A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 44. rész: Tudatos jelenlét upgrade – figyelj szívből

 

A tudatos jelenlétről, mint a boldogság egyik legfontosabb kulcsáról már kétszer is írtam Neked: klikk1, klikk2. Ha esetleg nem olvastad ezeket, akkor érdemes átszaladnod rajtuk mielőtt folytatnád ezt az írást. Egy ma reggeli megtapasztalásom élménye ihlette ezeket a sorokat. Jelenleg karanténban vagyok itthon Covid fertőzés miatt, így egy kicsit hasonlít az életem egy kisebb elvonulásra. Sok egyedüllét, sok csend. Igyekszem naponta több alkalommal meditálni, így a gyógyulás is gyorsabb. Az elmúlt napokat arra használtam, hogy mélyen és alaposan megfigyeltem a gondolatimat. Megdöbbentett, hogy milyen sok még mindig bennem a negatív gondolat. Azt hittem ezen a téren sokat fejlődtem, és sok bennem a szeretet, elfogadás, odaadás, önzetlenség, stb… Ez az állítás igaz is. De mindezek ellenére sok-sok vágyakozással, szembenállással, némi büszkeséggel és egy minimális félelemmel kapcsolatos gondolatot is találtam magamban. (Ezek negatív lelki rezgésszinteket okozó gondolatok: klikk) Hoppá! Ez az igazi tettenérés, amikor rádöbbentem, hogy nem lehet elkényelmesedni, mert a lelki fejlődésnek még csak az elején járok! Az út még hosszú és kitartóan folytatnom kell! Ha ennyi negatív érzés és gondolat munkál bennem akkor, hogy akarok boldog és egészséges lenni? A negatív gondolatok manifesztálják a betegségeket (bővebben: klikk) és a boldogtalanságot (bővebben: klikk1, klikk2) az életünkbe. Szóval érdemes önmagadra szánni elég időt és önmegfigyelést tartanod.

A karantén másik értékes üzenete egy ma reggeli megélés volt. A jelen pillanat tökéletes megélése a boldogság. Ez az, amit Eckhart Tolle rendszeresen kinyilvánít a világ felé. Attól, hogy neki tökéletesen igaza van, ezt még egy hétköznapi embernek elég nehéz megtennie. Az agyunk zaja, kattogása, kényszeres gondolkodása elvonja a figyelmünket a jelenről. Eddig tudatosan söpörtem félre a gondolataimat és próbáltam a jelent a lehető legtovább megélni, amkor eszembe jutott a gyakorlás. Ma azonban áttört valami. Egyszerűen gondolatok nélkül, erőlködés nélkül élveztem a teraszon a reggelim minden pillanatát, annak minden ezredrésznyi finomságával. Mi változott meg? Újra rájöttem, hogy kell szívből figyelni, hogy kell szívből megélni a dolgokat. Vannak emberek, akiknek ez ösztönösen megy. Ők nyilván nem értik miért kell erről egyáltalán írni egy ilyen blogon. Azonban a legtöbben ezt elfelejtettük valamikor a felnőtté válásunk során. Emlékezz vissza, hogy gyermekként milyen lelkes, tiszta és őszinte kíváncsisággal és mély szeretettel fordultál a világ feléd áradó történéseihez. Ez a kíváncsi, szeretetteljes játékosság az, ami a gyermeket tökéletesen a jelenben tartja. Ő nem értékel, nem véleményez, csak megéli azt, amit a világ neki mutat. Ezt a szívből jövő elfogadó hozzáállást az Élethez, szükséges újra felelevenítenünk önmagunkban ahhoz, hogy a jelenlétünk teljes és tudatos legyen, mindenféle koncentráció és nehézség nélkül.

Nyilván nem véletlenül lettünk bizalmatlanok és az egonk páncélját nem véletlenül építettük magunk köré. Szóval az elfogadó hozzáállás nem egyszerű. De annyira hagytuk, hogy az ego eltorzítson minket, hogy amikor egyedül vagyunk és csak a reggelinket kellene élveznünk még akkor is menekülünk a jelen pillanat tökéletes megélése elől. Pedig akkor nincs ott semmi és senki, aki miatt így kellene tennünk. Az ego önvédelmi mechanizmusaiból fakadó agyi kattogás egy séma, ami mindig ott jár velünk. Ezért mondják a híres keleti guruk, hogy aki az elméjének nem tud parancsolni az boldogtalan lesz. Akármennyire is hihetetlen, de a mai átlagos nyugati ember nem tud ráparancsolni az elméjére, hogy most csendben legyen vagy, hogy bizonyos dolgokra ne gondoljon a következő órákban. Az átlagos nyugati ember gondolatai reaktívak, csapongók és elméjük totálisan fegyelmezetlen. Ezért nem vagyunk képesek megélni a jelent és ezért vagyunk olyan sokan ebben a csodálatos nyugati világban mégis boldogtalanok. Pedig soha egy generációnak sem volt még olyan jó esélye a boldogságra, mint nekünk…. Tanuld meg újra a szíveden keresztül figyelni a jelent és nagyot fog változni az életed! Hogy hogyan? Ezt Gunagriha egyik előadásának egyik mondata ihlette meg: ne engedd szárnyalni a gondolataidat szabadon, hanem irányítsd őket a szívedbe. A szíved a negatív és a pozitív gondolatokat is szeretettel fogadja. Végtelen gondolatot képes magába szívni, ezáltal az agy megbékél és először lelassítja, majd megállítja a kattogást. Érdemes gyakorolni, mert ez hatásos módszer életed jobbá tételére.....

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk.

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk.

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések