klikk), melynek eredménye, hogy teljes önismereti-érzelmi térképet kapsz és egy pontos módszer tervet is arra, hogyan tudsz megszabadulni a káros programjaidtól. A hölgy édesapja alkoholista és pornófüggő volt, aki állandó bizonytalanságban és félelemben tartotta feleségét és gyermekeit. Gyakran meg is alázta a gyermekek előtt feleségét. A hölgy ma már felnőtt, érett 40-es éveit élő családanya és még soha életében nem haragudott édesapjára. Hoppá! Ha kívülről, objektíven nézed akkor ez hihetetlen ugye? Az Élet-módszer segítségével gyorsan kihámoztuk a gyökérérzelmet is. (Gyökérérzelem az, amelyre az összes magasabb rendű káros érzelem épül. Ha a gyökérérzelmet begyógyítod, akkor egyszerre több lehúzó érzelemtől tudsz egycsapásra megszabadulni. Ez az egyik ok amiért az Élet-módszer jóval hatékonyabb sok-sok módszernél). Ebben a konkrét esetben a gyökérérzelem a félelem volt. Mivel kiskorában ha bárki a családban haragudni mert apára, akkor az keményen meg lett torolva, ezért erős félelem alakult ki a hölgyben kiskorában édesapjával szemben. Ezt a félelmet persze elfojtotta, hiszen szerette édesapját, így ma már a felszínen ebből semmit sem volt képes érezni. Az elfojtott érzelmek azonban akár 1000-szer is visszaütnek az életünkben (bővebben: klikk). Szóval amíg ki nem dolgozzuk magunkból, addig mindig a boldogtalanságunk okozói lesznek. A megoldás mindig az érzelmek elengedése, vagy transzformációja magasabb érzelem szintre. A hölgynél egy magasabb érzelem szintre való transzformációt csináltunk. Egy speciális oldási módszerrel (bár nem ezeket a módszereket használtuk, de oldásról bővebben: klikk1, klikk2) a hölgynél közös erővel előhoztuk a tudatalattijából a félelem érzését és feltranszformáltuk haraggá. Amikor áttört a sokévnyi elfojtott harag, a hölgy szétvert egy boksz-zsákot és azóta sokkal könnyebb az élete. A harag itt gyógyító érzelemként jelent meg, hiszen egy 100-as értéken rezgő elfojtott félelem érzést, 150-es értéken rezgő felszínen megjelenő haraggá transzformáltunk. Ez két szempontból is gyógyító erejű. Az egyik, hogy egy mély lehúzó érzés magasabb érzéssé formálódott. (Hogy ez miért olyan fontos? A választ az Élet-módszer egy másik fontos elemében találod: a lelki rezgésszint spektrum módszerét itt olvashatod el: klikk). A gyógyulás másik nagyon fontos eleme az, hogy egy olyan elfojtott érzelem amiről a hölgynek tudomása sem volt a felszínre került. Elfojtott érzelemből elfojtás nélküli lett. Így a jövőben már nem fogja kísérteni tudatalatti szintről döntési mechanizmusait és így sikeresebb és boldogabb életet teremt magának.

Remélem tanulságos volt számodra ez az esettanulmány! Ha igen, akkor kérlek még ne tedd félre ezt az írást! Tudniillik a harag nem minden esetben gyógyít! Hiszen a harag alapvetően egy pusztító érzés. A 200 alatti rezgésű érzelmek (lásd a fenti ábra) mind életpusztítók. Annál boldogabb leszel, minél kevesebb ilyen érzelem van a jelenlegi életedben. Én a haragot kb. 3-4 hónapja tudtam letenni. Ami azt jelenti, hogy képtelen vagyok haragot érezni. Ez hatalmasat emelt a lelki rezgésszintemen és a boldogságszintemen is. De ide csak úgy lehet eljutni, ha először a harag alatti érzelmeinktől szabadulunk meg. A szégyent, bűntudatod, fásultságot, félelmet, bánatot vagy vágyakozást (ezek a harag alatti érzelmek), általában nem vagyunk képesek egy lépcsőben élettámogató érzelemmé transzformálni, mint például pártatlanság, hajlandóság, elfogadás, szeretet, öröm, béke… Ez azért van, mert túl nagy az érzelmi ugrás. Például a szégyent szeretetbe transzformálni, az olyan elvárás, mint hogy egy ugrással jussunk fel egy 10 emeletes épület tetejére. A tetőre úgy lehet feljutni, ha apró lépésekben haladunk a lépcsőn felfelé. Ez a lelki fejlődés útján azt jelenti, hogy tudatosan a Hawkins-skála érzelmei szerint a legalsó érzelmeinket mindig egy picivel feljebb transzformáljuk. Így szép fokozatosan haladunk felfelé, egy egyre sikeresebb és boldogabb élet felé. Szóval a harag gyógyító erejű a harag alatti érzelmek szintjéről nézve és pusztító erejű a harag feletti érzelmek szintjéről vizsgálva.  Ahogy Einstein elhíresült mondása is kijelenti: minden relatív! Ez itt a lélek világában is igaz, mint ahogy mindenhol az Univerzumban. A Hawkins-skála és az arra épülő Élet-módszer azért annyira szuper eszköz, mert pontos térképet ad a kezünkbe és így kevesebb felesleges kört teszünk meg életünkben a boldogságkeresés útján…

Tiszta szívből kívánok utadon sok sikert! Ha többet szeretnél megtudni az Élet-módszerről vagy komplex ismeretre vágysz arról, hogyan lehetsz egészséges, sikeres és boldog, akkor nagy örömmel ajánlom Neked új könyvemet, melyet hatalmas önzetlen energiák írattak meg velem azért, hogy minél többen tapasztalják meg azt a csodát amiben mostanában én is élhetek…. Ezen a weblapon találhatsz bővebb információkat, pár héten belül: klikk 


Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk.

Ha a videós tartalmakat is szereted, Youtube csatornámon is örömmel látlak: klikk

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről, az élet tiszteletéről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések