A boldogságkeresés harmadik lépése: módszerek, eszközök - 41. rész: Az önzetlen figyelem ereje

 

Mivel a boldogság alapja a minőségi emberi kapcsolatokban rejlik (bővebben: klikk), ezért a legjobb gyakorlás a kapcsolataink javítására az, ha embertásainkra megtanulunk önzetlenül figyelni. A kvantumfizika bizonyítja, hogy az anyag állapota is megváltozik attól, hogy figyelünk-e rá vagy sem. Sőt a kvantumfizika igazolta azt, hogy létezik egy úgynevezett nullponti mező, amelyben minden mindennel összekapcsolódik az egész Univerzumban. A nullponti mező jellemzője az, hogy amit a mező egyik csomópontja sugároz a mellette lévő csomópontok felé, a mellette lévő csomópontok azt sugározzák neki vissza. Ez a fizikai bizonyítéka annak, hogy vonzás törvény és a tükrözési elv (bővebben: klikk) létező, működő dolgok nem spirituális hókuszpókusz. Masaru Emoto könyvében ezt vizsgálattal is kimutatta vízkristály szerkezeti elemzései során (Masaru Emoto: A víz rejtett bölcsessége című könyvét minden Keresőnek tiszta szívből ajánlom). Ebben a könyvben bizonyításra került fizikai kísérletekkel, hogy az anyag reagál az érzéseinkre. Ami nem meglepő, hiszen az anyag is energia, csak annak a „legkoncentráltabb” változata. Ebből következően az önzetlen figyelemnek óriási építő hatása van az Életre és az emberi kapcsolatokra. Nem véletlen, hogy a gyerekeknek a legfontosabb dolog amire vágynak a felnőttektől érkező önzetlen figyelem. Nemrég egy nagycsaládi húsvéti ebédnél az egyik rokonunk 4 éves kisfia üvöltözött az asztalnál. A felnőttek beszélgettek. Az édesanya már háromszor szolt rá a gyerekre, de ő csak folytatta az üvöltözést. Odafordultam a kicsi felé és elkezdtem teljes önzetlenséggel figyelni rá. Abban a pillanatban észrevette, lehalkította a hangját és szép halkan folytatta a mondandóját. Addig figyeltem rá míg mindent el nem mondott, amit szeretett volna, aztán csendben maradt és evett tovább. A jó gyereknevelés első szabálya az, hogy a lehető legtöbb önzetlen figyelmet kell adni gyermekeinknek.  Ez alapján tudatosul bennük, hogy ők egyediek és különlegesek, hiszen érdemesek a felnőttek figyelmére. Ugyanez sajnos fordítva is igaz! Ha egy gyermek nem kap elegendő önzetlen figyelmet a felnőttektől, akkor ő tudatalatti szinten elkönyveli, hogy ő értéktelen. Szerinted a ma felnőtt generációjának hány százaléka érzi magát őszintén értékes embernek? Most már érted, hogy miért vannak olyan kevesen? Képzeld el, hogy milyen lenne a világ 20 év múlva, ha a mai gyerekek mind elegendő önzetlen figyelemben nőnének fel! Világbéke lenne és ökológiai egyensúly (bővebben: klikk, klikk2).  



A lelki hatás a felnőtteknél is így van! Békés, tiszta emberi kapcsolat csak önzetlen figyelemmel építhető fel! Van egy barátom, akivel minden vasárnap hajnalban meditálni megyünk az erdőbe egy forráshoz. Amikor vele megismerkedtem, akkor döbbentem rá az önzetlen figyelem erejére. Rá mindig önzetlenül figyelek és ő ezt viszonozza. Ő az egyetlen olyan ember az életemben, akivel kapcsolatban még soha nem voltak negatív gondolataim mióta ismerem! Hihetetlennek tűnik, de működtethető ilyen emberi kapcsolat! Az önzetlen figyelem egyébként önmagunkra is csodálatos hatással van. Amikor önzetlenül figyelünk, akkor utána emelkedettebbek, békésebbek leszünk lelkileg.

De mi valójában az önzetlen figyelem? Régebben erre képtelen voltam. Vagy csak látszólag figyeltem másokra és közben más dolgokon agyaltam. Vagy ténylegesen figyeltem, de azért mert számomra fontos információkat reméltem és azonnal a saját reakcióimmal és érzéseimmel kapcsoltam össze a hallottakat. Ilyenkor azonnali következmény, hogy vagy érzelmek generálódnak, vagy belső igény jelentkezik, hogy véleményt alkossak, válaszolhassak. Ezek a fajta figyelmek az önző figyelem változatai. A hétköznapi beszélgetések legnagyobb része ilyen. Ennek a következménye az, hogy valójában senki sem figyel igazán senkire! Mégis mindenki arra vágyik, hogy több figyelmet kapjon!

Az önzetlen figyelem az, amikor félreteszem az egom és a saját reaktív valóságomat. Csak figyelem azt, amit a másik mond és megértően hallgatom. Akkor válaszolok csak ha kérdez, vagy ha elhallgat és csendben vár.

Így az első lépés az, hogy figyeld meg magad! Képes vagy-e egyáltalán agyalás, vélemény alkotás nélkül önzetlenül figyelni? Ha nem, akkor miért várod el, hogy mások őszintén figyeljenek rád? Azt kapod a világtól, amit a világ felé sugárzol, ezt bizonyítja a kvantumfizika! Ha nem tudsz figyelni másokra önzetlenül, akkor mások sem fogják azt megtenni feléd! Szóval az első lépes az, hogy a saját házad táján seperj! Tanulj meg önzetlenül figyelni! Utána kezd el ezt bevinni az emberi kapcsolataidba! Először csak a hozzád legközelebb állókkal kezd, majd fokozatosan kiterjesztheted egyre többféle emberi kapcsolatra. Mi lesz az eredmény? Fokozatosan megváltoznak az emberi kapcsolataid! Egyre békésebb, minőségibb emberi kapcsolatok fogják az életed boldogságszintjét feljebb emelni.

Természetesen lesznek olyan emberek, akikre nem tudsz hatással lenni és az önzetlen figyelem ellenére is ellenségesek maradnak. Ők tipikusan a szembenállás lelki rezgésszintjén vagy annál alacsonyabb lelki rezgésszinten élő emberek (bővebben: klikk1, klikk2). Ők azok, akiket nem fogsz tudni megváltoztatni önzetlen figyelemmel sem. Velük szemben a semlegesség a jó stratégia, de erről egy másik írásban már írtam Neked (klikk)!

Addig is, kívánom, hogy sokat gyakorold az önzetlen figyelem erejét!

Kívánom, hogy siker koronázza boldogságkereső utadat!

Ha érdekel jelen rovat előző írása akkor klikk.

Ha érdekel jelen rovat következő írása akkor klikk.

Ha érdekel első könyvem, mely az emberi lélekről legalább annyira szól, mint a klímaváltozás megoldásáról, akkor arról bővebb információkat itt találsz: klikkNe feledd! A világ problémáinak megoldását önmagadban kell kezdeni! 

Ha ennek a rovatnak az első részétől szeretnéd végig olvasni az összes eddigi írást, akkor a bevezető részt itt találod: klikk. Onnan indulva az írások alján tovább lépegetve végig tudsz haladni jelen rovat írásain. 

Ha szeretnéd jobban átlátni a blog egyes rovatait és a blog működését, akkor erről egy rövid tartalmas útmutatást itt találsz: klikk


Ha úgy érzed ez az írás hasznos mások számára is, akkor kérlek megosztásoddal vagy e-mailben juttasd el nekik. A cikk alatt találhatod a megosztás és az e-mail küldés ikonjait. Már azzal is teszel a klímaváltozás ellen, illetve az emberek boldogágáért, ha megosztásoddal mások tudtára adod jelen blog létét.

 

 Építő szándékú véleményed, kritikád örömmel fogadom, amit a cikk alatt tudsz hozzászólásként megírni.


  Ha értékesnek találod a blogot, kérlek légy a blog követője. A „rendszeres olvasás” ikonját a jobb oldalon fent találod. (Ha mobilról nézed, akkor a cikk alatt görgess tovább)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések