A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret – 40. rész: Az én problémám mindig a legrosszabb avagy az ego kikérgesedése

 

Az elmúlt hetekben több olyan ember életére láttam rá, akiknek a szájából valamilyen formában elhangzott az a kijelentés, hogy neki a legrosszabb, neki a legnagyobb a problémája vagy neki a legnehezebb az élete, vele szúrtak ki a legjobban, vele bánnak legnegatívabbak az emberek és sorolhatnám…. Én is gyakran és tartósan éltem ebben az életérzésben, így nagyon fontos kiemelnem mindjárt az elején, hogy bármi amit írok nem kritika, bírálat hanem építő szándékú, önismeret mélyítést segítő dolog. Hiszen ez egy olyan állapot, amikor az egyén tényleg tiszta szívből úgy érzi, hogy az állítása igaz. Borzasztó egy ilyen lelki állapotban élni nap mint nap, ezért célom segíteni egy új nézőponttal mely kibillenést okozhat ebből az állapotból…

A megértéshez való közelebbjutás érdekében egy kijelentéssel kezdem:

Minél jobban szenvedsz, annál inkább vak vagy!

Tudom, hogy az ego erre azonnal keresi azokat a reakciókat, mely azt magyarázza meg, hogy az ő esete miért kivétel. Azt is tudom, hogy nincsenek tökéletesen általános érvényű kijelentések, így tényleg előfordulhat hogy vannak a kijelentésbe nem illő élethelyzetek, de azok eléggé ritkák.

Mint ahogy az „Élet-módszer I. – Életed megértésének könyve” című könyvben írtam (klikk), a külső világunk a belső világunk tükörképe. Szóval mindig azt manifesztáljuk az életünkbe amit belső lelkivilágunk sugall. Ez akkor is így van, ha valakinek nincs olyan szintű önismerete, hogy rálásson elfojtásaira és egyéb tudatalattijában rejlő káros programokra. Sajnos ezek uralják a jövőnket. Hiába tudjuk az elménk szemszögéből, hogy mit akarunk valójában és nekünk mi az ami rossz. A tudatalattink mindig nyer az elme tévesen hitt uralma felett (bővebben: klikk). Mint ahogy az imént hivatkozott könyvemben részletesen is kifejtem, például minden egyes érzelmi elfojtással legalább 100-szor programozzuk a jövőnket negatívan. Ennyire nagy hiba nem foglalkozni az érzéseinkkel és a tudatalattinkkal.

                                                                        


Szóval ha a belső világunk következménye a külső, akkor a szenvedés is a belső világunk következménye. Általában az ego szeret külső okokat felsorolni szenvedése forrásaiként, pedig legtöbbször saját maga generálja ezeket tudatalatti szintről, azért hogy ezzel újra és újra megerősíthesse önmagát benned.  A szenvedés az ego szempontjából rossz dolog ami kerülendő, legalábbis álságosan így tünteti fel neked. A valóság az, hogy eközben az ego tökéletes lelki parazitaként ezekből a negatív energiákból táplálkozik és nyeri nap mint nap erejét.

A spirituális fejlődés szempontjából minden szenvedés jelzőfény. Úgy működik mint a világító torony a viharban. A tudatalatti végső elkeseredésében a szenvedésen keresztül akarja tudatni veled, hogy nem helyes irányba tartasz, nem jó az amit és ahogy teszel és könyörögve kéri hogy láss végre az egod mögé.

Akinek erős egoja van, az felfokozza a szenvedését azáltal, hogy az érzékelt állapotnak ellenáll és küzd ellene. Mindenkit okol, külső ellenségképeket gyárt, védekezik vagy ellen támad. Az eredmény általában még több szenvedés. Ha az egonak sikerül mégis legyűrnie az ádáz külső okokat, melyek fájdalmát okozták, akkor a tudatalatti programok gyógyítatlansága miatt egy másik szenvedés nemsokára előre jelezhető mely általában az előzőnél is nagyobb lesz. Tudniillik, minden „győzelem” után az ego tovább erősödik, kérgesedik. Így a tudatalatti egyre keményebb pofonokkal próbálja észhez téríteni az egyént.

Amikor valakinek az a reakciója, hogy neki a legszarabb az élete valamilyen szempontból az valójában „csak” annyit jelent, hogy vak. Az erős, kérges ellenálló egoja miatt szenved ennyire és úgy tűnik még nem lát rá arra, hogy rossz irányba tart az élete. Ezeket az embereket amikor meghallgatjuk, legtöbbször ellenszenvet váltanak ki belőlünk. Hiszen mi is átéltünk már hasonló szenvedéseket, sőt lehet hogy még rosszabbakat is, mégis megvan győződve róla, hogy neki mindenkinél rosszabb.

Nem szabad elítélni ezeket az embereket! Itt is az együttérzés az egyetlen helyes út! Persze ez nem jelenti azt, hogy áldozd fel magad érte, mert sajnos az ilyen emberek lelki rezgésszintje jóval a 200 alatti érték alatt mozog, így életpusztító rezgéseik miatt – akaratukon lívül  - másokat megkárosító döntéseket hoznak nap mint nap. Életpusztító lelki rezgésszinten nem igazán lehet élettámogató döntéseket hozni, még akkor sem, ha alapvetően jószándékú emberek. Ez akkor is így van, ha ezek az emberek 100%-ban bizonyosak abban, hogy döntéseik helyesek és sajnos legtöbbször annyira elvakultak, hogy nem is látják mennyi fájdalmat és szenvedést okoznak környezetüknek. Hiszen meg vannak róla győződve, hogy az ő látásmódjuk és céljuk az egyetlen helyes és létező, ami jól egybevág az imént már levezetett kérges, megkeményedett ego jellemzőivel.

Szóval az együttérzés a helyes út, hiszen ő tényleg tiszta szívből megvan róla győződve hogy neki a legrosszabb. Neki tényleg nagyon fáj az a szenvedés amibe bele van süllyedve. Ez akkor is így van, ha kívülről nem is tűnik olyan durvának az a dolog. Hogy megértsük, hogy ez hová tud torzulni, mesélek egy konkrét példát: Egyszer egy ismerősöm épp bele volt feledkezve egy számítógépes játékba. Az ő kérésére és kedvéért a mekiben akartunk ebédelni aznap (nagy meki rajongóról van szó). Igen ám, de ő éppen őrülten belemélyült a játékba. Jeleztük neki, hogy igyekezzen a játékot szép fokozatosan letenni, mert 15 perc múlva indulnunk kellene. Már 20 perc telt el és az egész társaság kabátban, cipőben őt várta, amikor udvariasan és békésen jeleztük neki, hogy rá vár mindenki így most tegye már le a játékot, majd folytatja legközelebb és menjünk enni. Ekkor hihetetlen őrjöngő dühbe gurult, elkezdett üvölteni, hogy neki a legborzasztóbb a világon az élete és legszívesebben azonnal öngyilkos lenne, mert milyen borzalmas az élete. Ha kívülről nézzük, azt hogy 3 milliárd ember éhezik a Földön és az emberhez méltó élet alapvető dolgai nem állnak a rendelkezésére. Neki meg az a legnagyobb gondja, hogy a mekibe kell mennie enni egy jót és éppen nem folytathat egy számítógépes játékot. Akkor eléggé egyértelmű, hogy valójában hihetetlenül jó élete van. De ő őszintén gondolta akkor hogy öngyilkosnak kellene lennie, mert ez olyan borzasztó.  Azóta az illető sokat változott és büszke vagyok a teljesítményére. Fokozatosan ki lehet jönni az ego ilyen szintű börtönéből is.  

Tehát az együttérzés mellett két lehetőségünk van. Ha nem tudunk segíteni neki (vagy azért mert nem hagyja, vagy azért mert nem vagyunk rá képesek), akkor olyan falat kell képeznünk, hogy ne tudja tönkretenni a mi életünket. Az együttérzés nem jelenti azt, hogy egyet is kell vele értenünk! Ha tudunk neki segíteni és el is fogadja, akkor pedig tegyük meg! A magasabb lelki rezgésszintű emberek feladata az ébresztés és mások emelése. Ezért nagyon fontos, hogy amit tudunk együttérzően tegyünk meg. Az ego börtönéből csak fokozatosan lehet kilépni, lelki gyógyulás által. Mindannyian elkövetjük azt a nagy hibát, hogy elmagyarázzuk a másiknak, hogy miért nem helyes a látásmódja. Az első lépés nyilvánvalóan az, hogy az egyén rálásson elme szintjén a probléma mértékére, mélységére. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy ez a megoldásnak kevesebb mint 1%-a. Hiszen a lelki okok gyógyítása folyamatos és kemény munkát igényel!

Ha esetleg olyan élethelyzetben vagy, amikor éppen Neked is az életed bizonyos szempontból a legszarabb, akkor lehet, hogy ez az írás a legjobbkor talált meg! Hiszen ha rálátsz arra, hogy ez annak a jele, hogy céltévesztett vagy és rossz irányba vezérli az egod az életed, akkor itt lehet az idő arra, hogy változtass. Hogy hogyan? Erre több mint 60-féle módszert találsz a „Bolsogságkeresés módszerei” rovatban: klikk. De ebben az esetben Neked szól az „Élet módszer I. - Életed megértésének könyve” című könyvem (klikk) is, melyet mire elolvasol pontosan látni fogod merre van a helyes út…

Tiszta szívből kívánok sok sikert boldogságkereső utadon!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha a videós tartalmakat is szereted, Youtube csatornámon is örömmel látlak: klikkilletve Facebook csoportunkban is örömmel osztok meg Veled naprakész érdekességeket: klikk. 

Ha többet szeretnél megtudni az Élet-módszerről vagy komplex ismeretre vágysz arról, hogyan lehetsz egészséges, sikeres és boldog, akkor nagy örömmel ajánlom Neked új könyvemet, melyet hatalmas önzetlen energiák írattak meg velem azért, hogy minél többen tapasztalják meg azt a csodát amiben mostanában én is élhetek…. Ezen a weblapon találhatsz bővebb információkat: klikk 

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések