A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 55. rész: Lépj ki a fénybe! (Ventilláció)

 

Amikor az ember egy sötét alagútban él, akkor nehezen tudja elképzelni, hogy van ennél sokkal jobb is. Kint a fényben létezni kedvezőbb életkörülmények lehetőségét adja, de mégsem olyan egyszerű ezt elhitetni azzal, aki ezt még soha nem tapasztalta meg. A szégyen, bűntudat (bővebben: klikk), fásultság, bánat (bővebben: klikk) és felelem lelki rezgésszintjein (bővebben: klikk) létezni, egy olyan élet, ami egy sötét barlanghoz hasonlítható. Innen kijönni nem könnyű, hiszen az itt élő ember valóságképe szerint a világ egy sötét hely, amely tele van önző, gonosz, romlott emberekkel. Valójában ezek az emberek legbelül önmagukat tartják rossznak, értéktelennek, szeretetre méltatlannak. Van, aki ezt tudja is magáról, ugyanakkor van, aki olyan mélyen elfojtotta önmagában, hogy ennek nincs már tudatában. A jelzőfény, mely lebuktatja a pusztító-egot az érzelmeidben és a gondolataidban található. Figyeld meg magad kérlek egy pár napig és válaszold meg az alábbi kérdéseket:

A.      Egy átlagos napodon kb. mennyi ideig érzel szégyent vagy mennyi ideig forognak a gondolataid a szégyen bármely aspektusa körül? Írd ide percben vagy órában kifejezve:….

B.      Egy átlagos napodon kb. mennyi ideig érzel bűntudatot vagy mennyi ideig forognak a gondolataid a bűntudat bármely aspektusa körül? Írd ide percben vagy órában kifejezve:….

C.       Egy átlagos napodon kb. mennyi ideig érzel fásultságot vagy mennyi ideig forognak a gondolataid a fásultság bármely aspektusa körül? Írd ide percben vagy órában kifejezve:….

D.      Egy átlagos napodon kb. mennyi ideig érzel bánatot vagy mennyi ideig forognak a gondolataid a bánat bármely aspektusa körül? Írd ide percben vagy órában kifejezve:….

E.       Egy átlagos napodon kb. mennyi ideig érzel félelmet vagy mennyi ideig forognak a gondolataid a félelem bármely aspektusa körül? Írd ide percben vagy órában kifejezve:….

A kérdések megválaszolása szempontjából mindegy, hogy ezeket a gondolatokat vagy érzéseket másokkal kapcsolatban vagy saját magaddal kapcsolatban tapasztalod. Az is mindegy, hogy ezek az érzések és gondolatok jogosak-e vagy sem. Csak arra kérlek percben add meg a választ minden egyes kérdésre: kb. mennyi időt tölt az elméd és a lelked ezekkel az érzelmekkel és gondolatokkal. Hogy jól rá tudj találni ezekre, pár segítő gondolatot még adok Neked. Az érzelmek szintjén ne vizsgáld azt, hogy az adott érzés mennyire mély. Az enyhe bánat is bánat, a kis félelem is félelem. Azonban a szégyenlősség az nem szégyen! Ezt a kettő dolgot ne keverd össze kérlek! Amikor önmagunkat ostorozzuk, hibáztatjuk, okoljuk, szidjuk, feketítjük az is mind bűntudat. Önmagunk felelősségének vagy hibájának elismerése azonban nem az. A kedvtelenség, a tétlenség, az erőtlenség is fásultság. A szomorúság, a búslakodás, a gyászolás is bánat. A megbánás azonban nem bánat! Az aggodalom, rettegés, ijedtség, a negatív jövőképek kivetítése is félelem. Azonban a félénkség az nem félelem.



Ha ezen az önvizsgálaton túl vagy, akkor kérlek tudatosítsd magadban, hogy ezek az időtartamok, amiket itt töltesz eddigi életed legnagyobb boldogtalanság és balszerencse okozói. Azt is fontos tudatosítanod magadban, hogy aki ilyen érzelmeket gyakran érez, vagy ezekkel az érzelmekkel kapcsolatos gondolatai jellemzőek, általában több olyan titkot hordoznak magukban, amit nem mernek kinyilatkozni mások előtt. Ezek olyan titkok, melyeket azért tudunk csak mi magunk mert szégyelljük a világ előtt annak létét. Félünk attól, hogy ezáltal elítélnek minket. Teljesen mindegy, hogy ezek a titkok mik! Lehetnek például perverz gondolatok, irreális vágyak, múltban megtett helytelen cselekedetek melyeket bűnként élünk meg önmagunkban vagy bármi más, amit önmagunkban elfogadhatatlannak, feketének, rossznak, helytelennek vagy gonosznak tartunk.

Most jön a legnehezebb feladat! Vidd ki a titkaidat a fénybe! A titok pont attól titok, hogy a lelked barlangjának legmélyén tartod. A gyógyulás első lépése az, hogy előhozod ezeket a titkokat innen. A módszer erre nagyon egyszerű: el kell mondanod valakiknek teljesen őszintén a szégyenteljes titkaidat! Titkokként egyesével haladj! Mindig csak egyet mondj el! Tudatosan készülj rá és légy elég bátor, hogy megtedd! Tudom, hogy hihetetlenül nehéz, de a bátorság nem véletlenül az első élettámogató lelki rezgésszint. Meg kell tenned! Ha kimondod valaki előtt a leginkább szégyenteljes titkaidat, akkor azzal kihozod a fénybe és megkönnyebbülsz! Hogy miért? Azért, mert ha valaki előítélet nélkül meghallgat, akkor más elfogadása által enyhülni fog a benned élő önmagad elítélését erősítő erő. Ha bizonytalan vagy abban, hogy szégyennel kapcsolódik-e benned egy bizonyos dolog, akkor egy egyszerű kérdést tegyél fel magadnak: Kitennéd-e a facebookra magadról? Ha nem a válasz, akkor valamennyi szégyen tapad hozzá! Ezt a frappáns és egyszerű kérdést Soma Mamagésa tette fel nekem egyszer, akit mestereim egyikének tartok és nagy szeretettel ajánlom minden könyvét, tanfolyamát és social média felületét Neked (bővebben: www.ujegyensuly.hu. klikk 

Összegezzük, hogy mi a teendőd: Mond el fokozatosan az összes titkodat, a leginkább szégyenteljeseket is!

Meddig kell végezned ezt a feladatot: Addig míg nem marad olyan titkod, amit szégyellsz másoknak elmondani, azaz legalább egy olyan ember meghallgatta, aki nem ítélt el érte!    

Pár jó tanács: Tudom, hogy ez borzasztóan nehéz! De amíg ezeket magadban hordozod, ezek úgy fognak viselkedni a lelkedben, mint egy-egy hihetetlenül nehéz súly! Fontos, hogy körültekintően válaszd ki, hogy egy-egy titkodat kivel osztod meg! Hiszen, ha akinek elmondod elítél téged, akkor az visszataszít a mélybe. Ezért fontos, hogy empatikus, megértő, lelki problémákban jártas embert válassz. Mielőtt elmondod neki, kérdezd meg tőle, hogy van-e most ideje, ereje, kedve őszintén rád figyelni? Csak akkor mond el neki, ha igent mond! Szóval nem elég a jó személy kiválasztása, ki kell választanod a megfelelő időpontot is. Szóval tudatosan készülj fel a „bevetésre”!!! Jó pillanatban és jó embernek mond el! Ami még kiemelten fontos, hogy mielőtt elmondod a titkodat, tudatosítsd benne, hogy nem vársz tőle megoldást, csak annyit, hogy hallgasson meg. Kérd meg, hogy titkodat titokként kezelje. Ebből fakadóan olyan embert válassz, akiben megbízol. Tudom, hogy nehéz ilyen embert találnod, de az is a fényre való kilépés egyik jele, ha mersz bízni valakiben. Ez az ember lehet terapeuta, barát, pap, lelki társ vagy hasonló sorsú ember. Minden egyes titkodra válaszd ki a legmegfelelőbb embert. Titkonként haladj tudatosan, szisztematikusan. Miután elmondtad, meg fogsz tapasztalni egy megkönnyebbülést. Ez az a pillanat, amikor a fénybe léptél! Gratulálok hozzá! Tudatosítsd magadban azt az érzést, amit akkor éreztél! Ne feledd kérlek! A legtöbb titok esetében önmagunkkal sokkal szigorúbbak vagyunk, mint amit mások gondolnának rólunk. Szóval sötétebbnek látjuk ezeket, mint amilyenek.  A pusztító-ego az, mely ezt teszi velünk mert amíg ezek bennünk élnek ezekbe tud kapaszkodni. Számára ezek vaslánccal rögzített horgonyok, melyekbe kapaszkodhat. Itt az idő, hogy letépd ezeket magadról egyesével, szép fokozatosan! Még valami! Ha esetleg elítél valaki, akkor ne add fel! Ez nem azt jelenti, hogy rosszul cselekedtél, csak hogy alkalmatlan embert választottál arra, hogy meghallgasson! Akinek a lelke szintén barlangban él, annak hiába mondasz ilyet! Szóval nem szabad feladni!

Egyszer volt egy olyan titkom egy hűtlen félrelépéssel kapcsolatban, melyet jóval több mint 10 évig hordoztam magamban. Bűnösnek, rossznak éreztem magam ez miatt és akárhányszor eszembe jutott szégyelltem magam önmagam előtt. Hiszen megcsaltam az akkori páromat. Amikor rávettem magam arra, hogy elmondjam a mostani páromnak, hihetetlenül nehéz volt gerincesen a teljes valóságában elmondanom a történteket. A párom legnagyobb meglepetésemre semmiféle elítélő dolgot nem mondott. Megértően azt mondta, hogy olyan körülmények között nem sok férfi bírta volna ki ennyi ideig hűségben, mint akkor én. Meglepett a reakciója, de jól esett. A jóval több mint 10 évig hordozott bűntudat és szégyen elkezdett begyógyulni azon a napon. Micsoda megkönnyebbülés volt kimondani! Még ma is tisztán emlékszem az érzésre mennyire folyt rólam a víz míg párom szemébe nézve őszintén felvállaltam aki akkor voltam, de arra is, hogy hány hónapig készültem rá, hogy elmondjam a megfelelő alkalomkor. Azért osztottam meg Veled az egyik titkom történetét, hogy lásd: mindannyiunknak vannak botlásai, mindannyiunknak vannak árnyoldalai. Aki hófehér, tökéletesen tiszta és mindig jóságos az csak megvilágosodott ember lehet. De mindössze 8-an élnek ilyenek a Földön napjainkban és nem nekik íródtak ezek a sorok. Szóval hozzád és hozzám hasonlóan több mint 7.9 milliárd Emberben vannak sötét részek. Ezért ne ítéld el önmagad (és persze másokat se)! Itt az idő fokozatosan kilépned a fényre és ezzel elveszítsd azokat a láncokat melyek a boldogtalansághoz kötnek!

Tiszta szívből kívánok emelkedést utadon a boldogabb személyes jövőd felé!

Ha ez a téma bővebben érdekel, akkor örömhírként jelzem Neked, hogy nemsokára megjelenik a lelki rezgésszint emelésének eszközrendszerét tartalmazó könyvem! Bízom benne, hogy megtisztelsz majd figyelmeddel ott is :).

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk.

Ha a videós tartalmakat is szereted, Youtube csatornámon is örömmel látlak: klikk

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések