A boldogságkeresés második lépése: a mély önismeret – 35. rész: Lelki rezgésszintek és az ego – Mi az ego valójában?

 

A lelki rezgésszintekről már jó pár írást írtam itt a blogon (klikk1klikk2klikk3, stb..) és a nemrég megjelent könyvem is részletesen tárgyalja ezt a kérdéskört (bővebben: klikk). Ez nem véletlen. A lelki rezgésszintek segítségével saját lelki fejlődésünket vagy másokét is lehet mérni, követni. Aki elsajátítja ezt a rendszert, az mindennapjaiban könnyebben megérti az embereket. Hiszen eddigi írásaimból már Te is jól tudod, hogy mindegyik lelki rezgésszinten más a világról és az igazságról alkotott képünk: klikk Nemrég egy ingyenes önismereti tesztet is bemutattam a lelki rezgésszinted hozzávetőleges mérésére, melyet itt találsz: klikk, bár az igazi az, ha egy jó kineziológus megméri Neked.



A spirituális fejlődésem első szakaszában komoly felismerésként éltem meg, amikor rádöbbentem, hogy a bennem élő ego minden baj forrása. Ezeket a felismeréseket legfőképpen Eckhart Tolle írásainak köszönhetem, melyek közül az „Új Föld” című könyve szerintem a spirituális irodalom legnagyobb remekei közé sorolható. Ezek a felismerések arra sarkalltak, hogy keressem az utat, a módszereket az ego lehető legteljesebb leépítésére. Ma már látom, hogy ez egy téves megközelítés, annak ellenére, hogy számos spirituális vezető tollából lehet ilyesmit olvasni. A helyes út, nem az ego megszüntetése, hanem az ego átalakítása, hiszen az ego teljesen nem pusztítható el.

Ahhoz, hogy tisztán lássunk ezen a téren, először az ego mibenlétét célszerű bemutatnom Neked. Az ego nem más, mint a tested, lelked és gondolkodásod együttese, melyek egymásra ható szimbiózisban élnek egymással.  Hogyan működik ez a szimbiózis? A gondolataink érzelmeket generálnak bennünk, az érzelmek pedig különböző hormonokat és egyéb vegyi anyagokat termelnek a testben. Ezek a hormonok és egyéb kémiai anyagok a sejtjeink számára fontos anyagok, ezért a sejtmembrán ezekre érzékennyé válik, hogy jól fel tudja venni őket a vérből. A sejtek sejtfalai (sejtmembrán) mindig azokra a hormonokra vállnak érzékennyé, amelyekből sokat és tartósan kapnak. Ez a test alkalmazkodása miatt elengedhetetlen. Az érzékelésünkből fakadó gondolatok és érzések így okoznak fizikai hatást a sejtek működésére. A sejtek viszont, ha hozzászoknak egy hormon koktélhoz, mely különböző arányban keveredett érzelmek egyedi koktélja, akkor ők ezt folyamatosan igénylik. Ebből következik, hogy ha a gondolkodásunk és érzelmeink által nem keletkezik valamelyik hormonból elegendő, akkor a sejtek azt a vágyat sugározzák az idegrendszer felé, hogy azt pótoljuk. Ha például valaki olyan családban nőtt fel, ahol sok bűntudat keltéssel terhelték a szülei, akkor felnőtt korában tudattalanul kiprovokálja azokat az élethelyzeteket, ahol bűntudatban lehet része. A sejtek által sugárzott vágy hatására a tudatalattinkból feltörnek azok a gondolatok, melyek a megszokott hormon koktél hiányzó részét pótolják. Ez az önmagába vissza csatolódó rendszer maga az ego. Szóval az egot nem lehet elpusztítani, hiszen a gondolkodásunk, érzéseink és testünk együtteséből épül fel.

Ezek alapján már azt is azonnal tisztán látod, hogy miért van az, hogy az ego mindig a jelenlegi állapotot, az eddig igaznak vélt dolgokat védi. A régi igazságunk a régi gondolatokat ébresztik, melyek révén a megszokott érzelmek és hormonkoktél keletkezik. Minden változás ebben a rendszerben a test összes sejtjét érinti, hiszen a sejtfalak érzékenyége más kémiai anyagokra kell, hogy átálljon minden ilyen esetben.  Az ego végletekig védi a régi megszokott hormon koktélját, de amikor tartósan más hormonkoktélhoz jut a test és a sejtek átszoknak az újra, akkor az ego már azt fogja védeni. Ezért van az, hogy ha például egy pornófüggő kigyógyul az addikciójából teljesen, utána már nem vágyik a visszaesésre, mert már azok a hormonok nem izgalmasak a teste számára. Ha viszont a pornófüggő erőből fojtja el vágyát, akkor egy idő után áttör rajta az elfojtás és még mélyebben süllyed addikciójába.

Mi a különbség a visszaeső és a leszokó között? A válasz egyszerű: a visszaeső erőből elfojtja addikcióját mert tisztában van annak kedvezőtlen hatásaival az életére. De sajnos ezekben az esetekben mindig az ego nyer. Nem lehet tartósan ellenállni a test összes sejtjének hormonhiányával szemben. Ez csak akkor működik hatékonyan, ha közben valamely pozitív érzelem hormonjaira kezdi el a leszokni vágyó tudatosan szoktatni egoját. Erről szól részletesen ez az írás: klikk.  

Most, hogy érted mi az ego és hogy is működik, tarts velem kérlek, hogy megértsd miért érdemes az egot megváltoztatni, azaz átszoktatni más működésre. Az egoba a különböző lelki rezgésszinteken más alapérzés van beépülve. Megfordítva, amely lelki rezgésszint ránk a jellemző, az az alapérzés melynek a hormonjaira vannak szoktatva a sejtjeink.  Azt már több írásban is bemutattam Neked (bővebben: klikk), hogy a 200-as érték alatti lelki rezgésszintek (szégyen, bűntudat, fásultság, bánat, félelem, vágyakozás, harag, büszkeség) életpusztítók, míg a 200 feletti lelki rezgésszintek (bátorság, pártatlanság, hajlandóság, elfogadás, ésszerűség, szeretet, öröm, béke, megvilágosultság) élettámogatók. De ezeket a lelki rezgésszinteket lehet csoportosítani abból a szempontból is hogy az ego milyen hatást gyakorol a gazdatesteként szolgáló egyén személyes életére és a körülötte lévő világra.

A 200 alatti lelki rezgésszinteken a pusztító-ego a jellemző, ami annyit jelent, hogy önző módon rengeteg energiát von el környezetétől annak érdekében, hogy önmagát fenntartsa. Ezeken a lelki rezgésszinteken az egyénnek nincs ereje arra, hogy másokkal foglalkozzon, arra végképp nincsen, hogy valami élettámogató cselekedetet hajtson végre. Ugyan előfordul, hogy másokkal jót tesz az ego, de ezt is csak azért teszi mert abból valamiféle előnyre számít.  Sajnos ezeken a lelki rezgésszinteken jellemző az önpusztítás is, ami gyakran nem tudatos hanem „véletlen” rossz események bevonzásából ered.

A bátorságtól a hajlandóságig az semleges-ego a jellemző. Ez már egy csodálatos lelki fejlettségi szint. Hiszen itt az ego már nem csak elvon a környezetétől életerőt, hanem ad is. Ezáltal az egyén nem csak pusztít, hanem épít-gyógyít is. Így a mérleg kiegyenlítődik ezen a lelki rezgésszinten élő emberek életében. Az önpusztítás ezeken a lelki rezgésszinteken már elenyésző és kismértékű. Ha előfordul, akkor a személy gyorsan helyre jön belőle.

Az elfogadás (350-es érték) feletti lelki rezgésszinteken teremtő-ego a jellemző. Ezeken a lelki rezgésszinteken megjelenik a tökéletes önzetlenség belső igénye és ezáltal a személy már többet ad a környezetének, mint amennyit onnan elvesz. Az ilyen emberek az Élet támogatói. Ők pozitív hatással vannak a környezetükben élő emberek életére és a természeti erőforrásokra is. Ezeken a lelki rezgésszinteken az egoba már nincs beépülve az önpusztítás kódja. Itt már az ego a személy fejlődésének támogatója.  

Összegzésképp jól láthatod, hogy érdemes a lelki fejlődés útját választani és emelni a lelki rezgésszintedet! Az ego ezáltal átalakul és életed egyre békésebbé, harmonikusabbá és boldogabbá válik.

Tiszta szívből és önzetlen szeretettel kívánom, hogy hátra lévő életed minden egyes napján legyél egyre boldogabb!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések